Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Neil Young   -   Chrome Dreams II


   Gode gamle Neil Young er ute med ny musikk i disse dager og vi har hatt den gående på cd-spilleren litt over ett døgn nå.... Les mine meninger og "kritikker" om Chrome Dreams II.
Tekst: olem -- 27. oktober 2007.
   Etter å ha stått på bestillingslista en ukes tid kom CD`en i postkassa dagen etter den offisielle utgivelsesdagen. Som alltid er det litt av en begivenhet når Neil gir ut plate, og uten å ha hørt smakebiter i det hele tatt ble den satt i spilleren med store forhåpninger.

Vi hadde lest diverse spalter fra både våre hjemmlige "musikkjournalister" .... om plata, og fra Amerikanske spaltister. Det var for det meste svært så positive dommer over plata, og ting tydet på at Neil hadde jobbet godt denne gangen.

Vi studerer CD coveret grundig ( en god gammel vane...) og finner at flere av Neils musikere fra "Praire wind" er med denne gangen også. I første rekke altmuligmannen Ben Keith, og min nye favoritt på bassgitar, - Rick Rosas. Maken til "dansende" kvalitets - bassgang skal du lete lenge etter. !!

Bildene på coveret er viet Neils bilinteresse, og hovedbildet på coveret er en Lincoln stjerne. På baksida står Neil i døra på en nostalgisk bensinstasjon, med to av Neils Ranch Jeeper ved pumpene. Bilder fra studio er samlet inne i coveret som også har alle sangtekstene. Men bildet som tar kaka er allikevel bildet av produsenten Niko Bolas samen med Neil, som er iført en typisk "drakt" bestående av gamle joggesko, altfor stor joggebukse, lortete t-shirt, og en fillete skjorte uten ermer. Så uhøytidlig og ujålete som han er ......

Så var det sjølve musikken da. Alltid like spennende hver gang, og åpningslåta gir meg en følelse av å ha hørt det før..... Beklager, men med en så lang liste med musikk over snart 40 år er det vel godt gjort å ikke repetere seg sjøl.? Åpningslåta "beautiful bluebird" er pen nok, men som sagt, noe sier meg at -- den har vi hørt før .....

Men det blir bedre og han varierer denne gangen mellom akustiske låter med både banjo, steel og noe blåsere.... Det er låter som har Neils røtter liggende uttapå, næmlig country/folk, og som et eksempel nevnes "ever after", og er blant de aller beste på plata. Men som typisk nok er, stiller Neil opp med sin gamle Gibson Les paul Gitar, kalt "old black" og drar bla. en hele 18 minutter lang låt kalt "ordinary people". !! Sangen kalt "no hidden path" går over 14 minutter, mens andre igjen er på normale 2,30 minutter.

Det er flere låter her som trenger lang tid på å "gå inn", og det tyder bra, etter min mening. Det meste av tekstene er svært så mystiske og "grublende" i stilen. Dystert vil nok noen si, da det ikke er akkurat klisje` fylte tekster som det synges fra ... Men noen er da rett så søte, og eks. "shining light" er en pen liten sak. Om Chris Isac får tak i den låten vil sukkeret på bordet smelte ......

På den andre sida av det sukkersøte kan nevnes låten "spirit road". Helelektrisk og med kjent fuzz på "old black". En låt som bør spilles høyt, og nytes med en Jack Daniels til ... Meget bra. !!

Alt i alt en meget bra produksjon, men med et lite feilskjer eller to. Variert og i meget god og kjent stil. At den må jobbes med for å få ting til å sitte tar jeg som et kvalitets stempel fra vår gamle helt. Tekstene er denne gangen bedre enn på lenge, og gjør mye av denne utgivelsen. Utradisjonell og overraskende har han alltid vært, og denne gangen kan vi nevne barnekoret på avsluttningslåten "the way", som jeg ikke ventet å høre på på denne plata. !!

Dagbladet ga plata 5 på terninga, mens Tom Skjeklesæter ga den 7 av 10 på ABC nytt.
Kjenner du Neil Young må du ha denne plata, men er du ukjent med hans musikk, - begynn et annet sted !!!

Et par utdrag fra tekstene til slutt;

Fra "ever after"

The world is full of answers
some are right, some are wrong
the one that i belive in is a wish in a song ....


Fra "dirty old man"

Got a bag of frozen peas
i use on my knees
i`m injurd from beggin`
and tryin` to please....


......

It`s a battle with the bottle
i`ll win it alright
but i lost another round
in the bar last night.....

 

  Neil Young arkiv.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.