Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Året 2007, - en liten Nyttårstale.


   Som seg hør og bør har vi laget en liten Nyttårstale. Et lite tilbakeblikk på året som er gått, og tanker og oppsummering av det som har foregått på "Fåvang dotten" i 2007. Vi kikker såvidt inn i det nye året, og hva det kan bringe ...Tekst: Olem-- 31. desember 2007.


   Jeg har tatt for meg mange tema i året som har gått. Det har blitt laget artikkler om mine interesser som biler, USA, musikk, bygdekultur, og ikke minst fotografering. Dikteren har laget skrøner på rim, og vi har stiftet bekjentskap med min fiktive nabo Arne, som kommer i form av såkalte speednoveller.

Nettsida favang.com er blitt kjent over større deler av landet det siste året, om vi ikke skal si verden .... E-post og meldinger dukker opp med jevne mellomrom, - og det kommer også telefoner om saker som folk interesser seg for. Det er sjølsagt artig at folk bruker sida og setter pris på tekster og bilder, og kan finne glede i det jeg "produserer". Sjøl om det å skrive og fotografere er i utgangspunktet for egen fornøyelse, er gode ord og et klapp på skuldra godt å få som "betaling" for timene ved skrivebordet, eller ute i naturen bak kamera.

Jeg har tatt mange bilder fra bygda i året som har gått, og noen er gode, og mange er på det jenve,- mens noen flere kunne kanskje ha gått i søppelbøtta .... Men noen av bildene mine har også kommet lenger enn til albumet mitt. Jeg har solgt 4 av mine bilder, - eller rettere sagt leid ut, - til reklame og trykksaker. Hvorav et bilde er å finne som forside på et fagblad fra Nortura.

Jeg har også tatt på meg fotooppdrag av privat karakter, men i delvis kommersiell øyemed. Dette var oppdrag jeg aldri før hadde prøvd eller gjort, men resultatene ble godkjente og begge parter er fornøyde.
Jeg har ikke reklamert eller gjort noe spesiellt aktivt for å gjøre kjent at jeg tar bilder til kommersielt bruk, men det kan være mulig at jeg kan ta flere slike oppdrag, og om mulig gjøre litt mer ut av denne typen fotografering. Vi får se ...

Som brukere av favang.com har sett så var jeg på en "god tur" i USA i sommer. Det var en reise gjennom mange av statene i sør, men hovedmålet og det lengste oppholdet var i Texas. USA og folket der slutter ikke å gjøre inntrykk på meg, og kontrastene til her hjemme er skremmende store på mange områder.

Gjestfriheten, vennligheten og den liberale toleransegrensen som den vanlige amerikaner viser gjør meg godt, og er nok årsaken til min "lengsel" til dette fantastiske landet i vest.

Av artikkler og prosjekter jeg har satt i gang er først og fremst serien om vår gamle helt Jan Rohde blitt kollosal populær. Den startet høsten 06, men ble viderebygd og er av de mest leste seriene i 2007. Jeg har fått mange e-poster og meldinger om saken, og bla. fra Tom Kjëll i Tom & Grabbarna. Vi har fått e-post fra folk som har opplevd Rohde i forskjellige sammenhenger, og bla. fra en kar i Bergen som har kjørt Rohde i sin amcar.....

En annen serie har vært Fåvang før i tida, som nå har kommet i 4 deler. Rekordbesøk på del 4 var ikke uventet, og det kan i året som kommer gå mot en del 5 som viderefører Fåvang Før i Tida.

Jeg har også tatt et oppdrag med å lage en webside til GMK, Gudbrandsdal Motorvogn Klubb. En meget omfattende sak som tok det meste av kvelder og helger en måneds tid. Jeg har også stått for den teknsike oppdateringen av siden i året som er gått.

Utpå vårsida var jeg 3 dager i Kvitfjell under World Cup, og fikk adgang til alle områder i bakken. Det resulterte i en "dokumentarserie" fra dagene, og bildene fra Søndagens Super-G renn var en stor utfordring, men noen av bildene er jeg svært godt fornøyd med, utstyr og ærfaring tatt i betraktning. Bildene fra World Cup i Kvitfjell satte også rekord i sidevisninger med godt over 3ooo visninger på et døgn.

Sommeren gikk fort unna, med USA turen som det vi aldri glemmer. Glemmer gjør vi heller ikke sommerens dårlige vær, og var det to fine dager etter hverandre var det maks ... Men vi fikk både tid og vær til å besøke en del biltreff, og vi har laget en rekke artikkler om fine biler vi traff på, - både på treff og her hjemme på Fåvang.

