Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Fading Fåvang, - Våre gamle sætrer....


   Vi kjører forbi det hver dag, men de aller fleste ser det ikke, ei heller bryr seg om det. De aller fleste vil si at disse bildene er bilder av skrap. Javel, det er det sikkert også, men alt har en historie bak seg, og min mening er å gi disse gjenstandene en siste plass i rampelyset før de blir borte. Man må legge mye godvilje til som "publikum" for å si seg enig i dette.Tekst: Olem-- 2. april 2008.
Foto: Olem -- September 2007.

   En gang var liv og røre på sætra. Alle sætrer var fulle av folk og dyr, og landbrukskulturen blomstret. ! Men tidene forandrer seg, og i dag ligger sætra stille og forlatt og bare rester står igjen av det som engang var i bruk.

Bonden bruker i dag bare sæterjorda til grasslått, og bare noen få har dyra sine i fjøset på sætra. Traktoren er på jordet en dag eller to, og resten av året er det for det meste stille ... De som er gamle nok husker hvordan det gamle sæterlivet var, og kan nok minnes det som både hardt arbeid, men også et trivelig miljø i en vakker natur.

Denne bildeserien er ikke ment til annet enn å vise bygninger, redskap, gjerder, og andre ting på sætra før de blir borte. Fåvang har mange flotte gamle låver, steinfjøs, og sætersel i forskjellig alder, og alle som en har en historie å fortelle. Det samme gjelder alle ting på sætra, om det er hus eller gamle hestredskaper.

Alle disse bildene er tatt i fjor høst, og er med vilje tatt i skumringa i et spektakulert farget lys. I denne stemningen vises sætra i et litt trist og melankolsk lys, og gir et litt dramatisk og mørkt bilde av tilstanden. Flere bilder er tatt fra samme sted flere dager etter hverandre, for å få det rette uttrykket av motivet.

Bildene er ment å hedre de siste rester av våre gamle sætrer, og ikke for å "henge ut" eiere for dårlig pleie. !!! Mange steller også godt med sine gamle sæterhus, og noen av disse er også avbildet for å vise at ikke alt står til forfall. Sjøl om vi skulle ønske at det ble tatt vare på, er mye for ødelagt til å reddes. Noe er fortsatt i bra hevd og blir tatt vare på, og noe er også i bruk den dag i dag .... Bra er det.

Alle bildene i denne første delen av Sætrene våre er tatt i Gopollen, og viser et tilfeldig motivvalg. Alle bildene kan muligens gå i rettning av noe mer enn bare å dokumentere gamle ting. Du som gjest får bedømme verdien av slike bilder.

Bildet på denne siden viser en gammel melkespann heis som ble brukt til å heise spann opp og ned fra avkjølingene. Ute på dato, og står oppreist så lenge den klarer. Etterpå er det slutt....

Bilder fra våre gamle sætrer kan du se HER

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.