Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Spell te krampa tæ´re. !


   Går den lokale fotballen inn i sine siste leveår, eller har vi starta på oppturen etter vonde år i den dypeste dal. ? Noen funderinger og et lite tankeeksperiment fra en gammel fotball engasjert Døl....Tekst: Olem-- 19. februar 2008.


   Om et par måneder blåses årets fotballsesong i gang. Tippeligaen og nedover til de såkalte mosjonsdivisjonene. Vi fra Midtdalen befinner oss på en slags sidelinje på østlandets fotballbane. Fron Fk blir lagt ned etter årets sesong, og på Ringebu-Fåvang teller både trener og spillere på knappene.

Antallet lag i seniorklassen har gått bare en veg de siste 8-10 årene, og det betyr i fritt fall nedoverbakke.... Fra å ha lokaloppgjør på rekke og rad, med opptil flere lag bare i Fronskommunene, står Dalen tilbake med skremmende få lag i seniorklassen.

De såkalte A-lagene er bemannet med ungdomm som i stor grad holder junioralder. Altså er det gutter som burde spilt på juniorlag som bemanner A-lagene. klubbene jobber sjølsagt for å legge til rette for at disse spillerne skal bli gode rutinerte A-lagsspillere, slik at klubben skal kunne stille A-lag i mange år frammover.

Desverre viser utviklingen at færre og færre av juniorene fortsetter med fotball i de såkalte mosjonsdivisjonene etter oppnådd senioralder. Jeg har ikke noe bevis eller konkrete "undersøkelser" å vise til, men en liten opptelling og en titt på lagoppstillinger fra i fjor, viser at A-lagene består for det aller meste av gutter fra 20-22 år og nedover.

Vi vet hva som skjer. Etter militærtjeneste står videre utdanning for døren. I de aller fleste tilfellene betyr det studier langt borte fra hjembygda, og fotballaget sitt. Er du da eks. 22 år, og bor eks. i Oslo, blir det "vanskelig" å komme på trenig og kamper. Du får etterhvert andre ting å ta hensyn til, og det er jo til å forstå for de fleste av oss. !!

Men, vi skal se på resultatet av hva som skjer. En utflytta student betyr en mindre spiller på det laget han spilte på i fjor og året før det. Enten kommer det opp en ny guttespiller på 16, eller så er stallen redusert med en spiller. Slik går utviklingen, og antallet lag med gjennomsnittsalder på over 25 år, er vel ikke lenger aktive i vårt distrikt. ?

Det siste, - med forbehold, - var RFFK laget fra 2007. Men så og si alle over 22 har gitt seg, eller spiller for en annen klubb. !! Resultatet for RFFK har jeg beskrevet i linjene noen centimeter lenger opp ....

Er det nå vi skal se litt på moralen og holdninger hos dagens fotballspillere. ?? Mulig tiden er inne for å gå nettopp moral og holdning litt etter i sømmene. De såkalte gamle fotballspillere sier; - det var bedre før, da gjorde vi det og det, og slik og slik.!!

Det er sikkert noen overdrivelser i alle disse historiene, men generelt så var holdningen hos eks. 70 tallets fotballspillere på landsbygda milevis høyere enn hos dagens foballspillere.

Historiene om spillere som kom fra både Oslo og Trondheim til trening Fredagskveld, og kamp Lørdag, og tok toget tilbake søndag er sanne og uten overdrivelse. Slik var fotballspilleren innstilt dengang, og satte sin idrett ofte forran mye annet. At dagens spillere er studenter og pendlere er jo et dårlig argument. Det har Dalens fotballag hatt i over 40 år. !!!

Men det er allikevel forskjeller fra 70 tallet og til i dag. Tilbudene er mye større og fristende, og valgene blir flere. ! Likeså er kravene til hver enkelt større. Ikke minst stiller kanskje hver enkelt større krav til seg sjøl,- hva vet jeg.

Når vi tar for oss dette med holdninger, hvem sitter med ansvaret for at spillerne vokser opp med gode holdninger. ?? fotballklubben. ? treneren. ?? Eller mor og far, eller skolen, eller ...?? Samfunnet generelt. ? Skal vi si ALLE .?

I år skal FFL, Follebu, og Otta spille i vår lokale 3. divisjon. Utenom disse tre lagene må vi nok inrømme at det slites mer enn sunt er, med å komme opp og fram i systemet. Noen vil nok kaste råttne egg på meg for slike utsagn, men i ærlighetens navn, vil det skje. ? Jeg håper av hele mitt hjerte at alle bygder, kommuner og alle gamle lag vil få en ny vår og at seniorfotballen vil blomstre opp.

Vil så eks. Otta og Follebu bli et offer for det samme som skjer eks. på Fron. ?? Vil Otta oppleve å miste spillere, og vil de klare å overleve i 3. div. Vil Follebu klare rekrutteringsjobben for å stille lag om 5-6 år. ?

