Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Samferdselspolitikk,- Takk ....


   På mine etterhvert mange turer fram og tilbake fra Bjorli gjennom Lesjabygda har jeg til dags dato sett Politi kun en gang. Han satt på et gjerde med radar 200 meter før rundtkjøringa på Dombås. !! På strekningen Bjorli - Dombås, eller motsatt,- kan det til tider gå hardt for seg, og hendelsene er ofte i avisa. ""Trailer kjørte av vegen i stor fart"", kan det stå.

Tekst; olem -- 14 oktober 2007.


   Det er tidlig søndag morgen den 14. mai 2007. Vi ligger bak en Lincoln på veg sørover et sted i South Carolina, USA. Det er tåke og lite trafikk, og vi henger på Lincolnen som holder en fin marsfart på snaue 70 mph.

Ut fra buskene til venstre for oss kommer en politibil opp, og legger seg på hjul,- setter lampene på og blinker oss inn til vegkanten. Den hvite Lincolnen får bare kjørte ..... Politimannen i klassisk mundur sier det så ut til å gå vel fort, og anbefaler oss å roe ned . !! Vi sier forsiktig at vi lå jo bak en bil, så .... Men denslags gjelder ikke der i gården. En rød sportbil kan gjøre mye verre ting enn en Lincoln i trafikken. Vi får dra videre uten bøter eller håndjern, men det er heller ikke poenget her. !!

Poenget er at på mine turer i USA har vi opplevd politi i mange situasjoner, og så og si hver dag. Politi i alle varianter har vi sett, og å bli stoppet av South Carolina Highway Patrol gjør at du tar det med ro etter vegen. For du vet at det er ikke lenge til neste gang du, eller de, ser deg etter vegen. De av oss som har sett trafikken i USA kan skrive under på at ting flyter roligere og foregår mer hensynsfullt enn her hjemme.

Vel, hva er så poenget her da ?? Jo, på mine 17 år i et yrke langs den norske landevegen har jeg blitt stoppet totalt 3 ganger av norsk politi. Noen få ganger har jeg blitt sendt innom vekta for å vise antall tonn.

En av gangene var ved rasteplassen ved Mjøsbrua, rettning sørover. Politi i vegen med "politi skilt" i hånda og vi svinger inn på rasteplassen. All sørgående trafikken blir vinka inn og etter litt kommer en stri kar bort til oss og sier; god dag, det er fra Politiet.... Jeg tenker for meg sjøl; Det har jeg vel allerde forstått.... Han sier så; Vi har en liten kontroll her i dag.... Jeg sier høyt; En liten kontroll?? Da vil jeg sjå da dere har en stor kontroll....

Morsommheter var ikke det smarteste å komme med der nei .... Førerkort og vognkort og så var det blåsing i alkopipe. På med sugerør og blås hardt. Jeg blåser så hårer står rett opp men inget utslag. Betjenten blir snart sur, og sier bryskt; Du må ta i, -blås hardt .... Flere forsøk, men nei, jeg har hverken promille eller noe annet utslag. Jeg sier; målern din er i uorden, kan vi prøve en annen? Mannen går bort til en annen i oppstillinga og kommer tilbake med en som virker med en gang. Alt i orden og han sier; ha en fortsatt god dag .....

Jo takk, i ligemåde.... De to andre gangene har vært uten omstendigheter som denne. Men 3 ganger på 17 år. ?? Føler du deg overvåka av norsk politi ? Nei, ikke dirkekte. Det hender jo at du ser en liten radar i ny og ne, men du har glemt hvordan politi ser ut mellom hver gang.

Stakkars politi. Det er jo ikke deres skyld at de ikke får gjort mer. Alt handler om penger, og jo mindre våre avgiftskåte regjeringer deler ut, jo mindre får politiet gjort. Slik er det det fungerer. I USA har man skjønt at en Highway Patrol har sin misjon, for den har faktisk det, uten tvil. !!

Det sto noe i avisa om et masseslagsmål et sted nå nysst.... folk ringte til politiet, men de kunne ikke/hadde ikke råd, å rykke ut. Skal det være slik at de sier; Innringeren; Døkk må kåmmå, det æ mykjy folk som slesst, å både teinn å blo å skjorto fyk e eille rettninge her.... så svårrå politivakta; Hvor mange er involvert? Hæ, nae enn 10-12 stykkjo... Beglager, vi rykker kun ut til slagsmål med mindre det er 15 deltagere og mer, men takk for at du ringte. !!

I den senere tid (EU tid ....) har vi sett flere og flere utenlandske trailere på tur oppover dalen. Jo lenger oppover de kommer, og jo lenger ut på høten det er, jo striere er de i blikket. De vet ikke hva de begir seg ut på, og har bare hørt om at i norge er det vinter og snø. Men vegene er sikkert salta og fine, som i alle andre land i EU.

Jeg ferdes titt og ofte på strekningen Dovre - Bjorli, og vi passerer da bygda som "hater" lastebiler, Lesja. Jeg har mange historier om Lesja og biltrafikk, men da blir denne lille epistellen noe for lang.

