Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Vis Hensyn ...


   Hensyn ?? Hva er det. ?? I var moderne rustfrie rike hverdag er det å vise hensyn blitt et fremmedord.Tekst: Olem-- 23. desember 2007.


   Tar du hensyn til andre enn deg sjøl. ?? Viser du hensyn. ?? Vi vet knapt hva det ordet betyr lenger, i vår egosentriske hverdag som foregår for det meste med tunnelsyn.

Kan du komme på en episode der du helt klart og uten tvil tok hensyn til andre enn deg sjøl. ?? Tenkte meg det ja, du skjønner ikke helt hva det er en gang ....

Hensyn og folkeskikk kan på et underlig vis kobles sammen, og jeg kan ta et par eksempler på dette. I mitt yrke kommer jeg daglig i kontakt med mange mennesker og for noen dager siden var det en temmelig oppgitt dame på en bensinstasjon som fortalte en smått utrolig historie.

På dagens bensinstasjoner er det kaffe å få for alle som har kjøpt seg en kopp med stasjon kjedens merke på. Om morgenen spesiellt kommer det mye folk innom for å fylle koppen sin på tur til jobb, og ofte er det at det er igjen en liten skvett på koppen fra i går.

Mange, - altfor mange,- skvetter da ut sin lille kaffeskvett i koppen på bakken like utefor døra inn på stasjonen. Alle som kommer og skal inn like etterpå tråkker oppi dette sølet. Resultatet er et golv som både ser ut som en fysak, og lukter enda verre.

Men ikke nok med det. Damen på bensinstasjonen kunne også fortelle at nå hadde de verste grisene begynt å skvette ut sølet inne i butikken også. Så og si hver dag når gulvet skal vaskes er det dammer med kaffesprut oppover veggen og på reoler.

Vi må si; at det går ann. !!! Det gjør vist det, men hvorfor.?? Det er et så sammensatt spørsmål at det blir umulig å svare på i en slik artikkel som dette.

Andre har fortalt om nærmest sammenbrudd pga. uforskammede butikkunder. Sjikanering og kjeftbruk uten like forekommer og krav til at utvalget og tilretteleggingen skal være hundre prosent, uansett. !! Vi kan bare si; Når opplevde du at en fremmed holdt oppe en dør for deg, bare for å være hyggelig, - altså å vise hensyn for andre enn seg sjøl.
For min egen del tenker jeg på USA først, der det å vise hensyn til andre er mer utbredt enn her hjemme.

Hvor kalde og stusselig er vi på veg til å bli. ?? Svaret har jeg ikke lyst til å vite engang.

I bygda vår får vi noen hundre meter med ny veg. Den blir så brei og voldsom at det ligner ikke på noe. Jeg spøker med at det skal bli 3-felt og midtdelere, med bomstasjon ved Lunde. Det er liksom ikke noen mellomting. Fra den snaut 100 år gamle bygdevegen vi har/hadde skal vi nå kjøre i en helvetes fart på en 14 meter brei freeway.

Hva var så gæli med den gamle vegen da. Jo, du må da skjønne at den var for smal og farlig gutt. !!! Farlig ?? Vi kjørte da pent og pyntelig på gamlevgen vi. Helt sikkert saktegere enn vi kommer til å kjøre på nyvegen. Joda, men den er brei og fin og ikke farlig å kjøre fort på. Javel, logikk altså. !!! Gamlevegen var pen og hadde sjarm, nyvegen er bare skjemmende og stygg.

Men, innerst inne så vet vi svaret på hvorfor vi så inderlig ønsker oss ny veg. Fordi at på gamlevegen måtte vi stoppe og vente på møtende biler på en eller to plasser. Det klarer vi ikke å takle lenger. På nyvegen kan vi møte hverandre i et grussprutende tempo uten å stoppe opp for noen. !!!

Egentlig er årsaken at på nyvegen slipper vi å ta hensyn. Hensyn til andre. Det er bare å peise på, for vi slipper å stoppe om det kommer en bil imøte. Det kallest framskritt det gutt. !!

Folk klager på tungtrafikken etter hovedvegen. Trailere er farlige og forårsaker mane ulykker sies det. På vinterstid opplever vi mange motsigende episoder i trafikken. Underlig oppførsel av stressa personbillister, som lett kan føre til hendelser.

I disse dager har det kommet mye elg ned i bygda og krysser ofte vegbanen særlig på den mørke tiden av døgnet. Når vi så slakker av farten og kjører under fartsgrensa gjennom de "værste" områdene for elgfare, tuter personbiler og kjører iltert forbi. Uten å sanse advarende skilt eller å ta hensyn til elgen og faren for at liv kan gå tapt.

Ja, det var vanskelig å tenke på andre enn seg sjøl ja. Å ta hensyn er ikke lett. !!

Alt handler om tid og penger. Vi jager fram i en egosikker stil med kun oss sjøl i tankene. Jeg tror kanskje vi har godt av å gi andre litt oppmerksomhet, og ta hensyn, - til andre enn oss sjøl. !!

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.