Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK   Det er midt i Februar måned. Nordavinden hyler og vinternorge er på sitt mest triste og trøstesløse. Alt er grått og nedsnødd, og det er lenge til vårsola skal tine opp frosne nordmenn som sklir rundt på issvuller. Men plutselig får vi en smak av vår og sommer, i form av en 68`Impala Cab, og en Olds Regency,- på winter cruising ....Tekst & Foto: Olem-- 8. mars 2008.

Telefonen ringer ...

   Mobiltelefonen ringte... - Har du med kamera . ? - Jada, det ligger i bilen, hva er på ferde nå. ? - kom ned på Hydrostasjonen så får du se, var svaret. !

Noen ganger tror du det ikke før du får se det. Det jeg fikk se var to amerikanske biler. Ikke så rart. ? Vel, den ene var en 68` Impala cab, og den andre en 76` Olds 98 Regency. Midt i Februar. Vel å merke på Fåvang, så det var vel kanskje ikke så rart allikevel. !

På Fåvang går det meste ann, inkludert å kjøre entusiastbiler midt i Februar. En årstid de aller fleste bilentusiaster har sine vogner innendørs, og sitter og venter på bedre tider og temperaturer.

Den som ringte var Fåvangs egen cowboy og USA entusiast, Torger Lien. Han hadde en bilhistorie å fortelle, om en Amerikaner, med amerikansk bil, på Fåvang. Torger hadde benyttet anledningen til å fyre opp sin egen Impala, og stille opp på Hydro sammen med kameraten Roy og hans 76` Olds Regency Ninty Eight ...

De to entusiastbilene på vinterføre er egentlig bare starten på en historie som skal handle om Amerikaneren Roy, om et par av den moderne bilhistoriens mest særegne baklykter, og om det å hente en importbil fra lager i Oslo.Amerikaneren og hans amerikaner ...

   Amerikaneren heter Roy Ramskeid og er Født i New York av norske foreldre, og er oppvokst i California. Roy er ekte Amerikaner med statsborgerskap og det hele, men har i mange år bodd i Norge, og bor nå på Andalsnes. Roy kjører for tiden trailer for et av landets største transportfirma, der han er kolega med Fåvangs cowboy og Impala eier, Torger Lien.

Roy er ikke født med ski på beina og røper at han ikke har noe særlig sans for den norske vinteren, til tross for de siste års milde utgaver. - Det er ikke lett å utvikle sympati for norsk vinter og kulde når du vokser opp i California,- gliser Roy, og forteller at han bruker på å ha (flykte til..) et lengre oppholdet i statene en gang i året, og da sjølsagt på vinterstid. !

Under det siste oppholdet i hjemstaten California begynte Roy å fundere på å kjøpe en amerikansk bil som han kunne ta med over til norge. Roy forteller at han i utgangspunktet så etter en skikkelig fullsize i form av en Lincoln, men ble lei å reise rundt for å finne enten for dyre eller for dårlige biler. Og da Oldsen dukket opp mer eller mindre tilfeldig, ble det handel.

- Bilen var for bra til å reise ifra, sier Roy entusiastisk, og forteller at han kjøpte bilen av den første og eneste eieren, og at han fikk en flott lowmiler som bare har 32 000 miles på telleren. Bilen er utstyrt med en 455 cid v8 motor som flytter den store bilen lydløst avgårde. Oldsen er full av utstyr og komfort, og etter det Roy kan se er alt originalt og slik det ble levert i 76`.

Vi her hjemme har nok ikke denne bilen på lista vår over "biler vi vil ha", men at bilen vil bli en slags (!) klassiker er vi sikre på. Det som gjør bilen absolutt spesiell er baklyktene. Gotisk formede baklykter som på kirkevinduer, er noe av de mest "odde" lykter på moderne biler vi vet om ... Ellers er jo bilen temmelig ordinær med traust 70 talls design, men sjølsagt et nydelig eksempel på både komfort og kvalitet fra det nedlagte merket Oldsmobile.

På spørsmål om han vil beholde bilen svarer Roy at den skal registreres i sommer og kjøres på turer med ungene, og til treff og utstillinger. Om noen legger inn et bud på den kan den gå, hvis ikke kan den stå, - som han sier.

Welcome to Norge, Mr. Oldsmobile ...

   Å hente en importbil er ikke bare, bare, skal vi fortelle ....
Da Roy`s Oldsmobile var raportert ankommet shippingterminalen i Oslo, og de nødvendige papirer var i orden var det opp til Roy å hente sin nye bil. Pga. diverse omstendigheter i sitt arbeid fikk ikke Roy sjøl anledning til å hente bilen med det første, men hjelpen var ikke langt unna.

Torger Lien var i Oslo og tilbød seg å hente ut bilen og parkerte den på avtalt sted. Torger med god hjelp av andre koleger fikk nøkkel til bilen og alt var i orden og gikk som på "skinner". Trodde de.... Vel ute på ringvegen så Torger for første gang på instrumentene på bilen.

Det aller meste sto på 0, null, - men bilen gikk og Torger bak rattet tenkte at Oldsen hadde fått et lite sjokk i kulda. Sjokk hadde den nok fått, men den hadde heller ikke fått bensin på stygglenge. Så tom var den at i høyre fil i ettermiddagens fredagsrush hostet Oldsen ut, og Torger måtte styre skipet ut i bussfila, og der sto de.

De gode hjelpere med trailer kom til, og jakten på bensin,- eller først en bensinstasjon, startet. Med vakt ved bilen dro gutta videre i semitrailer, for å kjøpe bensinkanne og en skvett fuel til en gammel Oldsmobile. Mens gutta var på jakt etter bensin hadde mange hissige byfolk passert i nabofila, men nå skulle det løse seg, for nå var bensinkanna kommet ....

Da var batteriet tomt. Dødt. !! Bensin på tanken, men null strøm. Da var rådene blitt svært dyre, og panikken kom krypende. Men Torger har både slekt og venner i storbyen, og telefoner ble ringt og folk var villige til å komme til unsettning.

Tida gikk, og den kriserammede ekvipasjen opptok buss og taxi fila. Omsider ankom både bil med strøm og kabler. Torger var bøyd over motorrommet med kabler, og da reiste seg så han inn i fjeset på en uniformert herre, ansatt i Politiet. En patrulje var kommet og lurte på hva som opptok dem som sto til slik .... Der de altså sto med en bil de ikke hadde et eneste papir på at de eide, med amerikanske skilt, og det hele mildt sagt kaotisk i bussfila.

Skal man først skvette vondt så kan det jo være av en betjent i svart uniform som står oppe i fjeset ditt. Men lovens utstrakte arm var behjelpelig med å løse floken på en grei måte og med både bensin og strømhjelp kom den gamle Oldsmobilen i gang igjen. Happy ending.Mere "strul"...

   Da Roy omsider var kommet seg til Oslo og skulle kjøre opp til Fåvang med Oldsen, var det nytt trøbbel på gang. Varmeapparatet virket ikke. ! Alle de 20 mila oppover ble det kjørt med varmedress og hjelpemidler rmot ising på ruter, i ca. 13 blå kaldr norske februar grader. Men Roy fiksa saken og kom til Fåvang utpå natta.

Dagen derpå var det altså Torger ringte og vi tok en aldri så liten fotosession med bilene, - og denne historia om winter cruisinga ble til.

Se flere bilder fra winter cruise HER.


Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.