Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Oppsummering fra USA turen 05.


   Jeg har nå gjort ferdig oppsumeringa av USA turen min. Noen tips, gode(?) råd og små og store ting å huske på om du skal på tur til Statene.
   Jeg har annonsert en oppsummering av USA turen min i lang tid nå, så det er på tide å få den ned på "papiret".

Jeg har som mange har sett, laget reisebrev fra turen, organisert i dag for dag brev. Det første som ble skrevet var forberedelser og om forventninger til turen.
Jeg har mellom reisebrevene laget en "halvveis rapport" som gir et godt bilde av opplevelser og inntrykk på turen. Den andre delen av turen gir samme inntrykk som første delen, så hele turen får egentlig plass der....
Les oppsummeringen min da vi var halvveis på turen HER.

Det vil ikke ha noe for seg å repetere allerede skrevet materiale, så i denne oppsummeringen tar jeg for meg noen generelle tips, gode(?) råd, og ellers andre små og større ting å tenke på. !!

Jeg gir her et lite innsyn i slik jeg valgte å gjøre tingene, men sjølsagt er det mange andre varianter å velge mellom, og ellers etter smak og behag.

Vi begynner med bestilling av flybiletter.
Dette gjorde jeg allerede i Februar, da det fortsatt er godt med plass på de fleste ruter på det tidspunktet jeg skulle dra. Det finnes utrolig mange selskap som selger biletter og reiser generelt. Jeg skjekka mange, og endte til slutt opp med Marco Polo reiser. Her får man svært gode priser og blir tilbydt en såkalt e-bilett. Altså, du får ikke tilsendt noe i posten, men får en bekreftelse pr. e-post på din booking, som du skriver ut hjemme. Videre har dette selskapet personlig service, på den måten at du har en person å forholde deg til ang. din bestilling. Alle prater Norsk, og er kjempegreie å ha med å gjøre.
Her har jeg en anbefaling. Kjøp begge avreisedager utenom helg. Eks. tirsdager og torsdager er billigere enn helgedager. En del kroner å spare her. Marco Polo kan også gi deg plass ved vindu om du vil ha det. Da må du bare ringe og be om det.
At flyselskaper roter vet vi. Av erfaring vet vi at med færrest mulig mellomlandinger, og da spesiellt i USA, gir størst sjans for å IKKE å stå uten bagasjen din ved ankomst. Jeg valgte en rute via Amsterdam, og direkte til Detroit.

Skal du ha leiebil fixer Marco Polo det for deg. I leiebil bør man be om GPS, det er uansett alle akrt en fordel å ha. Skal du ha overnatting tilbyr de også hotell rom inkl. i flybiletten din. Nå må du forøvrig ha dokumentert overnatting første døgn i USA. På flyet får du utlevert div. skjema som skal fylles ut og leveres ved adkomst skranken sammen med maskinlesbart pass. Her får du gjerne spørsmål om formålet med ditt opphold osv.
Et godt råd. Skaff deg maskinlesbart pass i god tid, (koster ca. 1000 kr.) og skjekk alle regler som gjelder om reisen og om innreise til USA pr. dato. !! Nye regler har kommet til ganske ofte nå de senere år.

Så tar vi litt om reisen og planlegging i USA. Det kommer sjølsagt ann på hva slags tur du skal ut på, men vi tar nå for oss slik jeg/vi planla vår tur.
Vi planla kun første og siste dag i USA detaljert. Sjølve reisen og reiseruten tok vi ca. 50% på sparket. Det betyr at vi hadde på forhånd lagt opp reiseruten via internett, og merket av ruten med aktuelle steder av interesse av alle slag.
Utifra denne "grove" ruten tok vi dag for dag, og lot heller ting komme noe uforberedt. Vi bestillte ikke overnatting noe sted. Hver ettermiddag fant vi et motell, som forøvrig finnes selv på det minste sted. Det kan være lurt å få seg motell mens det er dagslys, pga. av at det kan væe godt å "sjå omgivelsene" før mørket kommer.....
Vi fant ut at å foreta en reise uten programm var mindre stressende og ga oss større frihet til å foreta avstikkere og lengre stopp viss vi fant det for godt. Vi hadde kun ett mål ang. reiseruten, og det var å snu østover igjen ca. i Black Hills området i Sør Dakota. Der ble vi værende i 4 dager før vi dro østover igjen. Dette foretrakk vi framfor å kjøre etter en streng ruteplan uten rom for impulsive påfunn og avstikkere. Helt klart å foretrekke, men dette er opptil smak og behag osv.

