Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


John Campbell,- en legende ....


   Den amerikanske bluesartisten John Campbell fanget min interesse fro snart 15 år siden. Men som mange av mine helter ble han en fallen helt altfor tidlig. Les en tragisk historie om en stor artist.Tekst: Greg Johnson & Olem-- 1. desember 2007.   For snart 15 år siden hadde jeg et besøk hos "legendariske" Basement Platebar på Lillehammer.
Gutta der hadde mye "rart" som ikke fantes andre steder, og var i mange år min lille gullgruve for god musikk. Jeg fikk høre en smakebit på en coming man, som virkelig kunne både slidegitar og rå vokal.
Artisten var Amerikaneren John Campbell.

Campbell framførte en blues så rå og kraftfull at den satte samtlige av mine bekjentskaper i samme stil, totalt i skyggen. Knapt hadde jeg hørt en mer fullkommen bluesartist. Platen Howlin` Mercy, - ble umiddelbart kjøpt og er i dag blant mine absolutt beste i hele samlingen. !!!'

Men tragisk nok, ikke mange uker etter at platen ble kjøpt fikk jeg se en liten notis i riksavisa om at den samme mannen var funnet død. !! Hvorfor mine nyvunnene helter har en lei tendens til å falle fra altfor tidlig er kanskje bare tilfeldig, men det har skjedd mer enn en gang. !!

Et ordtak heter at de beste faller først, og kanskje er det noe i det. John Campbell ble bare 41 år gammel, og døde 13. juni 1993. Han hadde utvilsomt et stort talent og potensialet var enormt. Flere store bluespersonligheter hadde store gode ord å si om den fallne helten. !!

John Campbell var født i Shreveport, Louisiana men vokste opp (for det meste) i Center, Texas. Han fikk sin første gitar da han var bare 5 år, og spilte allerede proffesjonelt da han var 13 år gammel, som oppvarmer for bluesartister, deriblant Albert Collins.

Men andre interesser tok overhånd, og John begynte med både motorsykkelracing og Dragracing. På et dragrace i ung alder ble han utsatt for en alvorlig ulykke og mistet bla. høyre øye, fikk store skader i ansiktet, punkterte den ene lungen, og måtte sy totalt 5000, - 5 tusen ..!! sting på kroppen sin. Han satt uvirksom i et helt år etterpå, bare med gitaren som tidsfordriv og fortalte senere at det var i denne tiden han møtte bluesen for alvor.

Han utviklet en sterk tro, eller rettere sagt overtro, og ble mer eller mindre søvnløs, pga. mareritter etter ulykken. Det var altså en plaget sjel som gikk til angrep på sin gitar med lange fingre, - og en fandeninvoldsk stemme som formelig pisket djevelen oppetter halen.....

Etter mange år så sjebnen med blide øyne på Campbell, og han traff de rette menneskene i sitt liv, både privat og innen musikkbransjen. Det resulterte i platekontrakter, og den første amerikansk produserte platen, One beliver, fikk gode kritikker overalt. Den andre som kom vinteren 93` ble rost opp i skyene, og er den beste av alle etter min mening.

Platen Howlin` Mercy inneholder i alt 10 låter, og Campbell har minst en finger med i de fleste komposisjonene. Men både platens produsent Dennis Walker og gitarist Zonder Kennedy har bidratt som låtskrivere. Han gjør også en alldeles kollosal verson av Memphis Minnie`s When the levee breaks. Av andres låter er Down in the hole, av Tom Waits. Ikke mange klarer å synge like skremmende som Tom Waits, men Campbell overgår originalen klart.

Musikken kjennetegnes av Campbells sterke stemme som høres ut til å komme fra "dypet". Den er så mørk, rå, sterk, og skremmende at den kan jage fanden på flatmark....
Det andre er det eminente gitarspillet. Like godt om det er på den moderne Gibson gitaren, eller på en gamle National Steel gitaren. Slideteknikken er sterk og sikker, og river og sliter i låten og nærmest fillertister melodien i stykker. Men det går aldri over grensen, bare sprenger kraftigere sprekker i gamle normer og oppfattninger av hvordan blues skal og kan spilles. !!

Sammen med den særegne stemmen blir dette den mest komplette blues formen jeg har hørt til dags dato. Jeg var overlykkelig dengang platen kom i hus, men som nevnt, meldingen om Campbells bortgang kom samme sommeren som denne platen ble gitt ut. En tragsik sjebne for en talentfull ung mann..

Det sies at Campbell var redd for å sove, fordi han var redd marerittene sine, og for ikke å vokne igjen ..... , og bøtte på med både div. drikker og "drugs". Tragisk nok døde han av et hjeteinnfarkt mens han for en gangs skyld sov, - natt til 13. juni 1993, bare 41 år gammel.

Slik kan det gå med en helt som gir deg mye glede i musikken. For John Campbell var suksessen kortvarig, intens, og jeg vil tro i en lykkelig periode, tross alle plagene i livet hans. !!

Som nevnt er John Campbells plate Howlin Mercy vel verdt å få tak i. Den er utgitt på det Warner eide selskapet Elektra, og du kan fremdeles kjøpe både den og de to andre platene til Campbell fra eks. Cdon, her hjemme.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.