Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Amcar reportasje ...


   Vi er (.. barnslig..?) stolte over å få en artikkel med bilder på trykk i et slikt blad. Vil du lese artikkelen kan du gjøre det her, eller aller helst kjøpe bladet som kommer i handelen Fredag.Tekst: Olem-- 28. april 2008.
   I vinter var vi på isen ved Hunderfossen og fotograferte et Gatebil arrangement. Der deltok det to Ford Mustanger som vi gjorde en liten reportasje om.
Dette var av interesse for redaktøren i Amcar Magazine, og i dag, 28. april er min artikkel med bilder over to sider i Amcar Magazine nummer 4, 2008.
Vi er (.. barnslig..?) stolte over å få en artikkel med bilder på trykk i et slikt blad. Vil du lese artikkelen kan du gjøre det her, eller aller helst kjøpe bladet som kommer i handelen Fredag.


Vi gjengir artikkelen i sin helhet her...
MUSKELBILER PÅ ISEN …

De aller fleste av oss oppbevarer våre kjære hobbybiler innendørs i vinterhalvåret. Ofte lagret tørt og godt i påvente av vårvær og tørre veger, eller som gjenstand for intense mekketimer i garasjen. Noen få bruker sine biler sporadisk på vinterføre, men få gjør som Jørgen Skaug og Andre Aaboen, - de kjører israce med sine Mustanger …

Anledningen var årets "Gatebil on ice", som ble kjørt ute på isen på Gudbrandsdalslågen ved Hunderfossen like nord for Lillehammer. Denne typen arrangement er svært publikumsvennlig, og dro mye Folk til tribunene i det fine vinterværet denne lørdagen i februar. I overkant av hele 5000 personer bivånet bilfesten ute på isen.

Brumunddølen Jørgen Skaug er en flittig bruker av sin flotte Mach 1, og fant ut at å kjøre israce var noe som manglet på "sjekklista" over bruksområder. Jørgen kjører alt fra Street Legal til ferieturer med familien i sin 69` Mustang Mach 1, og når deltagelse på et israce manglet, var vegen til telefonen og påmelding kort.

Skjåkværen Andre Aaboen er vel mest kjent for sine prestasjoner i diverse utgaver av Ford Mustang på tørr bane. Men også han ble tiltrukket av muligheten til å få strekke på Mustang musklene på vinterføre og påmelding ble sendt.

De to Mustangene fra 69` var blant de eldste bilene på arrangementet, og de eneste amerikanske, - i selskap med rundt 60 biler som stilte opp på isen. Iskjøringa er dominert av turtallshissige biler fra fjerne land i Østen, og av kjente merker fra Europa. Men de to gamle Mustangene fikk mye og velfortjent oppmerksomhet og viste publikum at muskelsterke Amerikanere kan kjøre fort gjennom lange breie svinger på isføre.

Når Jørgen og Andre hadde funnet fram hjelmen, og bestilt smale vinterdekk med lang pigg egnet for banekjøring på is dukket et lite problem opp. - Gutta forteller at typen 15" felger som var å få kjøpt ikke passet rett på Mustangene som hadde store bremseskiver. Men teknisk begavede gutter vet råd, og både Jørgen og Andre foretok tilpassninger og justeringer på felgene slik at de til slutt kunne monteres på Mustangene.

De to Mustang eierne Jørgen og Andre kjenner hverandre godt gjennom felles interesse for Mustang og aktiviteter det drar med seg. Men at de begge skulle melde seg på isracet med Mustangene var ikke avtalt, og da Andre ringte for å melde seg på etter at fristen var ute, fikk han høre at også en annen Mustang eier, - Jørgen, nettopp var påmeldt.

Arrangøren Gatebil legger opp et hektisk og intenst løp som går over det meste av dagen. Alle tilskuerne hadde panorama utsikt til isen og bana, med sikker plassering oppe på brøytekanter langs elvebredden som en slags "tribune". De to Mustangene var i aksjon i det som kalles breisladd, en lang brei sving som skulle så spektakulært som mulig. Jørgen og Andre kjørte fine sladder og hadde god kontroll på alle sine Ford hester gjennom svingene. Herlig var det å høre V8 "mulret" gjennom skyen av issprut når Mustangene kom sidelengs på isen!"

Det ble kjørt et minidrag på isen også, og en strekning på (ca.) 201 meter var brøyta opp. I konkurranse med hissige banebiler var Andre sporty nok til å stille opp med Mustangen. Et par bakhjulsdrevne konkurrenter ble tatt hånd om med suksess, men en gammel Mustang klarer ikke å hamle opp med moderne 4 hjuls drevne banebiler.

Jørgen og Andre er opptatt av at biler er laget for å brukes og at i slike trygge former er det å kjøre Muskelbil på isen reinspikka moro.
Gutta stiller gjerne opp på isen til neste vinter også, men ønsker seg da selskap av flere amcar med ispigger…..


Jørgen Skaug i full konsentrasjon idet sladden settes inn. Med over 800 hester under panseret måtte Jørgen trå lett på gassen for å tøyle Mustangen gjennom svingene. En herlig V8 lyd fulgte isspruten fra Mustangen gjennom svingene….


Andre Aaboen og Jørgen Skaug med sine Mustanger i depotet. Karene var godt fornøyde med egen og bilenes prestasjoner, og kommer gjerne igjen neste vinter men ønsker seg da selskap av flere amcar med ispigger….


Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.