Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


The speed Mover. Historien om en Grasklipper. Del 2.


   De fleste av oss har en nabo. Naboer er enten gode eller dårlige har vi fått høre, og det kan vel stemme i de fleste tilfeller. Denne historien handler om naboen min,- Arne,- en av det gode slaget. !!

Vi gjør oppmerksom på at alle navn, historien og alt tilbehør er ren diktning (?) , og har ikke rot i virkeligheten på noen måte. !!Les Del 1. HER.


Tekst; Olem-- 17. oktober 2007.   Andersen ...
Noen få minutter ut i min hverdagslige ettermiddagshvil ble jeg brått vekket av et helvetes leven. Ute fra vegen et sted kom det en hylende lyd som om noe holdt på å ta av til himmels..... Med høy puls og bustete hår på tur bort til glaset for å sjå, kom jeg på at; sjølsagt, det er Andersen som kommer.

Andersen, Arnes gamle far var en gammel hippie som var enda mer trofast mot sin livsstil enn sønnen Arne. Lyden som vekket meg var fra en kompressor, montert på toppen av en enorm V8 motor i en like enorm Amerikansk Pick Up. Andersen svingte inn på gardsplassen og kompressorlyden brådaua da motorn stoppa. Bilen var svart med lite krom, og så lav at den nesten lå på bakken når den sto parkert.

Jeg hørte lyden av Aerosmiths Walk this way etter at Andersen hadde stoppa bilen, og tok av seg Burt Reynolds solbrillene i rolige bevegelser. Et par brune cowboy boots ble satt bestemt ned på gardsplassgrusen og Andersens figur svingte seg ut fra den svarte doningen.....

Vi hadde sett, og hilst på Andersen før, og som alltid var han iført sitt faste antrekk med boots, jeans, og ruta skjorte. Vi hadde ikke sett Andersen i andre klær enn dette, og skjønte at Arne hadde mye av sin far når det kom til valget av enkle klæsdrakter. !!

Andersen var etterhvert en eldre herre og hadde ifølge folk vært med på det meste både her i bygda, i byen og og i flere år i statene for lenge siden. Med sitt lange gråe hår, sin klæsstil, biler og motorsykkler, og sitt noe skumle vesen, - var Andersen litt av en figur som ikke unngikk å være kaffemat ved mangt et kaffeselskap i bygda.

Andersen hadde god råd, som folk sa, men ingen visste helt hva mannen drev med for å tjene sine kroner nå til dags. Andersen var borte fra bygda i et par uke i slengen titt og ofte, og noen mente han jobbet på oljerigg, mens andre hadde andre teorier.

Det som var uten tvil var Andersens mange damebekjentskaper. Vi hadde tellet like mange "nye" damer som bilmotoren hans har tennplugger, og det vil si minst 8. Mr. Andersen og Arnes frue var ikke helt på talefot, og vi hadde nok oppfattet en aldri så liten kulturkollisjon dem imellom.

Men hos Arne og guttene var Andersen en helt, og når Andersen kom på besøk vanket det alltid gaver til guttene. Andersen likte ting av stål, og ikke plast, og derfor var guttene til Arne oppsatt med både stålkammer, og lighter i stål, tross sin unge alder.

Kaffe på verandaen...
Jeg tok med meg kaffekruset og satte meg på verandaen for å følge med på "hendelsen " ..... når Andersen var på besøk brukte ting på å skje, og var vell verdt å få med seg. !

- Står te kare - sa Andersen med sin dype grove stemme. - Bra med oss, eill mæ de besetfar - ? sa guttene i kor.
Arne kom ut fra garsjen før Andersen fikk svart. - Har du mæ de sakeran - ? sa Arne.
Andersen gikk bakover mot planet på Pick Upen, og tok opp tre pakker. En lang pakke som så ut til å være ganske tung, og to mindre firkanta pakker.
- E tok mæ einn størrelse større e - , - keinn verra godt å ha - .
- Å så har e mæ me tu små pakko au - sa han , og rakte gutene hver sin lille pakke .
Senere i uka så jeg guttene med hver sin nye beltespenne med teksten BAD på ....

Andersen tok opp tobakkspakka, og satte seg på kontorstolen i døråpningen i garasjen. Andersen hadde røkt i flere titalls år, men med røykelovens og alderens begrensninger, var foretaket begrenset til utendørs bruk. Rød Mix rullingsen ble tent på med en gammel stållighter med motiv av en ørn på begge sider. Andersen var nesten borte bak en blå sky Rød mix, da Fruen kom ut på gardsplassen.

Med skarpe bokstaver sa hun i rettning Andersen; - Kommer du alene i dag da ..... ? -
- Har du ikke med "venninnen" din - ?
Andersen blåste ut en diger tobakks sky, og sa, - Nae, ho driv mæ middaga - !
Mest for å ærte Fruen, men Andersen var av den gamle skole, og kvinnfolk var best på "sine" ting, som han sa. !!

Jhaaa , - jeg håper dere får i orden gressklipperen til i kveld.- Da skal plenen klippes.
Hun forsvant inn igjen og Andersen blåste ut nok en blå sky mens han kvalte et lite glis i munnvika.

Gressklipperen ...
- Ja, ska os sjå på`n da kare - sa Andersen og så i rettning den nye grasklipperen.
- Døkk fæ ta tå`om pansere døkk da gute - sa Arne , så ska e å`n bestefar setta e hop delan her - .....

- Nae, detta va ynkelege saker - sa Andersen og så ned på den nye grasklipper motoren.
- Oss ka nok få`n te å gå når oss ha fått montert delan - sa Andersen og så på guttene som sto som lys med store øyne og så på delene som lå på et teppe på golvet.