I August tok vi en bildeserie fra den såkalte Beatles festen på Fåvang. Bildene fra denne konserten er noe av det mest vellykkede jeg har foretatt meg, og både bildesalg og mange gode ord ble resultatet etter den kvelden.
Fornøyd er jeg også med bildene fra bla. Truck treffet på Tretten, og fra brannøvelsen på Fåvang senere i høst.

Men når regnskapet skal gjøres opp, så er bildene fra Fåvang bygda det som samler folk i store mengder, og det finne små og store motiv fra bygda vår er for meg fortsatt like morsomt. !!!

Jeg har fått, - litt overrsakende, - mange e-poster fra utflytta Fåvanginger som forteller små historier om Fåvang og om bilder de ser på. Jeg får e-poster om artikkler og opplysninger om både artikkler og bilder som det er stilt spørsmålstegn ved. Særdeles artig er det at folk finner dette interessant og engasjerer seg.

Jeg har også møtt stor vellvilje fra folk som bor på Fåvang, og jeg vil takke alle som har lånt ut bilder og kommet med hjelp og opplysninger til artikklene mine.

Men ved siden av fotograferinga og bilartikkler har antall "skrøner på rim" økt i antall i høst. Ikke akkurat i seriøse vendinger, men litt løssluppne ordelag skader så absolutt ikke i vår ellers så alvorlige hverdag.
Alt blir gjort etter "innfallsmetoden" som Kjell Aukrust sa det, og er slettes ikke vel ovetenkt på noen måte. Min siste regle om fotballkampen på Kvam, mot Fåvang i gamle dager kan vel sies å være morsom, men har også en god historie over et nostalgisk tema. For å skryte litt på tampen av året, så er jeg godt fornøyd med den historien.

Historien om Arne, - min fiktive nabo, - blir i aller høyeste grad laget for egen fornøylse. Utgangspunktet er et ønske om se om det går ann å få det til.

Historiene kan... ha et spor av virkelighet i seg, og du kan også komme til å finne litt politikk og alvorlige poeng i ny og ne ...
Finner noen glede i å lese om Arne, Fruen, og Andersen så er det vel og bra.

Ellers så har vi nok en gang mista noen hundre meter av vår gode gamle smale bygdaveg. Store maskiner har nå før Jul laget en alvorlig høy stygg skråning med en altfor brei veg på toppen, hvor vi kan råkjøre uten å måtte stoppe for møtende biler. For et framskritt. !!!
På vårsida kom det også en maskin kjørende etter bygdavegen med en slags knuseinnrettning på kran. Den kjørte etter vegen og smadra all vegetasjon i ca. 2-3 meters høyde på begge sider. Nakne skamferte stubber og trær sto igjen som et slags vitne på vår tid med både dårlig råd og dårlig tid. Resultatet er så stygt, at hadde jeg vært Ordfører eller Statsminister så skulle slike innrettninger blitt forbudt med selvødeleggende virkning.

I den globale oppvarmede tid vi lever i kan vi nok se tegn på at klima og vær ikke er seg likt. Uten å mene noe mer djupt om dette kompliserte temaet, vil vi nøye oss med å si at verdens mennesker neppe er blitt gjenstand for mer personlig varme.
Om vi får se negative resultater av dette, får vi håpe at det ikke er for sent å gjøre noe med det.

Nei, vi må nok innrømme at vi generelt opplever at folk flest har blitt kaldere, større egoister, hensynsløse, og mer storforlangede.

Som det vel alltid har vært, så har det meste i verden med penger å gjøre. Penger er en ting som vi mennesker har laget av et materiale, og i dag baserer vi hele vår verden og eksistens på denne "tingen", kalt penger. !!

Å redde verden koster penger, og å redde verden blir for dyrt, om vi skal tro de store ledere. Vi har altså gjort oss selv en bjørne tjeneste med denne "tingen", kalt penger. !!

Den som lever for se ....

Fåvang.com vil fortsette i stort sett samme spor som før, med noen nye påfunn og prosjekter. Nok en gang vil jeg takke alle som har engasjert seg og bidratt med innhold til Fåvang.com.

Vi ønsker alle et Godt Nytt År, og sender en liten spesiell hilsen og tanke til alle "små mennesker" i vår store verden. !!!!
En tanke går også til alle kjente og ukjente som kjemper en kamp, stor eller liten. Stå på.


E vil heillan værra litt`n, go å snill
eill slåsst hårr dag førr å verra stor å gjill.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.