Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Historien om en Bil....


   Sjelden får vi se dokumentert "livshistoria" til en bil. De fleste har sin Amcar uten å vite så altfor mye om bilen. Men noen legger mye arbeid i å finne fram til historia om akkurat sin bil.   Jan Erik Nordølum frå Dovreskogen har alle detaljer dokumentert om sin bil,- som faktisk er den eneste i sitt slag i landet. Ikke nok med det, i hele verden skal det være i underkant av 100 eksemplarer igjen av denne bilen.   Bilen vi skriver om er en 1968 Rambler Rebel SST 8 Convertible.
Som mange amerikanske biler gikk denne året rundt på søttitallet, og fikk en temmelig hard medfart opp gjennom årene. bilen har fått mange forskjellige "looker" ettersom moter og trender har satt sitt preg på bilhobbyen, men i dag framstår bilen så nærme originalen som på svært lenge....

Dette er den siste convertiblen som American Motors Corperasen produserte, og total produksjonen for denne bilen var 823 stk. derav ca 450 var SST.

Dette er i dag det eneste eksemplaret i Norge, Flyttegodsimportert i 1971. I USA regner dem med at det kun finnes i underkant av 100 eksemplarer igjen. I europa er det kun 3 kjente biler.

Eieren Jan Erik Nordølum har skrevet ned bilens historie, som vi gjenngir her:

Historien om en bil….En 1968 Rambler Rebel SST Convertible.

I gamle registreringsdokumenter hos Statens vegvesen, Trafikkstasjonen finner vi disse opplysninger:

Bilen er registrert førstegang i USA? 28/5-68. Stat og reg.nr. er ukjent. Bilen ble antatt skipet inn til Norge i 1971.
Tollet inn og registrert første gang i Arendal på reg,nr. I-2527, Eier Thore Danielsen ,den 23/4-71.
En måned senere 26/5-71.skiftet bilen eier og distrikt. Ny eier er Vidar Vask & Renseri i Oslo. Da ble skiltene innlevert for bytte til Oslo distrikt. Da fikk bilen reg.nr. DA 31264.

Firmaet beholdt bilen i nesten 2 år, til 13/3-73. Da havnet bilen til Oppegård, til Knut Ivar Hansen. Han eide bilen i 18 måneder. Den 22/8-74 kjøpte Per Andersen bilen . Da var bilen i Oslo i nesten 2 år. Den 11/6-76 kjøpte Morten Børud bilen og tok den med til Mjøndalen. Han eide bilen litt over 10 år.

11/6-86 kjøpte Geir Pedersen fra Konnerud bilen. Han solgte den allerede videre den 7/11 samme år til Atle Øyvind Karlsen i Oslo. Litt over 1 år senere , 15/7-88 byttet bilen nok en gang eier. Denne gangen havnet bilen i Lillesand, til John Inge Johannessen. 1/11-89 kjøpte Tor Arne Sæther bilen .

Han var eier av bilen i nesten 11 år og er derfor den eieren som har eid bilen lengst, til nå. Sommeren 2000 havnet bilen på Sunndalsøra, først til Torgeir Oldervik. I mai 2004 eide Bjørn Olav Opdøl bilen frem til juli 2006. Da kjøpte Jan Erik Nordølum bilen og flyttet den til Dovreskogen. Bilen har nå fått tilbake sitt rette reg.nr. I-2527.

Dette er den siste convertible fra American Motors, total produksjon i 1968 var bare 823 stk. I dag vet vi at i underkant av 100 eksemplarer har overlevd. I Norge finnes det 1 (2) stk.

Opp fra skraphaugen: Rambler Rebel SST 8 Conv.`

I Right On nr. 5, 1978 finner vi denne repotasjen: (Redigert.)

"" Rambler er ikke det merke man først nevner når man snakker om favoritter. Grethe og Morten Børud fra Hokksund tok ikke nevneverdig notis av folks generelle innstilling til merket da de for to år siden gikk i gang med et helråttent eksemplar av en Rambler Rebel SST 8 Conv. `68.

Bilen kunne skiltes med å være den eneste i landet og dessuten meget stilren. Det ligger mange timer og forbannelse bak det vi ser i dag.

Alt teknisk er byttet og det nedgåtte karosseriet er rettet. Rebelen var ikke utstyrt med servo-styring da Morten fant den, men han utbedret den ved å montere en Chevrolet styresnekke med Rambler servo.

Forstillingen ble krommet, utført av Eiker Met. & fornikling og kvaliteten er meget bra. Motoren er en 290 cid V8 som nå er borret 0,030 tommer og utstyrt med 10,1-1 stempler. Kamakselen er en 304` Roller-cam, toppene er preparert og utstyrt med trippel ventilfjærer. På toppen av et Edelbrock Torker innsug ble det montert en Carter 620 cfm 4-port forgasser. Tenningsystemet er fra Mollory og motoren er selvfølgelig utstyrt med headers.

Alt dette gir et merkbart effekttilskudd og den 4-trinns manuelle girkassen sørger for at Rambleren rører seg. Ekstriørmessig er det også store forandringer. Karosseriet er lakkert Light Maroon Metalic m/flammer, felt og motiver. Dette er så oversprøyta med mirra og klarlakk. Arbeidet er utført av Terje Skaar og Morten selv.

Under er bilen lakkert hvit med tre lag mirra og deretter klarlakk. Andre ting som synest er nye støtfangere, frontrute, cabriolet og Appliance felger med B.F.Goodrich dekk.
Interiøret har heller ikke sluppet unna. Det er trukket i hvit kunstlær, med felt i rød plysj,

Dessuten er gulvet kledd med et svært "høyt" hvit teppe. Selv om Rambleren er bygget som en ren show-bil, er ikke Morten redd for å bruke sin øyensten. Både ved Seljord og Sæby-treffet var Grethe og Morten med og tok 1. premie begge ganger. Dessuten har bilen tatt fem premier ved utstillinger i Drammen og Kongsvinger.
Det arbeidet Morten har lagt ned, har gjort en Rambler til en vinner og da bør det være bra... ""


Det var Tor Arne Sæther som startet arbeidet i -89 med å restaurere bilen tilbake til orginal loock. Bilen ble slipt helt ned og lakkert opp igjen. Interiøret fikk også en real omgang, men det er en annen historie.........................

Siden repotasjen i Right On er bilen blitt utstyrt med en 343 V8 ,4 BC, og 280 Hp. Den mauelle gearboxen er byttet ut med en 904 automat og "Skift Comand" floor shift.

I 1982 var det også en repotasje AMCAR om bilen da den ble benyttet "på stripa" i Fyresdal.Slik ser bilen ut i dag. Eies av Jan Erik og Tone-Lise Nordølum.


1968 Rambler Rebel SST 8 Convertible.
Motor: 343 cid V8. 4 port forgasser , 280 Hp.
3 -trins Automat,Tiltratt, Power brake, Power stearing.


Bilen er produsert i USA i 1968, Produksjon og understell nr. A8M177M273510.
A = American Motors Corp.
8 = 1968
M = Four Speed Floor Skift, Floor Mounted
1 = Rebel
7 = 2-Dr. Convertible
7 = SST
M =290 CID, V8, 2-BC

(29. april 2007 - Ole M. Nybakken)

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.