Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Jim Ford - Point of no Return.


   Point og no Return er navnet på platen som inneholder musikk av geniet Jim Ford. Musikk som har ligget som skrøpelige demotapes i en plastpose i snart 40 år. Men takket være en Svenske kan vi glede oss over Jim Fords mesterverk. !!Tekst: Olem-- 5. februar 2008.   Genialt og fantastisk. Men beklageligvis også tragisk. Historien om den nå avdøde musikeren Jim Ford fortsetter i form av den ferske CD utgivelsen Point of no Return.

I november i fjor fikk jeg tak i platen Harlan County som ble relansert gjennom selskapet Bear Family i Tyskland.
Æren for utgivelsen går til Svensken LP Anderson som etter mye detektiv arbeid og overtalelser fikk i stand en avtale med Jim Ford om å gi ut musikken hans på nytt.
Og Harlan Couynty ble en fantastisk plate som beviser Fords geniale talent.

Point of no Return er like fantastisk som forgjengeren Harlan County. Den inneholder med ett unntak bare uutgitte låter som er en del av samlingen med masters og demo tapes som ble funnet i store mengder hjemme hos Ford for snart to år siden. Det meste er tapes som ble laget i perioden 70`- 73`.

Unntaket er låten Lokk Again, som ble gitt ut på en singel i 68. Denne singelen ble funent i Sverige av en samler som tilfeldigvis fant singelen og ringte sporenstreks LP Anderson om sitt funn. Nå er den altså med på den nye plata. !!

Harlan County inneholdt låter produsert i perioden 68-69, og var sterkt soul inspirert med innslag av country. Ford selv kalte musikken sin for Country funk, - eller funky country, - og klarte på en genial måte å mixe stilartene på Harlan County.

Nyutgivelsen Point og no Return gir større rom for country delen i musikken, men slipper ikke taket i hverken soul eller funk.
Harlan County inneholdt 25 låter av som sagt svært høy klasse, og utrolig nok stiller Pouint of no Return opp med 16 låter i samme gode klasse.
Ifølge Bear Family har de enda mer på lager av Fords musikk.

Forruten å skrive klassisk geniale tekster gir Ford sine tekster en melodi i et arrangement som kryr av flotte detaljer i en hærlig rytme. Ford som vokalist gjør en formidabel jobb og har en kraftfull og sterk stemme som berer ut i det uendelige. !!

Tekstene er både humoristiske og klart sjølironiske. Bare hør på låten Stoppin` to Start. En låt som tar for seg ønsket om å slutte å drikke, men noe som aldri går helt til mål .... Ford var i hele sitt liv en bruker/misbruker av alkohol og harde narkotiske stoffer. !

Arrangementene på Point of no Return går klart i klassen for country, og flerparten har lap steel som en fremtredende røst. Gitarspill i flere nydelige lag gir detaljer og en helhet uten like. Krydret med både piano, bakgrunns strykere, og også på denne platen,- blåserrekker.
Både Jim Keltner, James Burton, og Spooner Oldham (som spiller mye med Neil Young)skal ha deltatt på innspillingene, sammen med flere, men det kan ikke dokumenteres hvem som spilte hva. !

Stemmen og sangen til Jim Ford bærer som sagt låtene helt opp til det klare hvite skylaget og det blir et sluttresultat uten sammenligning i sin klasse. Kort sagt genialt. !

På Point of no Return finner du nesten rene country låter, som - Bouquet of Roses, du finner låter med vekt på soul, som - If i go Country, og du finner låter som "funker" langt inn i sjela som - Sweet Baby Mine. Ford som vokalist beviser sin kvalitet bla. på If You Can Get Away, og på Point of no Return. Det er vanskelig å peke ut favoritter her, for maken til jevne gode plate har jeg vel aldri fått fingrene i. !!

Jeg gir klarsignal til "løp og kjøp" men ikke uten en advarsel denne gangen også.
Dette er musikk som du ikke stapper i øret og tar på en likegyldig måte. Nei, dette er musikk som krever sin mann/kvinne, og plata må nok rulle noen ganger før ting begynner å sitte. Altså, den kan ta tid å skjønne. Noe som for meg er det beste beviset på kvalitet .....

Point og no Return er både genial og komplisert, - den til og med tapper deg for krefter i din søken etter å forstå musikken. Men har du først kommet inn i Jim Fords geniale mesterverk gir den musikalsk påfyll på sjela di, i store doser. Tro det om du tør .....!!!!


Jim Fords livsførsel var destruktiv og bisarr. Som slåsskjempe på utesteder og i kompaniskap med et hardbarket miljø ble Fords musikalske venner overrasket over at han hadde talenter for både tekster og musikk.

Talentet ga seg resultat i plateugivelse i 69`, og flere senere mislykkede besøk i studio,- som demoene stammer fra. Karrieren gikk feil veg for Ford, som stadig mer fant selskap i stoffmisbruk.

Men han fortsatte i skrive musikk i store mengder, og svært mye er nå altså samlet inn av Svensken LP Anderson. Det meste får vi nå snart 40 år senere gleden av å nyte. Så, en stor takk til Svensken er på sin plass. !!

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.