Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


SOCCERMOM.


   De fleste av oss har hørt eller sett ordet og begrepet "soccermom". Engleskspråkelig sjølsagt, og oppfunnet i amerika som en fellesbetegnelse på alle mødre som kjører, henter og bringer, (!) sine unger på og fra alle fotballbaner rundtomkring. Men, så enkelt er det ikke.....   I USA kan ordet bli brukt i en nedsettende og negativ ordbetydning, som betegner noe de (hun...) iallefall IKKE skal bli. Altså alt annet enn en soccermom.

Blar vi litt i tekster med soccermom som tema finner vi at soccermom er en betegnelse på mødre fra de såkalte suburbs og fra familier i den konservative ånden med far i ofte svært godt betalt jobb, og mor, - soccermom,- som en hjemmearbeidende "frue" som gjør de konservative plikter dette medfører.

Som en del av pliktene, og som har gitt opphavet til tittelen soccermom, - består en del av "jobben" å kjøre barna på og fra fotballarrangement i forskjellige varianter. Nå kommer mange andre idretter inn under samme betengelse soccermom. Om barna skal på baseball, football, eller friidrett, kommer mor i kategori som en ekte soccermom.

En soccermom har fått en typisk liste med utstyr som hun kan gjennkjennes på, bla, gjerne en SUV med opptil 9 seter, og sjølsagt cellphone på øret.... inkl. er kronisk dårlig tid, flott i tekstilvalget, og ellers slik vi ser dem på Hollywood filmer ....

Kun i en liten settning finner vi at betegnelsen soccermom blir funnet verdig en positiv og ikkeklisje` pålagt betydning. Næmlig den sosiale rollen som barna lærer gjennom ommgang i idrettsmiljøer.

Vi vil dvele... litt ved dette begerepet, og prøve og belyse hva som ordet soccermom egentlig kan bety for oss....

Utenom å være mødre til alle fotballspillere og sparkere, (det finnes vist en forskjell på spiller, og sparker ?..) står de som oftest bak en mannlig "stjerne" i fotballverdenen, om det er ute i den STORE verden, eller hjemme i vår egen lille bygd. Det er oftest far som kan fotball, enten fra sidelinja, ( eller ute på bana..) eller fra godstolen. Her kan jo hvem som helst av oss spille oss inn på hvilket som helst topplag on the great isles....

At fotball engasjerer mange i den store verden er det ingen tvil om, og heller ikke her i våre små bygder i lille norge. Skal vi innrømme det.. ? Hva hadde vår fotball vært uten en soccermom..? Mange av de som kommer med sine små på fotballtrening i våre dager er nettopp en soccermom. Ofte uten noe mer tid til overs enn far, som måtte jobbe, stelle fjøset eller bor en helt annen plass i verden.

Mange av våre soccermom`s tilbringer mye tid på og rundt fotballbana. Enten på kamper, både hjemme og borte, eller i påvente av hjemreise om en times tid..... Mye over halvparten av alle som kommer med sine små på treninger og alle kamper er nettopp mor, soccermom. Hvorfor,? fordi at en soccermom er så utrolig lik over hele verden. Fordi at akkurat deres lille "kjibb" skal få være med på det han vil, fordi at alle andre er med... slik er det det fungerer og det får vi ikke gjort noe med.....

Mange, mange ganger har vi sett blikket den lille "kjibben" sendte ut på sidelinja for å sjekke om soccermom så at han traff ballen, og neesten scåra mål... gleden som utfolder seg både ute på banen og ikke minst på sidelinja hos de som lar seg engasjere av aktiviteten og livsgleden som de små viser. Fotball er best før alvoret gjør sitt inntog har jeg hørt. Mulig...

Et ikketema er etter alle fotballtreninger og kamper er alle vaskemaskiner som skal kjøres... sist jeg hørte en soccermom ble nevnt, var av tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal.

"" Kunstgressbaner er tingen, det må dere bygge for enhver pris. Dere komemr ikke utenom dem lenger.. Bare fodballmødrene har noe å utsette på kunstgresset og det er de bittesmå gommikulene som blir med drakta inn i vaskemaskina.. ""

Den uttalelsen kan oppfattes som negativ, men vi vinkler den til å kunne si at en soccermom tenker på alt. Også de bittesmå gommikuulane.. som ligger i plastgresset blir faktisk med klærne og blir liggende att i vaskemaskina som tetter seg til slutt. Soccermom tenker på alt.

Her i vår lille fotballklubb er halvparten i styret en soccermom, mange er trenere, mange gjør oppgaver av den tyngste sorten, virkelig mange kjører barna i bil til og fra bana på treninger, og til og fra kamper. Slik er det antagelig i de aller fleste bygder, som det er i store deler av verden.... .

Noen av de mest trofaste soccermom`s blir ikke borte fra sidelinja om "kjibben" blir stor. Noen finner så stor glede i det sosiale og det engasjerende spillet at de er å sjå på benken eller i kiosken, eller i allefall ved bana et sted. Så lenge "kjibben" spiller, og noen enda lenger....

Nå er det ikke noe begrep som heter "soccerDad" uten at noen har forklart hva det kommer av, men vi lar innledningen på denne artikklen beskrive litt av årsaken.... .

Jeg er overbevist om at alle småkjibber som har hatt en "skikkelig soccermom" for alltid vil huske denne delen av sin oppvekst. !! Den trofaste støttespilleren på sidelinja, den trofaste sjåføren hjem da han sovna i baksetet med en kroneis i fanget....

Vi fra Fåvang (og Ringebu...) husker våre legendariske turer til Norway Cup for en 7-8 år tilbake i tid. Kampene med knepne seiere og knepne tap. Alle blide ansikter på sidelinja, og alle POSITIVE folka og tilropene våre " småkjibber" opplevde dengang. Vi husker hvor artig det var, og glemmer lett hvor mye arbeid vi la ned for å få dette til å fungere. Alle tok et tak, og alle var like blide for det.... Vi snakker om opplevelser for livet. Vi glemmer dem aldri.

Det som får meg til å reflektere over dette temaet er at to "soccermom`s" jeg engang kjente ikke er med oss på sidelinja lenger.

Verden har aldri vært rettferdig,- i likhet med fotballspillet..,- og vi kan ikke få gjort noe med det.

Vi husker det positive og det gode, og det er mer enn nok for meg.
Jeg vil la denne lille artikkle bli stående som min pris til alle "usynlige" soccermom`s ute i den store og lille verden.


olem-- 22. juli 2007.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.