Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


USA Turen 2005


  Dette er en reiseskildring fra min tur gjennom den Amerikanske midtvesten våren 2005. Turen gikk i en Chevrolet Camaro gjennom 10 stater med opplevelser av alle slag. USA er etter denne turen det perfekte ferielandet for meg, og som Arnold sier; I`ll be back....Dag 10. Fredag 20 Mai.   Deadwood, Devils Tower, Aladdin,- Wyoming.

   Vi bor i Rapid City i Black Hills, South-Dakota, og drar i dag nordover til den legendariske westernbyen Deadwood, og gruvebyen Lead,videre til Spearfish, og Sturgis, og vi tar turen nordover til Devils Tower i Wyoming. Vi kommer til det minste stedet på hele turen, med det utrolige navnet Aladdin. Vi sier bare; for en dag....

 Se flere bilder fra turen HER.   Ja da er det dag nummer 10 som skal beskrives. Dagens plan var klar.
Vi skulle til den legendariske westernbyen Deadwood, og viss vi rakk, en tur nordover til Devils Tower i Wyoming.

På kartet her ser vi stedene vi var innom, - med Deadwood bak stjerna.
   Vi visste jo ikke helt hva vi gikk til, men forhåpningene var der, som alltid. Deadwood var krysset av som et sikkert og bestemt reisemål på turen. Men hva som skulle dukke opp av overraskelser og opplevelser utenom hadde vi ingen aning om. Vi sier bare; dette var litt av en dag. !!

Ivrige og strålende i sola var vi i Camaroen ganske så tidlig i dag. Godværet og sola hadde slått seg ned over Dakota-land, og vi hadde det bedre enn best. Skikkelig kos i finværet.


   Vi er vel ikke blitt kjent for å ta den raskeste vegen på turen, og ei heller i dag. Vi kunne som de fleste andre tatt I-90 vestover, men vi ville se landsbygda i Black Hills, så vi foretrakk å kjøre "baksida" til Deadwood. Slik betaler seg får vi erfare.

Naturen er som alle steder i Black Hills fantastisk vakker. Vi kjører forbi små garder og bolighus i skogkanten. Riktig så prydelig er det. Vi får bilder av både hester på beite og en klassisk Ranch portal, - slik vi har sett på film.

Men overraskelsene kommmer ut av intet, (som vanlig) og med ett dukket det opp en komplett bensinstasjon / verksted / serveringssted av 40-50 talls dato. På gårdsplassen og i verkstedet var det eldre biler av ymse slag, og her ble det sjølsagt full stopp.

Stedet hadde tidligere vert netopp bensinstasjon-verksted og butikk, men den senere tid dreid over til å vise fram sine gamle hærligheter til vegfarende som kommer forbi.

Vi gikk rundt på området med store augo og snuste inn den 50 år gamle atmosfæren. Alt som tenkes kan, sto både ute og inne og over alt. Så perfekt var det at man kunne tro det hadde stått urørt siden en sommerdag i 59.....

Dette stedet ligger altså på vegen mellom Rapid C, og Deadwood, omtrent ved silver City, (se kartet). ! Det anbefales absolutt en tur på siden med "flere bilder fra turen..."

Black Hills naturen tok oss videre nordover og vi nærmet oss gull-gruveområdet i Deadwood og Lead. Deadwood har fått navnet sitt av nettopp,- den døde skogen på åsene rundt. Vistnok et naturlig fenomen.
Vi kommer ned dalsiden og ned til den trange elvedalen som Deadwood by ligger langs, og er spente på hva vi har i vente.


   Uten å¨ha sett bilder eller hørt noe om hvordan byen så ut, trodde vi det var en gammel plankeby.

Men så og si hele bykjernen består av mur og stein hus, og alle (nesten) er oppsatt på slutten av 1880-90 tallet.
D.v.s. på den tiden da Gamle Bill og vestens harde kjerne var samlet i byen, som opplevde litt av en boom under gullrushet.

Vi så på TV serien på Amerikansk fjernsyn da vi var der, og navn som Big Al`s, Bullock, og Franklin Hotel lå etter gatene den dag i dag.

Vi sto utenfor Franklin hotel, hvor Wild Bill hadde rom for 125 år siden, og sto og så nedover gata der vi sto nå ...... (jeg anbefaler sterkt en tur på siden "mine bilder")

Dagens Deadwood har mye ekte vare å vise fram, og det er rett og slett verdt turen alene å tilbringe en dag på main street i Deadwood. Det er liksom noe som kryper inn under huden, - og du får ikke lyst på å dra herfra....

Her finnes masse western barer, kasinoer, butikker som selger alt i western/cowboy saker, serveringssteder i klassisk stil, og masse annet flott..... Jeg kjøpte bla. Dakota-belte i Deadwood. !!! Kun solide saker, ikke noe "juggel".

