Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


   Mine Damer og Herrer. Nok en gang kan vi på vår lille webside ha æren av å være først ute i verden med å publisere denne fantastiske bilen. Stig Sagstuens Ford 1934 5W Coupe DeLuxe er en utrolig sjeldenhet og en skikkelig perle av en bil. Den er ikke original, men heller ikke så mye Rod at den kan kalles "hot". Vi innfører herved et nytt begrep,- Sweet Rod. !!!
SWEET RODDER

   Man tror nesten ikke sine egne sanser når man ser denne bilen og får høre historien bak.
At det ble solgt Ford Couper i Norge i 1934 vet vi jo, men at en av disse skulle overleve til i dag uten at "alle" i lille Norge viste om den, er utrolig.

Som en av de mest populære bilene til å stå for hogg når det skal lages hot rod er de fleste av Ford 1934 modeller både nivåjustert i takhøyde og ombygd etter alle kunstens moderne regler. !

Noen få går fortsatt som originale biler med ofte svært konservative eiere bak rattet. Slike originalbil eiere er tradisjonelt ikke i stand til å takle det minste avvik fra Fords monterings anvisninger fra 1934.

Midt mellom disse to "leirene" står Stig Sagstuen med sin aldeles utrolig flotte Coupe DeLuxe fra 1934. Denne bilen er førstegangs registrert i norge den 8.9. 34, og har siden dengang fått motstå mange stygge farer som lurte. Vi har på følelsen at denen bilen har sett mang et høstløv falle....

Stig fant ved en tilfeldighet denne bilen aventert til salgs på internett for 2 år siden, (en av de mest populære sidene...)) og, vi regner inn sjebnen her nå.... Stig var den første til å oppdage annonsen.

Stig var på den tiden eier av en Chevrolet Bel Air 1954, og skrapte fartsdumpene med sin Bel Air som var senket betraktelig. Chevroleten fikk vike for å skaffe "stål" til det som skulle komme.


UKJENT BIL

   Ikke nok med at den sto uoppdaget på Østlandet, den sto omtrent midt i boligfeltet til en gjeng hardbarka roddere, som rupper rundt med kvasse lave gammelbiler, som helt klart havner i klassen for hot rod, her i landet.

Etter at Bel Airen ble solgt og finansene var ordnet, skiftet en bunke "green bucks" eier, og Stig kunne ta sin perle med seg hjem. Disse transaksjonene fant sted i 2005, og siden dengang har Stig funent tid til å gjøre sin lille coupe enda mer Sweet, enn da den sto på hengeren hjemmover.

Stig er en utflytta Fåvanging, som for tiden huserer på et sted i nærheten av vår hovedstad. Som ekte Fåvanging er han en av mange som ikke unngikk å bli smitta av den amerikanske motorkulturen i bygda vår. Etterhvert som åra gikk fikk mang en ameriakansk bil og motorsykkel tjenestegjøre som transportmiddel for, fortsatt unge Stig.

SWEET RODDING...

   Bilen hadde stått inne til restaurering hos den forrige eieren, og han hadde jobba i hele 14 år før alt var gjennomgått og brakt tilbake til sin originale stand. Med på kjøpet fulgte det en splitter ny Ford sideventilert V8 motor på 100hk. Denne var så ny at den var fortsatt i en trekasse og hadde ikke vært åpakka ut.

Vel å merke, det er en Franskprodusert motor som er beregnet på militære kjøretøy, men Ford likefult for det....
Denne motoren utvikler 100 HK og er et mere solid fundament å bygge videre på enn gamle "Flatheads" fra 30-tallet. Videre har Stig montert aluminiums innsug fra Offenhauser, 2 stk. Stromberg 97 forgassere med Edmunds luftfilter-bokser og grenrør fra Fenton for å få litt mere effekt ut av motoren.

Mye smiing måtte til for å få plass til denne motoren uten å flytte traversen fremme (1 inch) eller benytte seg av ettermarkedsdeler i form av nye motorfester. Dette er mest vanlig, men det synes ikke Stig noe om. Nye remskiver ble lagd for å få plass til orginal kjølevifte og festet for oppheng av bladfjær i fremre travers smidd om for bedre plass.
Men ryker den ene viftereima må sannsynligvis motoren ut for å få byttet, så trangt er det!!!

For å få det rette stuket, som gjør mye av bilen,- er bilen senket 4 tommer forran med ny bladfjær, og dette gir perfekt bakkeklaring og klaring til hjul og framskjerm.

Videre planlegger Stig å øke dimensjonene på bakhjula/dekka for å få mer "rett" klaring til bakskjermen. Han utelukker heller ikke at bilen kan bli senket det nødvendige i bakkant for å den til å sitte rett. En mer "langbeint" utveksling i bakakslen kan også komme på tale.

Det skal være gammeldags og ikke noe hi-tech street-rod med mye billet og dyre ettermarkedsdeler, rodder slik de bygde dem på 40 og 50-tallet er mest riktig i Stigs øyne.

Stig har Flathead-fever og største drømmen er nok en kompressor på toppen av motoren sin som kan sikre en seier i et famøst bakkeløp.....SWEET STAR...

   Jeg valgte å kalle denne bilen for "Sweet Rod" og ikke Hot Rod, Street Rod, eller Soft Rod, som vanligvis er brukte ord på slike biler. Denne er så tett opp til originalen at det knapt merkes, men allikevel er forandringene så veltilpasset at det gjør hele bilen. !!

Man kan godt tro at alle slags folk vil falle for denne bilen, gamlekaran med krokpipe vil nok hoste stygt når de ser hvor "slakk" framfjøra er, små tanter vil si at bilen er ... netopp, søt,- sweet, roddergjengen vil se potensiale til noe annet... Mange løper nok ut i garasjen og prøvestarter vinkelsliperen bare ved å se disse bildene....


Vi kan vel garantere at alle snur seg når denne ramler bortover gata med stil, godlyd og en blid kar bak rattet. !!

Som nevnt er ikke denne bilen kjent av alle, dvs. heller ikke blant våre nordiske bilblad utgiver heller. At bilen fortjener mer publisitet er helt klart, og det skal ikke forundre oss om den ikke havner i bladhylla en gang......

   Denne reportasjen ble til etter en liten invitasjon til å besøke en garasje som tre utvandra Fåvanginger bedriver sin fritid i. Stig er en av dem, og de to andre kommer i egne reportasjer fortløpende. Så alle "bilgærninger", følg med .....


   Nylaget Ford V8 på 100 hk. Aluminiums innsug fra Offenhauser, 2 stk. Stromberg 97 forgassere med Edmunds luftfilter-bokser, og grenrør fra Fenton.


   En av bilhistorienn vakreste fronter....


   Det er ikke mulig å finne feil i linjeføring på denne bilen. Sweet....


   Her ser vi stuket i praksis, framhjulet er tett oppe i skjermen.


   I nydelig kveldssol blinker det godt i denne "Sweet Rodden".....


   Sweet...

Tekst og foto; olem-- 1. august 2007.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.