Hva med FFL. ?? Toppfotball i vinterland. I år skal laget kjempe i samme mosjonsdivisjon som Follebu og Otta. Dette er altså i en by som har 35-40 tusen innbyggere og har en klubb som LFK som har 600 spillere, - og i en by som produserer opptil flere juniorlag.

År etter år tar FFL heisen enten opp eller ned. Vil vi oppleve å se FFL som et stabilt godt lag i 2. div. ? Det meste av forutsettninger er der, og FFL har større fordeler og resurser enn bortimot alle andre i sin mosjonsdivisjon. Hvorfor klarer da ikke FFL å bli værende på et nivå høyere oppe. ! ?

Har det med klubben å gjøre ? Spillernes holdninger. ? treneren. ? Nei, vi spekulerer ikke mer, for vi finner ikke svaret allikevel, og muligens er det heller ingen som vet svaret. ! Vi vet bare en ting,- andre steder, - dvs. mindre byer mye mindre enn Lillehammer klarer det med glans, og derfor burde FFL også klare det samme. Egentlig. !!!

Kanskje svaret ligger i å "hente inn nye spillere" ? Slik som Brumunddal FK gjør nå. ! To Polakker skal visst forsterke laget deres i år, og samtidig ser vi på klubbens hjemmeside at de vurderer å trekke sitt interkretslag for junior. Spillerne blir ikke værende i klubben, eller vil ikke satse på interkretslaget.

Dette er en klubb som i år skal spille i samme mosjonsdivisjon som FFL, Follebu, og Otta. (med forbehold...) Hmmm, har vi det gående hos Dala klubben da eller. ? Hvor lenge kan de klare å "hente inn nye spillere" til laget sitt. Hvor fort går avskallingen fra junior og til A-laget. ?

Utrykket; "å hente inn nye spillere" er et av fotballens mest utslitte og mest tåpelige påfunn i dagens tilstand. Når en klubb henter inn en ny spiller så er det eks. fra en konkurerende klubb eller naboklubb. Kanskje den siste spilleren der på over 25 år, med rutine og et resignert talent. Vi vet godt hva som skjer med klubben han kom fra.

Slik utviklingen går blir det snart ikke nye spillere å hente fra noe sted. Ihvertfall ikke fra våre lokale klubber. Antall spillere over 20 år minker for hvert år, og antall klubber med A-lag vil gjøre det samme. !

Om vi liker det eller ei, så er jaget etter penger og store feite budsjetter der, også i våre lokale små klubber. Mye er sjølsagt basert på penger, og pengenes makt i mosjonsdivisjonene skal vi ikke undervurdere. Vi vet klubber som har en grei inntekt på rundt 2 millioner kroner. Dette er penger som ikke kommer av seg sjøl. Skal klubbene fungere er de avhengig av driftige folk som er på talefot med næringsliv og bidragsytere ellers.

Kravet til penger øker, og med store summer kan "store" fotballspillere kjøpes, ser det ut til. Med nok penger tror også noen at alt går så mye bedre. Jeg nekter ikke for at økonomi betyr mye for fotballen, men i vårt område har nok holdningen til fotballen minket uansett hvilket budsjettnivå klubbene har vært på. Det er ikke mangel på penger som er skyld i at unge spillere ikke fortsetter.

Går det så ann å stoppe dette toget som dundrer nedover linja, mot kanten av stupet. ? Ikke noe er så vanskelig å tippe på som fotball. Hva var situasjonen for 10 år siden. ? Hvordan er den om 10 år fra nå. ?

Jeg drister meg til et par-tre-fire tips. Gjør fotballen mer idrettslig/sportslig, og mindre barnehage-aktig. Unger tåler å trene og høre og lære seg regler. Bygg gode holdninger og klubbtilhørighet gjennom sosiale idrettslige aktiviteter, som eks. Norway cup. Lag en idrett som gjør at unge spillere har tro på at det nytter, og at de kan "bli til noe" innen fotballen. Idrettslig status er blitt fraværende i fotballsammenheng. Der tror jeg nøkkelen ligger, til redningen. !!

Noen klubber er nevnt og noen er glemt. Noen vil nok som sagt kaste både råtne egg og tomater etter meg for dette svartmaleriet, og noen vil nok si pesimist. Jeg vil av alt her i verden kunne dra ned på Fåvang bana og se på A-kamp sommer, og gjerne dra både hit og dit på bortekamp. Jeg vil gjerne lese gode kampreferater i avisa og se kampbilder fra alle lokaloppgjørene.

Men, hva om jeg nå har rett. ? Fotballspillere, klubber, trenere, mor og far, - og alle andre som driver med fotball og holdningsarbeid, sørg for at jeg tar feil. !!

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.