Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Jan Rohde and Rohdes Rockers


   Vi hadde i lang tid sett på plakatene som var kommet opp om denne festen på Tromsvang. Den hadde et kjempestort bilde av en kraftig kar, en tøff kar med solbriller.
Vi sto med mopeden uttafor samvirkelaget og så på plakaten som var festa opp med tegnestifter i forskjellige farger.
Jan Rohde and Rohdes Rockers, sto det.....   Jan Rohde. !!! Jan Rohde & Rohdes Rockers. Vi som begynner å dra på åra vet hvem denne Jan Rohde er/ eller var. For det vi forbinder med Jan Rohde er det legendariske rockeshowet som fant sted midt på søttitallet.
Stedet er sjøsagt Fåvang. Det skal være fest på samfunnshuset Tromsvang, og hele helga er viet artisten og rockekongen Jan Rohde.

Før vi starter historia litt fakta om Jan Rohde.
Han var født 04.07.1942 i New York av norske foreldre, Tretten år gammel debuterte han på scenen på Broadway i en oppsetning av Peter Pan. I 1955 flyttet familien til Bærum, og Rohde vant en elektrisk gitar i en talentkonkurranse på Øvrevoll i Oslo, og dermed oppdaget han hvilken vei han skulle slå inn på her i livet.

Han havnet i Sverige og turnerte med flere band, før han tok en pause fra musikken fra 68`.
1974, på et tidspunkt da 50-tallets rock’n’roll hadde fått et oppsving, ble han oppringt fra det svenske fjernsynsprogrammet Hylands Hörna og spurt om han ville være med i en ny nordisk rocke­konkurranse, med to nordmenn og to svensker i finalen. Rohde stilte opp som nordmann, og vant.

Nå dro han mye på turné med Rohdes Rockers, som stilte med lærjakker og motorsykler og røykbomber og var veldig tøffe, med massevis av ironi, og som alltid spilte låten «Tell Laura I Love Her», det være seg på konsert eller plate. Rohdes Rockers holdt på frem til 1979, siden da har det vært mer sporadiske opptredener. En av dem var sammen med The Cool Cats på Jordal Amfi på et stort rockeevenement i august 1982. I 1997 kom han med soloplaten A New Side Of Jan Rohde.

Tilbake til denne vårdagen i noe vi tror var 75`. Det er ikke så lett å huske årstall lenger..... men vi tar sjansen på 75` . Vi hadde i lang tid sett på plakatene som var kommet opp om denne festen på Tromsvang. Den hadde et kjempestort bilde av en kraftig kar, en tøff kar med solbriller. Såvidt jeg husker, ikke ulikt bildet over her.... Det var Jan Rohde og hans Rohdes Rockers.

Vi sto med mopeden uttafor samvirkelaget og så på plakaten som var festa opp med tegnestifter i forskjellige farger. Den hang ved siden av andre oppslag som eks. lagoppstillinga til helgas fotballkamp.
På Mobil hørte vi at "alle" skulle på fest med Jan Rohde denne helga. Vi måtte dit vi og...

Denne lørdagen var alle vi visste var pendlere hjemme fra byen. Det var de forsåvidt hver helg, men denne helga var absolutt alle hjemme på Fåvang. Festen begynte tidlig denne helga, og alle som hadde bil hadde begynt festen tidlig, eller rettere sagt de som satt på hos de som hadde bil... På den tiden var Fåvang et sted som haddde flere amerikanske biler, og som jeg har fortalt om tidligere på sidene mine var synet og lyden av disse ikke til å unngå, eller glemme... ei heller denne lørdagen..

Utpå ettermiddagen kom bussen med Rohdes Rockers sørfra på gamle E6 som dengang sjølsagt gikk gjennom sentrum på Fåvang. Hmmm.. trafikkfarlig, men "intimt" og nå i etteritd, en slags kultursjarm. Scania Vabis med amerikansk flagg på siderutene bakerst. Vi sto i skyggen på Mobil og så bussen svingte ned i krysset og ned til Tromsvang.
Jan Rohde var en folkelig kar, og vi husker han etter en tid dukket opp på Mobil stasjonen. Det vi husker best i den anledning, var at han fikk skyss ned til Tromsvang igjen, bakpå hos en kar med Honda CB 100. Et noe baktungt minne på netthinna kan man si...

