Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


USA Turen 2005


  Dette er en reiseskildring fra min tur gjennom den Amerikanske midtvesten våren 2005. Turen gikk i en Chevrolet Camaro gjennom 10 stater med opplevelser av alle slag. USA er etter denne turen det perfekte ferielandet for meg, og som Arnold sier; I`ll be back....Dag 13. Mandag 23 Mai.  Walnut, Winterseth, broene i Madison County, og Iowa 80, - Iowa.

   Vi er i Iowa, og besøker Walnut, Winterseth, broene i Madison County, John Wayne, og Iowa 80, - verdens største truck Stop..

 Se flere bilder fra turen HER.


   Dagens reiserute går for det meste i Iowa. Vi startet i Lincoln, Nebraska, like ved grensen mellom Nebraska og Iowa. Vi fulgte I-80 østover til Illinois. Avstikkerne ble mange denne dagen, og det krydde av severdigheter og spennende ting dagen lang. Vi fortsatte et stykke inn i Illinois sent om kvelden, pga. en ganske så trykkende varme.....   Denne natten i Lincoln, Nebraska var på turens beste hotell. !!! Skikkelig stjerne hotell med full pakke i all service. !! Gutane sov som et par steiner, når hanen i nabolaget gool så gardina på hotellrommet sto rett ut.

Nam-nam mat i rest`n, og ut til bilen. Vi dro ned til byen for å glo litt, da med tanke på den flotte congress bygningen i Lincoln. (se mine bilder fra Lincoln)

Lincoln er en strukturert og oversiktlig liten storby. Vi finner det riktig å kalle den det. Den er stor, men samtidig... passe liten. Vi nøyer oss med å skryte av den flotte congress bygningen med sitt gulltårn. !!

Vi skulle østover på I-80 som for det meste går litt sør for gamle Lincoln Highway. Lincoln Highway var den første vegen fra kyst til kyst, og gikk mellom New York og San Fransisco. Iowa er et naturskjønt fenomen, og åkrene bølger avsted som på et hav...... Naturlig nok, - indianerne i området kalte dette landet iowa,- som betyr "bølgende land". Iowa er i dag dominert av landbruk og det kan synes som hele staten er en gigantisk farm...

Vi dro avgårde nogenlunde tidlig, og satt og så på kartet for å se om vi kunne finne noe å besøke etter vegen. Vi hadde ikke noe bestemt mål med dagen, men lot heller det tilfeldige råde. !! Kartet viste en liten by med et noe uvanlig navn ; Walnut. Vi svinge av til Walnut. Litt sør for I-80 lå det en bitteliten by i en klynge av digre trer og enorme jorder rundt.


   Walnut er en liten landsby, -klassik og typisk på alle måter. Den er full av gamle bygninger og gatene er belagt med brostein. Det virker som om ingenting er forandret siden den ble bygget på slutten av 18 hundre tallet. Butikkene i byen driver nå for tida med salg av antikke snurrepiperier, og andre rare ting.

De to første bildene på denne siden er begge fra Walnut. Den gamle "melkebilen" øverst sto inne i en bakgard, og så rimelig grei ut. Men altså, - ute i en avsides liten by...... det andre bildet er av et klassisk lite landsby hus fra Walnut. Byen var full av disse små nydelige husene med like fantastiske hager rundt hele eiendommen.

Undertegnede ranglet gatelangs med kamera og knipset i vilden sky. Sjarmen lå tjukk overalt, og man blir jo totalt betatt av slike steder. Folk i gatene og overalt hilste og var superhyggelige. !!! Rett og slett en fantastisk start på turen gjennom Iowa.

Vi kunne nok bosatt oss her fant vi ut, men fornuften sa at vi skulle dra videre. Vi fikk kloa i en brosjyre som sa noe om "Broene i Madiosn County" . En klase med bjeller ringte,- og bilder av Clint Eastwood dukket opp.....

Det er skrevet bok om dette dramaet, og det er laget en film med Clint E. og Merryl Streep i rollene. Handlingen foregår i Madison County,- i og rundt byen Winterseth, Iowa. Vi kom vestfra på I-80 i rettning Winterseth. Byen lå noen miles sør for I-80, men vi måtte ha med oss dette....

