Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


VI SLÅR ET SLAG FOR PÅSKEHAREN.....


Påskeharen er ikke så mye brukt og ikke så kjent her i landet. I USA er den fast gjest i påsken, og ingen påske for barna uten "The Easter Bunny". De har skiftet fra hare til kanin, men den er egentlig en hare....   Vi har vel oppservert spredte antydninger til å fremme Påskeharens medvirkning i Påsken her hjemme, men den har ikke fått noe særlig fotfeste. I USA er den derimot fast gjest og uten Påskeharen, ingen Påske.

Her i landet er påskesymbolene først og fremst kyllinger og gamle høner kombinert med masser av gule "ting". Ikke noe gæli i det, men vi synes at Påskeharen vil gi en ekstra spiss på Påsken.
Derfor får Påskeharen sin egen side her hos meg.
Den artige krabaten, som finnes i utallige former og farger har sin egen lille gode historie om sin tilblivelse.
Den går som følger :

Det er en oppfatning at ideen om påskeharen ble utviklet av tyske protestantar som ønsket å holde på, eller innføre på nytt den katolske tradisjonen med å spise farga egg i påska. De ønsket imidlertid ikke å introdusere det katolske fasteritualet for ungane sine, som óg var årsaken til den gode tilgangen på egg ved påsketider. Egg var forbudt kost for katolikkar i fastetida, så egga ble lagret i store mengder i påvente av påskefesten.

Ideen med ein eggleggende hare kom til USA på 1700-talet. Tyske immigranter i det nederlenderdominerte Pennsylvania-området fortalte barna sine om; der Osterhase, altså påskeharen. Bare de snille ungene fikk malte egg i de reira de sjølv hadde laget før påske. Det skulle da vere påskeharen som hadde lagt de der uten at barna så det.

I vår tid er det en tradisjon i USA at påskeharen etterlater seg kurver med godteri, inkludert påskeegg og ulike typer sjokolade på påskemorgenen - til snille barn. Andre steder der en har påskeegg fylte med godteri kan man si at påskeharen har lagt eller levert dei.

Det finnes enda en utgave om Påskeharen, men den kommer fra gresk mytologi, og er tung og vrang, så den hopper vi over.

Vi ønsker God Påske, og gleder oss til både påskeegg og sjokoladekurv fra Påske haren.Vi finner våre opplysninger både her og der, så takk til alle.

Ole M. -- [8. april 2006]

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.