Ettermiddagen var på en fin vårdag, og det var mye folk ute. Det var mye folk hos Hansen kafe`, som den gang holdt til på bakeriet til Hansen, og Laura sto bak disken, og det sto kiosk ved hekken på nordsia....

Utpå kveldinga var både sentrum og Tromsvang plassen full av biler og folk. Folk fulgte moten fra 75` og det var mye langt hår på tiden, men i anledning rockeshowet var flere utstyrt med "sleik". På Fåvang har aldri vegen tilbake til det tøffeste vært lang..... Fåvangs gamle helter som sto i tilbake på 60 tallet og slutten av 50 tallet hadde vel aldri kvitttet seg med "sleiken", og vi erindrer noen fantastiske hårpryder fra denne kvelden. Til de som stusser over ordet "sleik". Det er altså hårfassongen bakoverkamma i Elvis stil, med Bryl. !!!!

Vi sto "lina" opp på strategiske steder i sentrum først på kvelden og så på biler som "ragga" rundt med festfolk inni. Biler av klassen 17M, Amazon, Volvo PV, og amerikanere. Alle spilte kasetter med rock & roll. Ved 8-9 tida starta musikken på Tromsvang. Gamle artister spilte hele kvelden på den tiden, og ikke et kvarters tid, som nå for tida. I skumringa sto vi ute og hørte på lyden av Jan Rohde som dro igang festen inne på Tromsvang.

Vi stopper opp et lite "tag"...
Stemningen man fikk oppleve denne kvelden var helt spesiell. Jeg tror ikke makan kommer tilbake noengang. Musikken, biler, "tøffe" Fåvanginger i hundretall, inntrykk fra en tid som aldri vil komme igjen. Du som var der denne kvelden, tenk litt på dine minner fra denne kvelden på Fåvang.....

På grunn av vår beskjedne alder kom vi ikke inn på Tromsvang før noe utpå kvelden og festen og temperaturen var steget oppunder taket på gamle ærverdige Tromsvang samfunnshus. Om inntrykkene fra sentrum var mimreverdige, er iallefall minnene fra festsalen det....
Ingen hadde tenkt tanken på røykeloven, og røken lå blå og stinn fra taket og langt nedover veggene. Det var adskillige tøffinger med kvit skjorte, brylsleik, og rullings i kjeften..... lengst inne i salen var det farga lys og vi skimta rockekongen Jan Rohde i lærdress fremst på scenen. Klassiske rockelåter kom på rekke og rad, og gamle Tromsvang beveget seg i takt med festen...
Fåvanginger i bar overkropp (karer..) "rocka" med Jan Rohde til låter som Hound Dog, - og et og annet basketak med faste never, gikk fort over....

Vi husker gamle Fåvanginger som var i sine glansdager på denne tiden. Den ene etter den andre suste forbi. På den tiden var både ungdom og voksne folk på fest på Tromsvang, samtidig. Hele bygda fra sør og vest, - til nord og øst. Bare det gjorde miljøet helt spesiellt.
Noen kan nok si at de såkalte "gamle Fåvanginger" var bygdeoriginaler,- men nei, - de gamle gutter var bare seg sjøl, helt ekte, uten noe mer. Hvem er det i dag, eller tør.. ??

Slik gikk kvelden altfor fort. Det siste vi husker, og aldri glemmer, var Jan Rohde and Rohdes Rockers spille; Tell Laura i love her......


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I rettfedihetens navn skal jeg si at "noe kan" ha blitt dramatisert og tilrettelagt for historiens skyld.
Men samtidig, kan noe ha blitt glemt underveis.......
Jeg oppfordrer mine lesere som kan ha nye opplysninger, kommentarer, koreksjoner, eller andre ting på hjertet om eller fra denne legendariske kvelden med Jan Rohde på Fåvang, - ta kontakt.....

--------------------------------

Koreksjon 30.11.
-- Jeg viste ikke da jeg skrev dette, at Jan Rohde var død. --30.11.2006, Ole M. Nybakken.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.