Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Jim Ford ....


   Historien om den geniale musikeren Jim Ford er både trist og tragisk. Mye av Jim Fords fantastiske musikk er samlet på plata "The Sounds of our Time".Tekst: Olem -- 21. november 2007.En tragisk historie

   I min søken etter "rett" musikk krysset jeg for noen uker siden sporet av en amerikaner ved navn Jim Ford. Jeg hadde aldri hørt navnet før, men ble nyskjerrig på saken i.o.m. at det var Tom Skjeklesæter som sto bak artikkelen som kom meg ihende. !!

Omtalen fortalte en dramatisk historie, - om vi ikke skal si tragisk . !! Jim Ford ble født i Kentucky men jobbet seg til California som musiker. Med sin på den tiden "magnetisk karismatiske" utseende og personlighet ble han tatt godt imot i miljøer innen musikk og kultur. !!

Jim Ford ga så ut en LP plate i 69` kalt ""Harlan County"". Platen fikk ikke mange kjøperne og Ford var så skuffet at dette ble hans siste (og eneste) utgivelse. ! Men til tross for at det ikke ble flere plater på egenhånd, skrev han musikk for andre, og var såvidt innom et par studioer i løpet av 70 tallet.
Han opptrådde sammen med "nude" damer i Playboy, lagde reklamefilmer, og ellers var deltager på de fleste fester og five days parties som ble arrangert .!!

Etter det vi kan lese oss fram til ble så Jim Ford borte for de fleste, - som en storforbruker av både alkohol og div. helseskadelige stoffer. !!! Det var altså en mislykket karriere og person som på en måte hadde "gått til hundene".

Jim Ford ble så i fjor sporet opp av Svensken LP- Anderson, og bodde da i en trailerpark i skogen utenfor San Francisco. Etter et opphold hos Ford med samtaler/intervjuer ble så platen "" The sounds of our time"" gitt ut i sommer. Den inneholder 25 låter og de 10 første er de samme som ble utgitt i 69` under tittelen ""Harlan county"" De øvrige er låter som ble funnet på original tape fra 60, og 70 tallets studiobesøk,- liggende i plastposer i campingvogna der Ford bodde. !!

En fantastisk plate ...

   Så hva slags musikk er det dette dreier seg om. ? ""The Sounds of our Time"" er en krevende type musikk som nok for de fleste vil gå i klassen for soul. ! Men, Ford blander inn sterke annstrøk av country i sin musikk, strør på med både New Orleans piano, fete blåservegger, og hysteriske damekor. !!
Men det som gjør musikken genial er Jim Fords gjennomtrengende og sjelefulle stemme, som går sangene inn til margen og tar deg som lytter med på en magisk reise .....
Tekstene er filosofiske og med gode poetiske poeng på alle måter, og forteller meningsfylte historier alle som en .....

Ford har skrevet nesten alle låtene på utgivelsen, men har plukket inn noen få favoritter som han synger fantastsisk bra. Men det er allikevel hans eget stoff som bærer hele plata. Åpningslåten "Harlan county" griper de fleste vil jeg tro, med sin melodiøse country-soul, med kraftig preg av soul i vokal delen. !!

Låtene er kollosalt jevne og gode, og av flere favoritter vil jeg nevne spesiellt "36 inches high" med en alldeles gripende vokal. Men også "Changing colors", og " I wonder what they`ll do with today", og "sounds of our time" gjør godt i sjela for en musikk elsker. !

Jim Ford har blitt omtalt som genial i flere artikkler jeg har funnet om han, og jeg vil slutte meg til den karakteren. Jeg har ikke hørt maken noen gang, - i denne klassen vel og merke, og ""THe sounds og our Time"" er klart en av årets beste uansett stil. !!

Plata kommer i tillegg med et omfattende bilag i form av både bilder, intervjuer, og historie om Jim Ford, samt en innpakkning som er meget stilfull og flott.

Jeg har skrytt plata opp i skyene, men føler at en liten advarsel hører med. Dette er ikke musikk som blir å finne på noens "liste", ei heller spilt ihjel på radio kanalene. Dette er musikk for oss som unngår komers.liste musikken, og søker musikk som det må jobbes med, og som krever noe av sin lytter. Du kan risikere å ikke skjønne bæra ved første gangs gjennomhøring. !!

Plata har snurret jevnt et par uker nå, og vi har så langt jobbet oss godt inn i stoffet. Men mye står igjen, før alt sitter. For meg er det kvalitetsmusikk. !! Nye "lyder", partier, ord, og melodi partier blir (gjen)oppdaget ved nesten hver overhøring.

Er du ikke åpen for denne type advarsel skal du ikke kjøpe plata, men for deg som skjønner hva jeg prater om er den et must. !!

Tragisk slutt ....

   Så til slutt det mest tragiske av alt. Denne uken ble Jim Ford funnet død i L.A. California. Jim Ford ble noen og seksti år gammel, etter å ha levd sitt liv etter manges mening på en tragisk måte.
""The Sounds of our Time"" setter et verdig og rettferdig fokus på et geni av en musiker, som så alt for få fikk oppleve.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.