Vi kan heller ikke glemme den kolossale service vennligheten i byen, og ei heller alle wester "figurene" som rusla rundt oss. Se på bildene...... BYEN ER EN OPPLEVELSE. ANBEFALES. !!!!!


   I main street ser det ut til å være bare ett hus som ikke er fra 1880 tallet, og det er dette fantastiske "funkis" huset med det like fantastiske navnet Mustang Sally`s på restauranten.

Her satt det to Fåvanginger på uteplassen og åt og drakk og så på livet i Deadwood. På bildet til venstre her ser vi også noe av de gamle trehusene oppover lia......

Vi tar med en liten artig sak. !! Vi tok bilder av ett og samme sted to ganger denne dagen. ... en tilfeldighet.

Etter vi kom hjem og så bildene på stor skjerm,så ser vi en 57 Chevy stå parkert på det første bildet. På den andre, er den borte.... altså nok en classic i daglig bruk. Som vanlig, - de var overalt. !!! (Se; Mine bilder)


   Etter å ha besøkt Deadwood er det herved bestemt at byen skal besøkes igjen, engang... sådetså...

Vi dro oppover åsene og passerte gruvebyen Lead. Her går gruvene så støvskya står, og sannelig tror jeg de finner gull også.

Vi fant ut at den vegen som passet oss best var fra Lead og videre ned Spearfish Canyon.

Like vest for Lead kom vi over denne Studebaker Coupe`n . Den sto ved oppkjøringa til et hus med "for Sale" lapp i ruta. Helt OK bil med fin krom, lakk, interiør, og det meste. Nok en gang, - de er overalt. !!! Tror det er en 56 mod. Er det noen som vet bedre, gi meg beskjed.

Vegen fra Lead kommer ned til byen Spearfish som ligger plassert i nordenden av Black Hills. Byen har fått sitt navn fordi Indianerne brukte å fiske med spyd i elvene her. Spear, altså.... Spydfisk. !!!

En liten snerten by, hvor vi tok nok en rast og en matbit, og fant biler som du kan se på i "mine bilder". !!

Godværet sto på for fullt, og vi tok en telefon hjem til Fåvang....
Nå ville lykken det slik at en flokk H-D ridere kjørte forbi, etterfulgt av noen gamle pick up`er på rake rør da vi hadde fått kontakt med Fåvang. Lyden av H-D "bråket" hørtes sjølsagt helt til Fåvang, og med spørsmål om vi var i "himmelen".... så var vi det ja.. !!!


   Tilbakelendt i bøtteseter sitter dagens mann,- med lillefingern festa i et sikkert grep om ratttet..... Vi forlater Dakota, og passerer grensa til Wyoming.

Landskapet flatet ut på nordvestsiden av Black Hills, og åpnet seg til eeeenorme strekninger.

Fåvangingene i Camaroen suste innover et faaaantastisk landskap med ruta nede og armen ute, og med country kanalen på øret. Kan man ha det bedre...????

Vi styrte nå mot Sundance, Wyoming. Smak på navnet.......
Fra der skulle vi til USA`s første nasjonalmonument, Devils Tower.

Devils tower ble ærklert som nationalmonument først på 1900 tallet av min favoritt "sjefspresident" Teddy Roosevelt. Thank you Teddy....

Devils Tower er en fjelltopp med en utrolig form, - som stikker rett opp av det bølgende skogslandskapet rundt. Indianerene hadde sine legender som kilde, men vi kan vel si at geografien er luneful....


   Fjellet Devils Tower ligger nord for I-90 i et område som er ganske øde og lite bebygd. Men det øde landskapet gir oss mer enn nok av skjønnhet.

Vi stopper på ved DT og prater litt med folka på turist-stedet nedenfor fjellet. De hører vi er fra Norge, og vi får med oss et par krus videre på turen.....

Vi tar Wyoming Highway 24 nordover, og kjører på smal asfaltveg gjennom natur prget av enorme farmer og en fantastisk Wyoming natur, bestående av store sletter og lave fjellåser kledd med skog.

Plutselig ser vi en diger slange bukte seg over vegen. En kjempediger gul/brunaktig kar på tur over vegen. Ingar styrer Camaroen over Snake`n så vi passerer rett over den med hjula på hver side..... grøss....   Det som nå følger blir for meg (Ole M.) alldri glemt.

Midt ute i det bølgende naturskjønne Wyoming landskapet dukker den lille byen Aladdin opp. Først kommer vi til et grønt pop. skilt, hvor det står "Aladdin, pop. 15".

Vi er altså på et sted som har 15 innbyggere.

Vi kjører faktisk forbi Aladdin, fordi det er kun ett eneste hus i Aladdin. Et vegkryss hvor highway 24 sender highway 111 sørover ligger en rød byggning som har bensinstasjon og butikk, samt antikk utsalg.

