Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


REISEBREV FRA USA. Vi er halvveis.   Vi har gjort unna halve turen, og vi koster på oss en liten oppsummering og et lite tilbakeblikk på den første uka i USA. Har opplevelsene stått i forhold til forventningene.? Har vi opplevd ting vi er skuffet over.? Vi noterer oss nyttige ting å huske på for senere anledninger.


   Et godt bilde på våre forventninger, som ble innfridd bla. her i Minnesota, hvor vi er sammen med både truck og tog på US highway ute på prærien.

   Jeg skrev om mine forventninger til turen i min innledning til denne Reisebrev serien. Nå som jeg er halveis på turen ser vi tilbake på dagene vi har bak oss og summerer inntrykkene. Som jeg har nevnt merket jeg forskjeller allerede på flyet over Atlanteren. Sete naboen på flyet var Amerikaner og prata som en foss hele turen. Som om vi hadde vært gamle kjente i åresvis...

Den største forskjellen på Nordmenn og Amerikanere er hvor høfflige og service vennlige de er. En opplevelse som er veldig okei er at alle får samme behandling, uansett, overalt. Amerikanerne later ikke til å måle sine kunder opp og ned før de bestemmer seg om de er gode kunder eller ikke... De har en avslappet usnobbete måte å opptre på, som faller meg umåtelig godt i smak. Det virker som de ikke har den målende oppfatning av mennesker som Nordmenn ofte benytter seg av. Man føler seg mye friere her, og man får følelse av å kunne være den man er, både i klæsdrakt og opptreden. Her er man vant til det meste og de godtar de fleste, så det skal mye til før de himmler med øynene. !!! Man blir alltid tiltalt med ; How are you. ? da skal man svare at det står bra til, og spørsmål med det samme tilbake... Det er godt å være her, og i et slikt miljø trives jeg. !!!!

Første inntrykket er med andre ord meget godt. Som jeg skrev i mitt brev fra Minnesota, - hvor fremmedfolk kom bort og prata, og folk i det som var av biler hilste, - gjør inntrykk. Man føler seg så til de grader velkommen, og gjør oppholdet og tilværelsen nytefull. !!
Det er andre ting oså.... Myten om at det bare er feit og dårlig mat er både sann og usann. Du får kjøpt all den fastfood`n du bare vil, men du får også så mye av sunn mat du bare vil. Med andre ord er tilbudet og valgmulighetene overveldende. !!

Andre ting man ikke forventer, til tross for at man egentlig burde er .... biltrafikken.!! Det er i de verste områdene så voldsomt at man nesten ikke tror sine egne øyne. Som bilfører kan man bli litt svett av slik, og det lønner seg å ha tunga rett i munnen. På den andre siden er trafikken forholdsvis rolig, og alle holder god avstand. En ting som er suverent er vegskiltinga. Det er både store lettleselige skilt, og logisk på alle måter. Å kjøre feil er nesten umulig. ! Vegen er både og, men for det meste helt grei standard. Andre ting å nevne er plassen i trafikken. Amerikanerne har god plass overalt til både bil og store semitrailere. Det gjør det lett og tryggt å ferdes på de fleste plasser. Vi var heller ikke vitne til stressa og "hypre" billister som tuta og knytta never, men de finnes sikkert.

Overnattinger på motell er stort sett veldig rimelig og greit. Man bor billig på moteller av helt OK standard, men frokost er da vanligvis ikke inkludert. I de aller fleste byer, - også de bitte små har opptil fler emoteller, så det er ikke store problemer med å reise "på måfå.." Man bør kanskje vurdere strøket og omgivelsene litt før man velger sted. !!! Serveringsteder ligger alltid like ved moteller, og i gå avstand. Overnattinger og mat utgjør ikke så stor posten på reisebudsjettet. Begge deler er rimelig, sammenlignet med våre forhold. Det er heller ikke manko på bensinstasjoner, og som vi alle vet, er det også billig. Full tank kom på i overkant av 200 kroner.

Vi har den første uka sett både enorme byer som Chicago, og små steder som Lena i nord Wisconsin. Man merker forskjeller, naturligvis, på by og land. Store byer er hypermoderne og gir et blankt og moderne inntrykk på folk som oss. Når vi kommer ut på landet får man inntrykket av at tiden har stått stille i flere tiår, og det virker nesten som de er glemt av resten av landet. For min del er den Amerikanske landsbygda noe av det mest sjarmerende og nedstressa jeg har opplevd. Ekte kultur og miljø i store doser. I Minnesota og Dakota ble alle mine drømmer om store sletter og åpen himmel innfridd. Helt uten turistmaskiner og attraksjoner, bare småbyer, og ekte folk og kultur under en enorm himmel. Perfekt. !!

Som jeg har nevnt tidligere tuller man ikke med politiet. Disse folka mener alvor og du bør følge deres anvisninger. Jeg nevner en annen ting som jeg ble overraska over. På plasser hvor vegarbeid pågikk var det på forhand oppsatt skilt hvor faktisk straff i form av bøter og fengsel var beskrevet. Forskjell på stater var det, men man bør vise aktsomhet ved vegarbeid. Andre ting når vi er inne på veg. På alle de hundrevis mila vi har kjørt til nå, har vi knapt sett en tomflaske eller søppel langs vegen. I USA er forsøppling en del av politiets oppgaver å forhindre. Vegskilt forteller hvor mye bøter du får hvis du slenger ut et ispapir eller en tomflaske. Det er STORE bøter for slikt. Men ingen gjør det. Derfor er inntrykket helt strøkent og superrent. !!

Vi har så langt vært innom Michigan, Ohio, Indiana, Illinois, Wisconsin, Minnesota, og Sør-Dakota. Vi ville ikke kjøre stort lenger vest enn Black Hills området. Mest fordi vi ikke ville bare kjøre bil og stresse, men også fordi at dette området kryr at severdigheter i alle kroker og kriker. Og senere skal vi se at et er mer her enn vi trodde...!! En 3-4 dager med rolige dager i et fenomonalt vakkert område ville bli perfekt. !!

Ting vi skal huske på kan eks. være; å bruke telefon kan..bli dyrt. skjekk forholdene og priser. Å kjøpe automatkort er en grei variant. ellers er det gratis tilgang til e-post på mange hotell og moteller. Stikkontakter her har 3 pigger, så du må ha adapter til div. ladere. ! Vi tar med sheriffen igjen. Gjør som han sier om du blir stoppa. Sitt i bilen med henda på rattet til du får beskjed om noe annet. Respekter privat eiendom. Det er ikke bare å kjøre inn på merket privat veg. I visse byområder frarådes det å "glo". Det kan... bli oppfattet på en viss måte. !! Det beste er nok å bruke eks. Visa kortet. Men ha alltid penger for hånden. Ikke for mye, men en 50- 100 Dollar er greit å ha. Jeg anbefaler å reise "lett". Man har lett for å pakke mes altfor mye ting...

Vi har igjen over en uke i statene og gleder oss enormt. !!!

Vi fortsetter å legge ut reisebrev fra hver dag fra turen. så følg med. !!

Ole m. -- [2. april 2006]

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.