Arne hadde alltid sett på saker og ting som noe som kunne og burde forbedres. Det gjaldt gamle ting, men også nye ting. Om han ikke fant at ting burde skrues på, fikk mye og mangt om ikke annet en aldri så lite omlakkering eller nye dekor i en eller annen form.

Arne og Frue var av de få som hadde en splitter ny kaffetrakter, med flammelakkering i røde, gule, og blå flammer. Til guttenes rom hadde Arne montert nye dørlåser med fjernkontroll, slik at dørene kunne låses fra senga ved behov. - Keinn verra godt å ha, einn gong - hadde Arne sagt da Fruen lurte på hvorfor .....

Til Fruen hadde Arne laget hagerdeskap i spesialutgaver lenge før slike ting var å få kjøpt på noen butikk. bla. hadde Fruen hagespade med nedfellbare fotpedaler, og roseklipper laget av en gammel sauesaks påmontet hydralisk demper på returhåndtaket. - Se så fine kutt den lager på rosene mine - sier Fruen ofte. - Såksa æ god deinn - bruker Arne på å svare. !

Nå var det den nye grasklipperen som fikk stå modell for Arne og hans kreative tanker om hvordan en slik grasklipper egentlig burde se ut, og gå ....

Stutt gras ....
Sola hadde akkurat gått ned, da mer spetakkel hørtes borte fra gardsplassen til Arne.
Guttene klappet og jublet og hoppa opp og ned, og Andersen var borte bak en blå sky Rød mix, mens han gliste lurt.
På den nye grasklipperen satt Arne blid som sola som akkurat hadde gått ned. Den nye grasklippeen hadde en merkelig lyd, og sikkert ikke slik den hadde da den kom fra fabrikken.

Panseret var høyere enn normalt, og ut fra siden på motoren kom et blankt rør med noe svart filtergreie på enden. Håndtaket som før hadde vært fartsregulator var borte, og istedet satt Arne med foten på en skikkelig gasspedal.

- Prøv`en da far - ropte guttene, og Arne satte spaken i "drive" og slapp venstre pedal forsiktig mens han ga gass med den nye pedallen på høyre side. Lyden økte i omfang og da Arne slapp koblinga skar grasklipperen framover og spant rundt seg sjøl mens den la seg over på ene sida i en fryktelig fart.

- Gute, skonn døkk å råkkå grusen tå plena førr ho mor ser det - sa han, litt oppskaket.
- Bra rykk - sa Andersen tydlig fornøyd med klipperens prestasjon. - e meste lage, tru e -
- Oss fer justere`n ned før ho mor ska klyppe plen - sa Arne.

I samme øyeblikk kom fruen med sin kaffevogn som Arne hadde laget og ropte - nå er det kaffe gutter -

Fruen var fornøyd med å ha hørt lyden av den nye grasklipperen sin, og lengtet etter å få stusset sin flere dager lange plen.
- Nå skal det bli godt med kaffe og mat tenker jeg - sa hun og satte på vognbremsa som Arne hadde fått tak i fra en vogn brukt på SAS fly en gang i tiden.
- Sett dere og slapp av nå gutter og kos dere - sa hun, og Arne, Andersen og guttene satte seg tilbake i utesoffaen med for anledningen plasttrekk over. Fruen hade kjøpt plasttrekk klok av skade, og når Andersen var på besøk ble de alltid funnet fram. !!

- Han vart pen - sa Andersen, og nikka bort mot grasklipperen.
- Å som`en går - sa guttene ....

Fruen kom ut igjen iført sitt hageanntekk bestående av kjeledress, skjorte, gummistøvler, og tørkle over håret.
- Jeg klipper plenen nå, mens dere koser dere - sa hun og satte seg på det svarte setet med sidestøtter før hverken Arne eller noen av de andre fikk sagt noe som helst.
- Oi, gasspedall, - å så blank og fin den er sa Fruen, og trykket på knappen som var merket "ingnition".
Grasklipperen startet med et hyl, og Fruen fikk et forskrekket utrykk i ansiktet, før det gikk over i et skelvende smil.
Fruen var ikke så forsiktig som hun burde vært med kobling og gasspedal, for grasklipperen tok av som den reneste dragster og passerte Arne, Andersen og guttene, mens klippeknivene sendte en sky med plen over kaffebordet i hagen.

Ukontrollert tok Fruen svingen ved blomsterbeddet i enden av plenen, men farten var stor og svingen for lang, slik at grasklipperen tok halve blomsterenga før Fruen fikk retta opp og kom mot kaffebordet med høyrevridd breisladd. Arne, Andersen og guttene hoppet opp og sto inntil veggen da Fruen passerte på full gass med et knippe røde og gule blommer i fanget.

- Svarte f.... - ropte Arne, slepp gasen for svarte - ropte han, men Fruen kunne ikke høre annet enn sitt skrekkslagne hjerte slå på stortromma da hun tok sikte på prydbuskene på motsatt side av premieplenen.

Fruen på grasklipper for tvert gjennom prydbuskene så kvist og lauv sprutte, og la ann en nye sving like før hun kjørte inn i Andersens Pick Up.
- Pass de for bila mine - ropte Andersen, og klemte Rød Mixen med gule fingre. Fruen kom tilbake og svingte i alle rettninger med store panikktatte øyne.

Da grasklipperen passerte hoppet Arne ut i grasklipperens bane og grep tak i Fruen om livet og sto tilbake med en skjelvende gartner med sprellende føtter... Grasklipperen kjørte førerløs opp i rosebeddet, og ble stående å spinne feit svart matjord utover den skamklipte plenen, før den dro sitt siste sukk, og stoppet.

Noen sekunder var det stille, før Andersen sa.

- Oss går å justere ned turboen gutter -

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.