Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Fåvang før i tida,- Del 1 ...


   På våre eldre dager blir vi litt nostalgiske av oss, og vi finner glede i å se på gamle bilder fra bygda vår. Bilder som bla. er tatt på den tiden vi husker fra våre tråsykkeldager på 60 tallet. Det finnes et stort antall vakre bilder fra Fåvang bygda rundt omkring, og vi vil lage en Nostalgi side her på nettet, med bilder fra Fåvang før i tida....   På våre eldre dager blir vi litt nostalgiske av oss, og vi finner glede i å se på gamle bilder fra bygda vår. Bilder som bla. er tatt på den tiden vi husker fra våre tråsykkeldager på 60 tallet. Det finnes et stort antall vakre bilder fra Fåvang bygda rundt omkring, og vi vil lage en Nostalgi side her på nettet, med bilder fra Fåvang før i tida....

Før i tida ble det tatt mange bilder av bygda som ble utgitt som postkort. Det fine med disse bildene er at de er av god kvalitet, og motivene er svært godt komponert, og viser bla. historien til eks. bygninger, daglig arbeid, og veger. Bilder fra 60 - 50 tallet og tidligere er for mange historie i form av bilder slik de husker Fåvang sentrum, andre grender, eller på sætra. Vi vil prøve å tidfeste bildene, og her vil vi be våre lesere om hjelp.

   Om det er noen som har bilder fra Fåvang før i tida som jeg kan få lånt til fotokopiering, vennligst ta kontakt.

   Jeg har fått et antall bilder fra utflytta Fåvanging Rune Stubrud, og de kommer på nett fortløpende.
   Det første bildet jeg har sett av Mågålinesset før det ble Camping plass, og før vegen ble flytta til nytraseen. Der hvor det i dag er Campingplass ser vi en bil eller to som har sving av ned mot Losnan, og tar en pause på den fine sommerdagen. Bildet kan være tatt aller først i august, i.o.m. at åkern er gul og fin. Kjekk ungdom med "Hardygutt" klæsdrakt,- skjorte med felt på skuldrene, og olabukse med vide lår og trange legger. Vi ser baksida nordover mot Liagardan, og et jordbruk preget av små forhold. dette var en tid før snaufelta dominerte skogen, og tatt på en tid da tømmerhoggere fortsatt hadde sjel og tanke for skogens ve og vel. !!


   Dette er et meget sjeldent bilde tatt av fotograf Eldstad fra Ringebu. Vi vet helt sikkert at det er fra før 1950, men mye er usikkert på årstallet. Tips ønskes. !!! Bildet eies av Toril Løkken
   Et sjeldent flyfoto av Fåvang. Tatt ca. 1968-69. ? Shell stasjonen skal ha blitt satt i drift ca. 69, men jeg kan ikke se den på bildet. ?? Bildet eies av Toril Løkken   Vi starter med et av mine absolutte favoritter over alle.... Tromsnes en sommerdag i 1956. Stemningen er helt utrolig, og man hører nesten bilen puttre sørover riksveg 50, forbi Tromsa Landhandleri og Fåvang Samvirkelag. Detaljer så holder.... utlampa på Tromsa, - lysstolpen med porselenskrukker, - Esso og BP skilt..... I barnevogna til venstre ligger det vistnok kjentfolk....!!!! Dette var tider da Elvis var startgropa og Tempo 150 var det tøffeste man kunne få etter en vinter på sjøen. Brekkomingan var på handel på Tromsnes hver Fredag, og tok mjølkebilen oppover att om eftan... Cafe`n hos Romsås og Hansen var full av busseruller og breie skyggluer, men man drakk kaffe av skåla og Kroneisen kosta ei krone... I slike glimt må vi bare si at det var bedre før.....   Dette bildet viser et av mine (!!) favoritt motiver, som vel gamle Normann oppdaget først. Helt sikkert fra 50 tallet, eller like eter krigen. "Bruksstugga" står enda, og Adolf har bugd huset sitt. Dette årstallet bør gå ann på si sikkert...   Enda et bilde med vanskelig datering. Det er tatt en plass mellom Tofte og Årnes, og vi tipper det er fra 50 tallet en gang..?   Bildea fra Fjellstad i Brekkom. Muligens tatt en gang på 50 tallet ....?   Et meget vakkert bilde. Tydelig arrangert av fotografen og viser Bjørge sætra på Gopollen.   Dette er tatt fra Rotåsgrenda, men totalt umulig å si årstall på. Vi tipper allikevel en gang på 60 tallet.... ?   Dette bildet må være tatt fra Mageli gardan, eller i det området. Utsikten er (sjølsagt) fantastisk. !! Årstallet er umulig å si, men ifølge den "Stompa" inspirerte klæsdrakta på ungdommen å dømme, er det fra ca 65`. Det forundrer meg at jernbane traseen ser såpass "ny" og ite grønn ut....   Dette bildet er tatt fra vegen ved Hemrom rampa. Årstallet er mellom 1958, og 1968. Dvs. etter ny skolen, og før aldershjemmet. vi ser Løvetanna blomstrer, så det er vel fra først i juni måned.   Når gamle Normann tok dette bildet sto han like oggafor nere Rotås, -antagelig. Men, det er ikke mye på bildet vi har å hekte oss på , med tanke på årstall. Det aller meste er utydlig i bakgrunnen, og det eneste vi har å se etter er der det ryker, til venstre. Er det noen som kjenner årstall til husene i det området. ?   Dette bildet er tatt fra like sør for "Ringstadkiosken" ved Smidesang. vi kan si at bildet er fra ca. 1960, i.o.m. at Brattland jordet ikke er planta at... Det kan tyde på at det er like før, da området opp mot Bakkberget er hugget og klargjort.


   En av mine favoritter er et bilde fra noe vi tror er fra sent 50, eller tidlig 60 tall. Bildet er fra Hemromjordet og viser karer i arbeid på jordet med hester, bak ser vi Fåvang i all sin prakt. !!
Gamlehjemmet er i full drift på Hemrom Gard, og en av karene på jordet bør være Martin Andersen. Vet noen hvem de er, ta kontakt. !! vi ser Fåvang bak, og det nye gamlehjemmet er ikke bygd. Det sto ferdig i 66, eller 68. ? Vi ser heller ikke Nord-Fåvang skole, men den kan.. være gjemt bak bjørkeskogen. Men vi ser heller ikke "Sirabu", som ble bygd først på 60 tallet, blir vi fortalt.. Har noen nøyaktig år, eller andre tips, forslag eller opplysninger vil vi høre fra dere.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.