Utenfor huset står og sitter tre karer. Det er Chevrolet Pick Up`er på gården. Vi snegler oss forbi, og knipser et bilde av karene i Aladdin.

Idet vi passerer huset hilser alle til lua og ser etter oss. De lurer sikkert på hva denne Camaroen med Michigan skilter gjør her.....

Stedet som kalles Aladdin er altså sentrum i et enormt stort område som har like enorme farmer spredt utover.

Vi kom aldri til så avsides og små steder siden, og lille Aladdin med sine cowboyer og sitt lille røde hus blir aldri glemt. !!!

Dette var et lite glimt av det absolutt ekte USA. !!!

Vi tar vegen hjemover på highway 111 og I90, og tar en rask tur innom Sturgis, før vi lander i Rapid City for vår siste natt i byen.

Neste dag drar vi fra Rapid City, og tar fatt på den ukjente landevei,- igjen.

Føg med. !!

 Se flere bilder fra turen HER.


  Les om dag 1 HER. Flyreisen, Detroit, og Hillsdale Michigan.

  Les om dag 2 HER. Hillsdale til Chicago. Med stopp i South Bend og Kenosha.

  Les om dag 3 HER. Fra Kenosha til Green Bay. Vi besøker bla. Port Washington og får se en skikkelig bilsamling.

  Les om dag 4 HER. Fra Green Bay til Chippewa Falls. Vi besøker bla. Lena og Norway. Vi krysser de store skoger og "farmer land" i nord Wisconsin.

  Les om dag 5 HER. Fra Eau Claire til Minneapolis.
Vi besøker Stillwater, vi treffer en ekte hot-rod, vi kommer til St.Paul og Minneapolis, vi svir visakortet på "The Mall" og er på Hooters restaurant.


   Les om dag 6 HER.   Fra Minneapolis til Mitchell, SD.
Vi besøker Sioux Falls, Garretson, og Mitchell, og andre prærie-småbyer. Vi går i fotspora til Jesse James, vi blir hilst på gjennom hele Minnesota, og liker oss kollosalt godt ute på den eeeeenorme prærien. Sola skinner og det er godt og varmt.


   Les om dag 7 HER.   Fra Mitchell til Rapid City.
Vi drar fra Mitchell og vestover Dakota til Rapid City i Black Hills. På turen er vi innom præriebyene Presho og Chamberlain, vi krysser Missouri river, besøker statshovedstaden Pierre, et gammelt nybygger "dugout", The Badlands, Wall, og til slutt ser vi The Black Hills dukke opp i det fjerne.


   Les om dag 8 HER.   Rapid City, Mount Rushmore, og Keystone.
Vi ser oss omkring i Rapid City, besøker presidentene i fjellet på Mount Rushmore, besøker den lille byen Keystone, og finner gamle fine biler.


   Les om dag 9 HER.   Crazy Horse, Custer, og Needles Highway.
Fra vår base i Rapid City drar vi opp til Crazy Horse, besøker den lille byen Custer, kjører Needeles Highway, ser en bison,- og gamle fine biler i dag også....


   Les om dag 10 HER.   Deadwood, Devils Tower, Aladdin,- Wyoming
Vi bor i Rapid City i Black Hills, South-Dakota, og drar i dag til den legendariske westernbyen Deadwood. Videre til Spearfish, og vi tar turen til Devils Tower i Wyoming. Vi kommer til det minste stedet på hele turen, med det utrolige navnet Aladdin.


   Les om dag 11 HER.   Custer State Park, Hot Springs, Pine Ridge, Aliance,- Nebraska.
Vi forlater Rapid City i Black Hills, South-Dakota, og drar gjennom Custer State Park til byen Hot Springs. Vi avlegger Indianer reservatet Pine Ridge og Wounded Knee et besøk, og kommer til byen Alliance i Nebraska, hvor det er full fest.....


   Les om dag 12 HER.   Aliance, Ogallala, Gothenburg, Lincoln,- Nebraska.
Vi er i Nebraska, og drar fra Alliance sørøstover gjennom "the sand hills" til Ogallala. Vi besøker bla. en ekte Pony-Express stasjon i den "svenske" byen Gothenburg, og ender opp i statshovedstaden Lincoln.


   Les om dag 13 HER.   Walnut, Winterseth, Broene i Madison County, Iowa-80,- Iowa.
Vi er i Iowa, og besøker Walnut, Winterseth, broene i Madison County, John Wayne, og Iowa 80, - verdens største truck Stop.


   Les om dag 14 HER.   Pontiac, Illinois, Route66.
Vi er i Illinois og besøker byen Pontiac og kjører Route66 før vi drar hjem til Hillsdale, Michigan.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.