Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


The land of the "Pom" Free.


   Dette er en liten historie om mat. Ikke direkte en matspalte, men litt funderinger på hva slags matnasjon vi Nordmenn befinner oss i .......   Amerikanerne liker å kalle seg for "the land of the free..". Og med rette. Ikke alle går fritt der borte heller, men vi som besøker landet får frihetsfølelsen over oss, nesten umiddelbart. Den som har vært der vet hva jeg snakker om , og de som ikke vet det...- ja, bestill bilett, og opplev friheten. !!

Nå skulle dette handle om mat da, så vi starter historien på et velrenomert spisested et sted i nord-dalen....Viden kjent var dette stedets såkalte "viltrett", og vi hadde vann i munnen bare på tanken av hvor godt dette kunne være. Søndagsturen gikk i søndagstempo og vi ble beskylt for å kjøre med hatt, av mang en stressa DB skilta BMW.

Vel fremme var søndagen full av søndagsfolk i samme ærend som oss. Vi skulle spise søndagsmiddag. Viltrett. Turiststedets kapasitet var ikke på noen måte sprengt, og vi fikk bord med fin utsikt, og kunne begi oss opp til disken for bestilling, med store forventninger....

Vår tur. Ja, - vi skal ha to viltrett, med desert, og kaffe...... Ska ni ha potatis eller pommfri til ..?? Hmmm ?? Vi tok et usikkert steg tilbake i et svakt sjokk. En SVENSK jente foretok bestillingen ved disken og spurte om vi skulle ha POMMFRI til maten.

Spiser man pommfri til vilt. ? Ikke i mine sanser gjør man det. Man spiser poteter. 3 eller 4 stykker til slik mat. Basta. Ja vi skal sjølsagt ha potet, var vårt svar, og Svenska så litt opp fra kassatastaturet i en smule overrasket tilstand. Med andre ord. De fleste av de som bestilte skulle ha pommfri til viltet.

Vel overstådt bestilling og vi var på plass ved vårt gode bord. Det med utsikten og alt... Folk som bestilte etter oss, begynte å få maten sin, og vi satt der fortsatt med bare utskta vår. "Værsgoo.." sa en DANSK stemme, og det viste seg at servitøsen var Dansk. Vilt med poteter....

Hmm, ja takk. Det så ut som poteter, og vi satte redskapen i vår viltrett. Potetene var knallharde, nærmest som ... store nøtter. Vi måtte til slutt holde de fast med to fingre og få satt gaffelen i dem. Det var eneste utveg, for å få delt de i to, eller fire. Det såkalte viltkjøttet, var etter min mening av en stammtavle man får statstilskudd for, altså storfe, og var i sin tid blitt vakuumpakket grundig.

Til nå har denne søndagsmiddagen vært en nedtur de luxe, og vi var en smule "satt ut" . Men det som redda retten var sausen. Den måtte ha vært såkalt hjemmelaga, dvs. av ikkepulveriposegreier.... Den var god. Vi åt opp "Viltretten" vår og var enige om at hvis dette var vilt, da må man langt til skogs for å finne ville dyr. !!!

Etter at vårt vakuumpakka vilt med knallharde potatis var borte, og sausen var smatta for siste gang,- og var vi på tur ut og plutselig fikk vi et spørsmål over oss av en ekte norddøl... smhhåkkå maten gåhhtt... ???

Æææææ, jara, deinn jorde dæ.... svårrå oss, å dro slæmt på smilebånnnde....

Lygn... . Slik mat skal ikke bli servert på denne måten. Vi er overbevist om at all kro-mat er infisert av en "pommfri" sjuke vi ikke blir kvitt. Fra sør til nord er maten den samme, og til hva som helst får du pommfri.
En amerikaner sa; - is it only fries,- with something..? hmm, ja det er vel det, vi spiser pommfri til hva som helst, og snart blir vel kjøttkaker å få med pommfri også.

Men, når dette er sagt, så liker vi pommfri, mange av oss, og mye skal spises med pommfri. Prøv Hamburger med potet... Men mitt poeng er at vi må skaffe oss en identitet i matkulturen. De gamle matrettene må ikke forsvinne fordi vi ikke vil spise poteter.

Vi fikk oppleve skrekkens eksempel i nord-dalen, og sier derfor;
Er vi blitt; The land of the "pom" Free.... ????


(15. april, - olem--)

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.