Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Gullhaugrennet 60 år.


   Bygdas klassiske skirenn, Gullhaugrennet, fylte 60 år Påskelørdagen, og vi tok turen inn på sætra for å lodde stemningen.Tekst & Foto: Olem-- 23. mars 2008.
   Vi kan huske at det gikk busser fra Fåvang, fulle med spente skiløpere. Bussen ble kjørt av den samme som før Påske kjørte snøplogen, og bussen stoppa ved hver en mjøkerampe bortover bygda. Målet var sætra Gullhaugen på Fåvang og Gullhaugrennet. Dette var på slutten av 60 tallet, og det virket som om alle i bygda, og mange andre,- skulle til Gullhaugen.

Sæterkvea nedafor Lundesætra på Gullhaugen var stappfull av folk, og å overvære den legendariske fellesstarten var toppen av spenning for en liten kar med topplue med dusk. ! For oss som ikke var så gode i sporet var Gullhaugrennet en fin anledning til å drikke Fanta fra flaske, og spise Kvikklunsj.

Gullhaugrennet var dagen da raske menn og kvinner i hver sin klasse, kunne gjøre opp seg imellom om hvem som var raskest i sporet. Det fine med Gullhaugrennet var at her var det klasser for de aller minste, og for eldre herrer som vistnok hadde gått det første rennet, en gang like etter krigen, - hadde vi hørt.

Mange år senere er vi igjen på Gullhaugen, - uten topplue med dusk, - og Gullhaugrenent har 60 års jubileum. Ikke mange skirenn av denne typen har overlevd i så mange år, men Gullhaugrennet har overlevd alt fra dårlig vær, til dårlig oppsluttning.

Men, tiden er ikke den beste for det tradisjonsrike skirennet, og mangeårig speaker på Gullhaugen Gunner Myhren sa i sin åpningstale,
- Vi er ved et vegskille, og skal Gullhaugrennet bli 61 år, må det nye krefter til - .
- Mange folk, både hyttefolk på sætra og folk i bygda har signalisert at Gullhaugrennet må bestå, så vi velger å være optimister på vegne av Gullhaugrennets framtid - .


   Mange har vært med på Gullhaugrennet siden starten i 1948, og dagens primus motor for rennet Per Løsnesløkken (bildet til venstre) forteller at han og brødrene gikk innover på ski om morgenen dagen det første Påskeskirennet til Rokkfjellet skulle gå. Da var Per 10 år gammel, og måtte innover for å se på skiløperne. Siden da har han vært til stede nesten hvert år, og på en eller annen måte hatt en finger med i spillet.

- Nå begynner vi å bli for gamle, vi som driver dette - sier Per, og sier vemodig at vi får håpe noen vil ta over.
- Det er for galt at dette kan bli siste året. - Se på alle ungene som koser seg i løypa - ....

En som har vært med på Gullhaugrennet i mange år, er utflytta Fåvanging Helge Hage. Som femåring sto han på startstreken for første gang, og gikk i år sitt 45 løp i godt voksen alder. Helge er den som uten tvil har flest starter i Gullhaugrennet og var i sine yngre dager en som hevdet seg sterkt i racerklassen.


   Men slik dagens Gullhaugrenn er blitt, er det først og fremst et skirenn for barna. De minste er bare 3 år gamle, og en sløyfe på 200 meter er passe langt når du har lært å gå på ski i vinter. Å få på seg startnummer og gå om kapp, og til slutt få både diplom og få velge premie fra en eske er stor stas.

Fra klassen med 3 åringer går starten for alle aldre oppover til de aller eldste. Men, forskjellen fra dagens renn og til de store rennene på 50, og 60 tallet er at nå er klassen for de virkelige racerne i minste laget. Det er desverre lite å gjøre med en slik utvikling, men artig er det å sjå ungdommen gå styggfort på ski gjennom den 12 kilometer lange racerløypa i Gullhaugens flotte natur.

(Johanne Amrud med pappa Anders viser stolt fram diplomen sin etter fullført løp...)

Den "evigunge" skiløperen og skitrener Øyvind Rønningen var på plass i år også, uten å huske for hvilken gang,- og også han synes at bygda trenger et slikt uhøytidlig og uformelt skirenn i en hverdagen fylt av stress og høyt tempo.

Stadion på sæterkvea ved Sportskapellet på Gullhaugen var full av folk i solskinnet Påskelørdagen, og mange tok turkafen i solsteiken, mens noen gikk inn i kapellet hvor det var å kjøpt kafe og knallgode hjemmebakte kaker.

Ca. 150 løpere fikk utdelt Gullhaugrennets klassiske startnummer i 60 års jubileet. La oss håpe at det blir et Gullhaugrenn nummer 61 i rekken. !!Helge Hage med rekorden 45 starter i Gullhaugrennet,
blir intervjuet av speaker Gunner Myhren ...


Løpere i racerklassen stormer fram ...

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.