Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


57` Volvo PV.


   Søta bror har laget biler vi liker, og husker,- fra tidligere tider. Volvo PV var den bilen vi forbinder med "tøffinger" på 60 tallet, og mang en PV var bygdas "raggar bil". !! Vi erindrer en Grønn-Grå grus-sprutende PV i vår "sykkel alder" som vi den gang var utrolig tøff..... Hva denne svarte 57` modellen har vært igjennom vet vi ikke, men en urestaurert PV med kun 55 tusen på tellern lar vi ikke gå forbi oss......
   Lørdag 12 august var vi på veteranbil løp på Lilelhammer, og blant deltagerne "glimret" en falmet gammel PV. vi ruslet bort for å se nærmere på saken og det var tydelig at her var det ikke gjort mye karosseri arbeid opp gjennom årene.

Noen kaller slik lakk og karosseri for "patinert", og det er sikkert et greit ord. Den svarte lakken var sprukket i et tilfeldig mønster, og tynnslitt på strategiske plasser.

En liten bulk her, og en liten skrame der, fortalte oss om en 49 år gammel godt brukt bil, som tross alt har tålt tidens tann godt. !!!

Eieren Martin Bjerkaas fra Oppdal forteller at han har kjørt fra Oppdal med bilen, og skal hjemmover samme kveld. Bilen har gått bare 55 tusen, og er med unntak av hjulsylindre framme og vanlige service deler, ikke gjort noe med overhodet. !!!!!

Han har vurdert å lakke om bilen, men har ombestemt seg hver gang, og vi holder med ham på at bilen bør få beholde sin såkalte patina...... B 16 motoren går stille og fint, og forbruket er kun en liten skvett bensin på ei mil. !!

Martin forteller at bilen er solgt ny i Sverige, og reg. nummeret røper datoen; 17 mai 1957, tenk det....... Bilen havnet omsider på mørekanten derav T bokstaven i skiltet. Martin har kjøpt bilen slik den står, og kjører på en del veterantreff i løpet en sesong.


   Motoren på PV ` n er bare en smule dekorert med olje fra tidens tann, og alt er originalt med unntak av en bitteliten slangestubb. Vi merker oss den overdimensjonerte luftfilterburken på den røde B 16 motoren. Motorer i 1957 hadde oljepåfyllings "korka" i metall, i motsettning til dagens plast dekor.

Av annet nostalgi "snacks" ser vi "radiator snor", strikka pakning under panser anlegget, skikkelig tidlig Volvo motorvarmer, alle service deler sitter mekaniker vennlig plassert, og det artigeste av alt her nede; den mekaniske lyskontakten lokalisert rett over coilen. Den funker slik at når man bruker bryteren inne i bilen merket "ljus" er det en wire som skifter stilling på innmaten i lyskontakten på torpedoen.....


   Interiør i en klasse for seg. Inspirert av bla. Chevrolet fra tidligere 50 tall laget Volvo sin egen vri på et tidløst enkelt instrument panel. Hærlig ratt i "banjo stil" og med et nydelig rattstamme senter med sirlig volvo, og en liten sexy (?) blinker spak .......

Store gode knotter, med Svensk tekst, og ekte krom og mye metall i detaljene over hele panelet. Vi ser innefra den delte frontruta, og vinduspussere som begge to går utover på hver sin kant.

Vi mimrer i vårt stille sinn når vi ser den lange bøyde girspaken med sin kvite kule på toppen. Alle girspaker burde ha en slik kule. Hvorfor har ikke alle biler en så god kule...????? Som tidligere eier av en Amazon med identisk kule, blir vi litt fraværende et par øyeblikk.......

Vi ønsket Mr. Bjerkaas og frue god tur på løpet, og hjemmover,- og ruslet videre for å se på en gammel Chevrolet lenger borte i rekka......


Undertegnede tok ca. 140 bilder fra veteranbil løpet, og anbefaler en kikk i albumet hos Eurofoto HER    


15. august 2006, Ole M. Nybakken.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.