Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


VELKOMMEN TIL MIN OVERSIKT OVER TØFFE TING

   Jeg skal ikke gå "Husker du" i næringa , men en liten privat liste over ting som var tøffe en gang i tiden kan være på sin plass. !! Mange kan ha den (u)vanen at de sitter i små øyeblikk og husker at : "en slik husker jeg at jeg hadde...." , eller : jeg ønsket meg en slik en gang i tiden. Eller, jeg ønsker meg en slik NÅ.... Vi tar mimre-tyren ved hornene og drar en liste over TØFFE TING .....

Apache sykkel.

   Da vi nå litt eldre gutter var bitte små og snørrete en gang utover 60 tallet, var måten å lære å sykle på en enorm utfordring. Det er den sikkert i dag også for dagens smårollinger, men 60 tallets opplæringskjøretøy var for mange i min del av bygda noen kasserte kjemper av noen gamle herresykler.

Digre, tunge, rusta beist, som mangla både bremse og pedalgummi, og muligens andre originaldeler også. I oppreist stilling var gutta og sykkelen jevnstore, og virket fryktinngytende på lære-å-sykle-ivrige- smågutter. Vi kan godt huske et par fryktelig ulykker som resulterte i skrubbsår og fillete bekledning i forsøket på å mestre disse digre beistene av noen gamle rusta skakke herresykler.

Måten vi gikk til verket på var like skummel som dumdristig. Vi var for små til å sitte på setet og rekke ned til pedalene så VI STO INNE I RAMMA, på ene siden altså,- og sykla sideskakke og vinglende. Mang en skrubbsår- beklistret liten røver kom vinglende etter flatlendte bygdeveger, med beskjed om å stoppe om, ja, om... det kom en bil. Det hendte det kom en og annen 12 M eller Bobble, men helst melkebilen eller bussen.

Det gikk nok mye av en forsommer før kunsten å sykle i ramma satt, men det fungerte fint når det først var lært. Ja, ikke sant, når man har lært å sykle, så......
De som ikke tror på dette kan godt si at det er tatt ut av et eventyr, men vi som var med på Kamikaze syklingen vet bedre. !!

Tida gikk og ny sykkel var ønsket i minst en lang sommer. Det var rart med det den gangen, det var ikke bare å peke så fikk man... I div. aviser og blader så vi alle reklamer på den store sykkeldrømmen. DBS Apache. Åååååååå den var TØFF. Så lykkerusen hang i lenge etter den dagen Apachen sto blank og fin på plenen.

DBS Apache`n var en trofast sliter som svikta i ny og ne... Men sykkel hadde vi og vi var sjølberga både hit og dit i sommer etter sommer.
Med sitt harry utseende ble den noe "vrang" å bruke. Sant skal sies, så vi må ta med det som ikke var så bra også. Forholdet mellom sete og styre gjorde at man fikk en kjei sittestilling.
Noe som gjorde det vanskelig å få noe særlig dreis på pedalbruken. Tungtrødd heter det. !! En annen og mye verre ting var sætet. Det lange tøffe sætet (eller sal) var laget av noe plastikk/skai ting og ble varmt og sommeren. Varmere ble det når stuttbukse syklister satt og tråkka låra sine på sætekanten. Så varmt at låra kunne få brannsår, eller skikkelige gnagsår. Men hva ofrer man ikke for sin kjære Apache. ??

Sykkeltiden gikk over i motoriserte tider, og Apachen forsvant ubemerket. Mange år etterpå koster vi på oss å mimre litt over dette utrolig tøffe guttesykkelfenomet i tiden rundt 1970.

Vi plasserer herved DBS Apache guttesykkel på listen med TØFFE TING

Ole M. - 27 mars 2006.

  

   Flere Tøffe Ting:
Honda CB 100.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.