Som vi ble vant til i USA, overraskelser kommer plutselig.... Et par digre skilt langs vegen fortalte oss at Winterseth var også fødebyen til superwesternhelten John Wayne. Altså både John Wayne, Broene i Madison County, - og Clint E. på samme sted ...... jøss..

Vi befant oss i Madison County, Iowa. Her lå byen Winterseth, som oste varm sjarm og Amerikansk tidlig 19-hundre talls byggningskultur. I disse gatene hadde vår westernhelt John Wayne vinglet rundt på sykkel og gått på epleslang i hagene som guttunge. Det ble skrevet bok og laget film med superhelt Clint E. i rollen som fotograf som skal ta bilde av "Broene i Madison County".


   Dagen var omtrent halvgjort, og sola og varmen sto på for fullt når vi kom ned til Winterseth. Bynavnet sto ikke si stil med dagens klima, for det var utrolig varmt denne tidlige sommerdagen..... .

Byfolket var naturligvis stolte av sin cowboy-western-helt John Wayne, og det var skiltet til huset hvor John vokste opp.... (Nå het han ikke John Wayne her, men...) Et bittelite hus fra rundt 1900 var plassen vår helt kom fra.... senere skulle det bli større "hemmat" for Mr. Wayne.

Winterseth er altså byen i Madison County hvor Clint Eastwood kjørte med pick up ` en sin i filmen om "Broene i Madison county". Vi fikk tak i et kart hvor de berømte broene var merket av.

Det er ikke bare tull at det finnes overbygde broer her, - de finnes på "real".... etter å ha vært i Winterseth ei stund la vi en ruteplan utover bygda. Broene ligger ute i farmerland og vi måtte holde tunga rett i munnen for å svinge av i rette vegkryssa.


   Det bar utover landsbygda med oss og for første gang siden jeg kom til USA kjørte vi nå på offentlig grusveg. En helt utrolig støvete, svingete, og smal bygdaveg i Madison County. Vi møtte en kar i en ...---- meter høy traktor (som holdt på å kjøre over oss...) og vi måtte faktisk stoppe for å vente på at støvet la seg etter traktoren.

Støvet var helt hvitt, og Camaroen skiftet farge fra rød til ubestemmelig hvit-aktig... den måtte vaskes etterpå. Men vi fant iallefall en berømt bro. Hogback Bridge. Bare navnet er verdt et besøk og bilde, for "frakkere" navn kan ikke en bru ha. !! Galtryggen plankebru.....

Alle bruene her er bygget rundt 1880 og var i bruk til langt utover både 40, 50, og 60 talllet til de ble fredet (de fleste). På bildet her er Ingar i lyset av tunnellen inne i en kjølig bruskygge.

Ute var det nå nesten i overkant varmt, og den kjølige skyggen inne på brua var behagelig. Bruene var en vakker opplevelse i seg sjøl, men landskapet og naturen de ligger i gir det hele et eventyraktig bilde. !!! Nok en gang; Fantastisk. !!

  
Det var ingen som glodde på den nedstøva Camaroen som egentlig er rød da vi komm til nærmeste vaskehall. De har sikkert sett slik før her.... Den ble kjørt gjennom hallen og fikk tilbake sin fine røde lakk, mens Madison støvet forsvant ned i sluken. Den nyvaska Camaroen dro videre østover I-80 med intet nytt planlagt mål i siktet. Vi koste oss gjennom et nydelig Iowa landskap og så tusenvis av farmer passere.....

Dagens lille hisorie: Vi ville ha oss en matbit og bestemte oss for å se etter en "gammel" umoderne vegkro.

En aktuell kro dukket opp sammen med skiltet "hjemmlaget" mat. !! Høres ok ut tenkte Fåvangingene og dro inn på gardsplassen. Et par biler, et lastebil, og sykkel som en guttunge hadde lagt fra seg. Nytt støv la seg over Camaroen da vi stoppet utenfor kroa.