På Dombås kan vi oppservere mye "rart" i vinterhalvåret, og bevisene er mange på at myndighetene slipper inn absolutt hva som helst av redskap uten den minste kontroll. Mange er bilene med såkalt "Jarlsbergmønster" på dekka sine. Eller slipsteiner, som andre kaller dem. I fjor høst, en tid etter den første snøen sto en trailer av utenlands herkomst på "plassen" på Dombås.

Vi som kjenner føret og vet hva som venter oss regnet føret som bra, og vi tok oss fram uten problemer. Vegen var tørr og nesten bar, men med noe snø og is her og der ... men utlendingen turte ikke å kjøre en meter til uten kjettinger.

Jeg oppholdt meg i ca. to timer på Dombås og på den tiden hade han fått hengt på en slags kjetting, - på ene framhjulet. Det endte opp med at flere andre trailersjøfører var borte hos utlendingen og hjalp til. Denne episoden er ikke enestående i sitt slag. Hver dag kommer utlendinger uten kunnskap om vinterføre, kjettingbruk, eller med egnete dekk for våre forhold.

Eksemplene er mange og for å nevne noen få ... Sist Tirsdag ankom 4 trailere fra Irland, ja Irland...til Dombås. Det var to dager før det lå 7-8 cm. med snø i området, og det skal mye til om de karene er noe særlig vant til snø og kjettingpålegging.
I fjor høst ble vi stående nord for Ringebu da den første snøen kom, for et Ungarsk vogntog hadde "snurra" på vinterføret. Dekkene var så og si ubrukelige til og med på sommerføre, og dette hadde altså fått slippe inn i landet uten noe som helst kontroll. !!

På mine etterhvert mange turer fram og tilbake fra Bjorli gjennom Lesjabygda har jeg til dags dato sett Politi kun en gang. Han satt på et gjerde med radar 200 meter før rundtkjøringa på Dombås. !! På strekningen Bjorli - Dombås, eller motsatt,- kan det til tider gå hardt for seg, og hendelsene er ofte i avisa. ""Trailer kjørte av vegen i stor fart"", kan det stå.

Ulykker skjer, og trailere kjører for fort, ingen tvil om det. !! Men varer og gods må nå en gang fram til Møre området og inntil myndighetene har funnet et alternativ til varetransporten, må varene fraktes med store biler....

Man kunne jo ha unnlatt å kommentere prioriteringene, men i mine øyne er det noe som skurrrer. På Lesja er vegen smal. Vi må utenom kvitstripa når to lastebiler møtes for å ha "litt" klaring imellom bilene. Dette går jo oftest bra, for det er jo tross alt mange slike møter i løpet av et døgn. Særlig på sommerføre går dette bra, for da ser alle kvitstripa,- og grøfta.

Når det blir vinter blir vegen breiere over Lesja.... fordi da blir det brøyta utover kvitstripa og enda litt til. Kjenner man til dette fenomenet kan det gå bra, men en utlending tar jo vegen for det den er, og kan havne i grøfta ved å kjøre utenom asfalten. Så enkelt er det.

På Lesja var de lei alle trailere som kjørte fort og ut av vegen. Noe måtte gjøres. !! I mine enfoldige øyne burde det da ha blitt gjort noe med vegen for biler. Men nei. Staten bygger en gangveg tett inntil bilvegen, slik at fotgjengere og syklister slipper å gå på vegen der alle trailerene er.
Hadde man samtidig utvida bilvegen over Lesja med ca. 1 meter i bredden og brøyta vegen og ikke utenom, ville mye vært gjort riktig.!! Spe på med grusing om vintern til rett tid, og ikke etter tid og råd, så ville det blitt enda bedre. Innfør kontroll av alle utenlandske trailere før de slipper oppover, så er enda mye mer gjort. Gi Politiet midler så de kan vise seg ute blant folk oftere, så vet vi at kontroll kan forekomme....

Om du eks. drar fra Bjorli rettning Dombås går det ikke lang tid før du har 5-6 personbiler i kø bak deg. Følger du den oppsatte farstgrense er det ikke fort nok for mange, og de skal absolutt forbi. Jeg snakker om personbiler som kjører fort. Enda mer enn trailere. Men det er trailere som blir framstilt som farstsyndere i bygda, mens personbiler er snille, og holder seg i skinnet. Jeg klarer ikke å kjøre strekningen Bjorli - Lesja uten å bli forbikjørt av et titalls personbiler, og kanskje en trailer.

De har ikke annet å frykte enn de oppsatte stolperadarene, for en levende politi ser vi sjelden eller aldri.

Dette er ikke kritikk av Politiet, men heller av våre regjeringer som vingeklipper det meste innen samferdsel her i landet.

Jeg skulle likt å sett Samferdselsministeren i en EU trailer på dekk med "Jarsbergmønster" på strekingen Svinesund - Ålesund en blåblank Februardag.Mye mer kunne blitt skrevet og sagt, men vi tar en pause her for å sjekke om vi virkelig lever i et fritt land. !!!!

Bank i bordet .......

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.