Når du er i USA blir man fort oppmerksom på flere ting. Noen eksempler....

 • Biltrafikken er mange steder enorm, men det er ikke vanskelig å kjøre i USA for sjøl en nordmann. Alt flyter rolig og hensynsfullt, og skiltingen er meget god. Mye, mye bedre enn hjemme.

 • Generelt er amerikanerne svært høfflige, hjelpsomme, og vennlig innstilt. De er pratsomme og særdeles service innstilt.

 • Du har sikkert hørt at amerikanerne spiser bare fast food. Mange gjør sikkert det, men det er annen mat å få kjøpt. Faktisk er det like mye sunn mat på forskjellige steder som du kan velge framfor fast food kjedene.

 • Du blir fort klar over hvor stor dette landet er. Kartet lurer deg fort. Avstander som ser små ut på kartet viser seg å være mange flere timer etter vegen enn du trodde. Ta alltid høyde for avstander og reisetid. !!!

  Når du er kommet til USA vil du gjerne ha med deg hjem noe saker av forskjellig slag.... Eksempelvis klær og sko er svært billig, så benytt anledningen til å gjøre noen gode kjøp. Men også mye annet har fordelaktige priser.
  Det du kommer med behøver derimot ikke å være så mye. Temperaturen er de fleste plasser bedre enn hjemme, og alle dine gensere og jakker kan ligge igjen hjemme. Reis lett og enkelt. Kjøp heller småtteri etter behov der du befinner deg. Om mulig ta med noen bager i en koffert til bagasje hjem, alt ettersom hva du har tenkt å kjøpe med eg hjem.... OBS. Skjekk kilo grensen for hva du kan ta med i kilo/kolli.
  Jeg valgte å reise dobbel så tung hjem, som over......

  Som nevnt over her kan man bli lurt av de enorme avstandene. Skal man ut på biltur, som jo de fleste skal, fant vi ut at det er godt å ta en pause fra vegen etter noen dager. Legg opp turen slik at du kan ta pauser og slappe av på et fint sted en dag eller to i ny og ne`.. . Det blir fort hundrevis av mil (norske..) så det kan gå utover mye og mangt om man skal kjøre bil i ett sett.
  Man finner mye man vi se og oppleve på forhånd. Men det viser seg at man har ikke sjans til å rekke med alt man ønsker seg. Jeg har fått høre fra folk; men, hvorfor svingte du ikke nedom der, og dit, og... Det dreier seg om "svinger" på et par hundre mil, så det lønner seg å kjenne kart og avstander ja. Husk at eks. Texas er større enn Frankrike.
  Ta det heller med ro, og la folk og land gjøre inntrykk på deg som fremmed. Som Nordmann er du gjerne positivt innstilt og har store forventninger til folket og landet som har påvirket deg så utrolig mye.

  Jeg ble ikke skuffet, og tror heller ikke DU blir det. Alt er en stor opplevelse og inntrykkene får du ikke fordøyd de første ukene du er hjemme igjen.

  Til slutt et par gode råd. Prat med folk. Amerikanerne er hyggelige,- og lette å ommgåes.
  Ta masse bilder/film, og skriv gjerne en dagbok på turen.


  LES MINE REISEBREV FRA TUREN I 2005, OG BLI INSPIRERT.

  Vi blir gjerne "hekta" på USA, og øsnker oss en ny tur.....


  Har noen spørsmål eller kommentarer, ta gjerne kontakt.

  10. desember 2006, Ole M. Nybakken.

  Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.