Kvitt hus med lyseblå karmer og gesims. Neonlys over døra som vi skimtet i sola sa at det var "open". Persienner framfor glasa skjermet for sola og klimaanlegget som sto i et av de øverste vinduene gikk det lager og pumper klarte med en litt skrikende lyd.

Vi dytta døra innover, ja dører kan gå inn her..... I Norge går jo alle hoved-dører utover, - etter husbankmetoden. Hærlig. !! Gammelt ? .... lysebrunt belegg på gulvet og enda litt lysere tapet på veggene. Falmet og missfarget av sol og tobakkrøyk. Jada, det går ann det også her....

Langs alle veggene untatt hvor disken og kjøkkenet var sto det " båser" med bord og benker. Brune og røde. Vi så et par eldre damer som skralva i munnen på hverandre, en noe yngre sprekere dame som så opp i taket, og en kar som sikkert kjørte lastebilen ute på garden.....

Vi kom ikke langt før "kokka" kom med ivrige steg og smilte bredt og ba oss sette oss, hvor det var ledig.... Hva skal herrene ha. ?? Ja vi tenkte nå mest på "hjemmelaget" mat. Det bør vel passe slik omtrent på denne tiden av dagen. Jaaa.... veeeelll.... Kokka så ikke ut til å like seg når vi ba om det. !!!

Med en så fryktelig beklagelse over at leverandøren av "ham" ikke hadde kommet enda fikk vi vite at "hjemmelaget" innehold "ham". Altså ingen Ham, ingen Hjemmelaget. Men vi kunne få alt annet, - som hun hadde i kjøleskap et og ellers..... Vi ga kokka fritt spillerom og fikk disket opp et brett med Iowa mat etter alle kunstens regler, men uten "ham"......

Vi åt oss stappmette på tidenes kaloribombe mens vi hørte på lokalradio inne fra kjøkkenet. Vi ble sjenka kaffe og spurt om det smakte i ett sett, sammen med rekker av beklagelse over at hun ikke hadde "ham. Vi husker ikke navnet på kroa eller stedet, men glemmer aldri kokka som ikke hadde "ham".

Vi dro østover og la turen nedom Iowa City. Egentlig bare for å glo litt. Ok by, lik mange andre, men uten noe spess. å vise derfra. Vi slappa av litt i parken i byen, før vi igjen kløv inn i Chevroleten og svingte oss østover.


   Det begynte å dra seg mot kveld og vi nermet oss Davenport da vi så skilt etter I-80 med teksten ; IOWA 80, - VERDENS STØRSTE TRUCK-STOP.

hå, ha, hmm... vi må inn her.... Vi hadde aldri hørt om Iowa 80 før, men glemmer aldri synet av verdens største truck-stop. En parkering så stor som noe vi aldri hadde sett. Tankanlegg, servicehaller, vaskehaller, butikker, restauranter..... alt for landevegens konger.

Olem-- gikk ut med kamera og fikk med seg en del fine bilder fra denne plassen. Jeg tok en runde bortover parkeringa og en kar stakk hodet ut av truck vinduet og lurte på om det ble noen fine bilder.... en annen spurte om det var politi som var ute for å ta "bevis bilder" av farlig last eller noe...

Jeg ble stående en stund og prate med en pratesjuk kar som kjørte fra kyst til kyst. Han hadde nesten bare slike turer, og en tur tok 5 dager og en natt, som han sa. Da kjørte han lovlig.... I USA kan lastebiler kjøre 11 timer i døgnet, 7 dager i uka.

Det var umulig å telle hvor mange trucker det var inne på området, men at det var over 200 er helt sikkert. Vi kjøpte oss mat inne på restauranten, og for et miljø. Som leser kan du se for deg en stappfull kjempediger restaurant med bare klassiske truckere.???? Vi var innom truck butikken hvor du kan kjøpe absolutt alt, - ALT, til din truck og deg sjøl.

Men, vi måtte med noe tungt hjerte forlate denne trucker himmelen, og dro igjen ut på I-80. Nå var kveldssola helt enorm, og olem-- fikk et par bilder i toppklasse fra denne solnedgangeg. (se mine bilder) Vi passerte grensa til Illinois og bestemte oss for å kjøre en strekning i mørket for å slippe å kjøre mye i sola neste dag, men heller bruke dagen på annet enn bilkjøring......

