Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


King of the Road.


   Hva gjør du om du går med en drøm om å en gang eie og kjøre en av de største lastebilene som noen gang er laget? Hvis du ser "Convoy" filmen gang etter gang, og ikke blir lei av den? Hva gjør du om du er SÅ hekta på amerikanske lastebiler?Tekst & Foto: Olem-- 12. november 2008.

   Da gjør du som John Hage fra Vinstra, - du kjøper en Kenworth W 900 L. John er oppvokst med lastebiler og maskiner, og fikk tidlig sansen for disse enorme amerikanske lastebilene. - Far min som starta med maskiner alt i 53` har nok gjort sitt til å påvirke meg til å like store doninger.

Hva som fikk meg hekta på akkurat amerikanske lastebiler vet jeg ikke, men både "Concoy" filmen og ikke minst størrelsen og kulturen rundt bilene har jeg støtt likt, forteller John. Det er noe eget med de lange snutene, store krombelagte eksosrør, og den enorme grillen på disse vognene.

Jeg har eid en amerikansk klassisk bil for en del år siden, men jeg var så dom at jeg solgte den. Det var en Chevrolet Bel Air fra 1956, en av de flotteste personbiler som noen gang er laget. Jeg har angra på det salget siden, men så dum kan man altså være….

Men å kunne kjøre en ekte amerikansk lastebil har vært en drøm i alle år. Jeg fikk liksom ikke fred før jeg hadde skaffa meg en slik bil, og når jeg hadde bestemt meg, da rulla snøballen fort. Jeg kikka på biler på nettet, og så på priser og slikt. Det er til salgs mange brukte lastebiler i statene, men jeg synes det ble litt skummelt å både kjøpe usett, og stå for frakt og import sjøl.

Da var redningen ikke langt unna. John kom i kontakt med Øystein Korsgård fra Løten, som har lang erfaring med kjøp og salg av amerikanske lastebiler. - Jeg traff Øystein og presenterte mitt prosjekt. Han ga meg øyeblikkelig beskjed om at jeg kunne bare slappe av, dette skulle han ordne.

Jeg plukka ut den bilen jeg ville ha fra nettet, og resten sto Øystein for. Han var i statene og så på bilen jeg hadde funnet, og så at den var et godt kjøp. Han sto for handel og alt papir arbeid, og frakt og avgifter og alt sammen. Det var bare for meg å hente bilen å kaia, og Øystein gjorde det arbeidet som er nødvendig for å få bilen godkjent. Jeg kan ikke få fullrost den karen.

Nå står den amerikanske drømmen på gårdsplassen på Vinstra, og er til både glede og nytte når John måtte ha lyst. Inntil videre er den bare til hobby bruk, men den kan komme til å gjøre tjeneste igjen. Jeg har planer om å kanskje bruke den som trekkvogn for anleggsmaskiner i forbindelse med mitt arbeid, forteller John. Men mest sannsynlig blir den gående med en såkalt partytralle. En trailer med et telt overbygg og fasiliteter beregnet på utendørs fest arrangementer. Det er marked for slike vogner i distriktet, men vi får se hva det blir til.

Johns Kenworth W 900 L, er en 2000 modell, med en Cummings 460 hestekrefters diesel motor, giret med en Eaton Fuller autoshift girkasse. Hjulavstanden på dette enorme chassiset er 6 meter, som har luftfjæring på tandem drevne bakakslingen. Den kolossale hytta hviler også på luftputer. John er inntil videre alene om å kjøre amerikansk truck i midtdalen, men om truckene er store og vegen smal er det plass til flere, sier sjåføren på king of the road.

(Artikkelen har tidligere stått på trykk i lokalavisa Dølen)


Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.