Vi gir oss her mens vi sitter i kveldsmørket i midtvest-varmen og hører på Chicago radio i Camaroen vår på tur østover mot Route 66 og Pontiac, Illinois.

Følg med til Pontiac og route66 neste dag.

 Se flere bilder fra turen HER.


  Les om dag 1 HER. Flyreisen, Detroit, og Hillsdale Michigan.

  Les om dag 2 HER. Hillsdale til Chicago. Med stopp i South Bend og Kenosha.

  Les om dag 3 HER. Fra Kenosha til Green Bay. Vi besøker bla. Port Washington og får se en skikkelig bilsamling.

  Les om dag 4 HER. Fra Green Bay til Chippewa Falls. Vi besøker bla. Lena og Norway. Vi krysser de store skoger og "farmer land" i nord Wisconsin.

  Les om dag 5 HER. Fra Eau Claire til Minneapolis.
Vi besøker Stillwater, vi treffer en ekte hot-rod, vi kommer til St.Paul og Minneapolis, vi svir visakortet på "The Mall" og er på Hooters restaurant.


   Les om dag 6 HER.   Fra Minneapolis til Mitchell, SD.
Vi besøker Sioux Falls, Garretson, og Mitchell, og andre prærie-småbyer. Vi går i fotspora til Jesse James, vi blir hilst på gjennom hele Minnesota, og liker oss kollosalt godt ute på den eeeeenorme prærien. Sola skinner og det er godt og varmt.


   Les om dag 7 HER.   Fra Mitchell til Rapid City.
Vi drar fra Mitchell og vestover Dakota til Rapid City i Black Hills. På turen er vi innom præriebyene Presho og Chamberlain, vi krysser Missouri river, besøker statshovedstaden Pierre, et gammelt nybygger "dugout", The Badlands, Wall, og til slutt ser vi The Black Hills dukke opp i det fjerne.


   Les om dag 8 HER.   Rapid City, Mount Rushmore, og Keystone.
Vi ser oss omkring i Rapid City, besøker presidentene i fjellet på Mount Rushmore, besøker den lille byen Keystone, og finner gamle fine biler.


   Les om dag 9 HER.   Crazy Horse, Custer, og Needles Highway.
Fra vår base i Rapid City drar vi opp til Crazy Horse, besøker den lille byen Custer, kjører Needeles Highway, ser en bison,- og gamle fine biler i dag også....


   Les om dag 10 HER.   Deadwood, Devils Tower, Aladdin,- Wyoming
Vi bor i Rapid City i Black Hills, South-Dakota, og drar i dag til den legendariske westernbyen Deadwood. Videre til Spearfish, og vi tar turen til Devils Tower i Wyoming. Vi kommer til det minste stedet på hele turen, med det utrolige navnet Aladdin.


   Les om dag 11 HER.   Custer State Park, Hot Springs, Pine Ridge, Aliance,- Nebraska.
Vi forlater Rapid City i Black Hills, South-Dakota, og drar gjennom Custer State Park til byen Hot Springs. Vi avlegger Indianer reservatet Pine Ridge og Wounded Knee et besøk, og kommer til byen Alliance i Nebraska, hvor det er full fest.....


   Les om dag 12 HER.   Aliance, Ogallala, Gothenburg, Lincoln,- Nebraska.
Vi er i Nebraska, og drar fra Alliance sørøstover gjennom "the sand hills" til Ogallala. Vi besøker bla. en ekte Pony-Express stasjon i den "svenske" byen Gothenburg, og ender opp i statshovedstaden Lincoln.


   Les om dag 13 HER.   Walnut, Winterseth, Broene i Madison County, Iowa-80,- Iowa.
Vi er i Iowa, og besøker Walnut, Winterseth, broene i Madison County, John Wayne, og Iowa 80, - verdens største truck Stop.


   Les om dag 14 HER.   Pontiac, Illinois, Route66.
Vi er i Illinois og besøker byen Pontiac og kjører Route66 før vi drar hjem til Hillsdale, Michigan.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.