Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Fåvang før i tida, - Del 4.


   På våre eldre dager blir vi litt nostalgiske av oss, og vi finner glede i å se på gamle bilder fra bygda vår. Bilder som bla. er tatt på den tiden vi husker fra våre tråsykkeldager på 60 tallet, men også senere, og mye tidligere. Det finnes et stort antall vakre bilder fra Fåvang bygda rundt omkring, og vi vil lage en Nostalgi side her på nettet, med bilder fra Fåvang før i tida....
Denne siden er den andre i rekken av vår samling med bilder fra "gamle" Fåvang.   Fåvang Før i tida, Del 4, blir en samling meget spesielle bilder. De vil være fra Fåvangs bil og motorsykkel kultur på 70 tallet, og vi vil prøve å samle bilder som viser glimt av hva som foregikk på Fåvang på den tiden. Men bilder fra 60, og om mulig også fra 50 tallet er aktuelle.

De fleste bildene viser for oss kjente personer, men vi vil ikke navngi de som er med på bildene. De er heller ikke kontaktet for godkjenning til sin "offentliggjøring".

Forruten biler og motorsykkler blir både Mobil og Shell stasjonene spillende hovedroller sammen med hus og plasser i Fåvang sentrum. Bla. gamle kiosken til Helga Østvang ved Ysteri plassen er med på et bilde ....

En liten oppfordring til de som ikke takler slike "sterke scener" som kan forekomme, - bla heller i Her & Nå istedet ....... Til slutt en oppfordring til ALLE som kan ha liggende bilder av denne typen. Ta en fotokopi eller send bildet til meg så vi kan få dokumentert så mye som mulig fra "den gode gamle tida". !!

   VI ER NÅ FERDIGE MED DENNE SERIEN FRA FÅVANG PÅ 70 TALLET. MEN VI ØNSKER OSS FLERE, OG VI ER OVERBEVISTE OM AT DET FINNES MANGE BILDER I SAMME KLASSE "DER UTE" ET STED, OG VI OPPFORDRER DE SOM VIL DELE SINE BILDER MED OSS TIL Å SENDE BILDENE ELLER KOPIER TIL OSS PR. E-POST.   Det siste bildet i denne omgang er det fineste bildet av alle. !!!
Vi sier ikke mer, men lar bildet vise tiden som engang var.....
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.
   Dette er den første av to reportasjer fra og om Fåvang i AmCar Magazine. Den andre kom 30 år senere og handler om Ole Bjørn Myhres Shelby. Denne siden er fra 1977 og handler om "Et sted å være". Artikkelen er skrevet av Svein I Myhre, som var en av grunderene av AmCar.

Saken handler om verkstedet på gamle støperiet som Nils Skogen drev. Hos Nils var det mange Amcar entusiaster på Fåvang som leide seg inn med sine biler for mindre eller større prosjekter. Nils var en sann entusiast og snill som dagen var lang, og stilte opp med sin enorme kunnskap om biler når ungdommen sto fast. !!

De to bildene under dette er fra den samme reportasjen. !!
Bildet er utlånt av Per Arne Kleven.
Sjå stort bilde ... HER.
   Denne 55 Chevroleten var eid av Kjell Finsrud i sin tid, og sto en periode på verkstedet på støperiet. Bilen ble etterhvert solgt, men ikke uten anger, såpass mye at i dag står en maken en i garasjen hos Kjell .....
Bildet er utlånt av Per Arne Kleven.   Her ser vi gode gamle salige Nils Skogen i sitt rette element, verkstedet på gamle støperiet ved Shellstasjonen. I en periode var dette lokalet et slags klubbhus og samlingssted for mange som drev med Amerikanske biler. Bilen her er en Studebaker som Nils Eide.
Bildet er utlånt av Per Arne Kleven.   Dette bildet viser en av Ole Bjørn Myhres mange Mustanger på 70 tallet, og er den samme bilen som på bildet under her, men i denne versonen med andre breiere striper på sida. Bilen står på gardsplassen til Fåvang bilverksted og kan være tatt ca. 74`. Vi ser de gamle verkstedportene som ble satt inn da bygget ble tatt i bruk ca. 58` - 61` .!! Vi ser også den gamle kranbilen og såvidt gamle Tromsvang. Hva slags bil som står borte ved verkstedet, og hvem som eide den, vet vi ikke. !!
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Et ganske så spesiellt bilde, i.o.m. at Mustangen er på vinterføre, og som vi ser med gode vinter/pigg dekk. Som vi ser er det den samme bilen som i verkstedgarda, og bildet er antagelig tatt da bilen ble kjøpt hos en kar som heter Håkon Hoel fra Minnesund. Vi kan godt finne på å komme tilbake til denne Mr. Hoel, for det er en meget interessant (Am )kar !!!
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Her har vi den brave mekaniker i tresko som velvillig bistår bileieren med et motorbytte. Angliaen skal tydeligvis få ny motor, og vi regner med at det er effektøkning som formålet. Døra er tatt av, uvist av hvilken grunn, og div. deler inkl. nymotorn står på gårdsplassen. Vi skal legge merke til den svært så klassiske garasjeporten bak bilen .... Bildet er tatt først på 70 tallet. !!
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Her er "nymotorn" på plass i Angliaen ved hjelp av Farmall traktor fra Bystad. Bildet gjengir en atmosfære som det lukter oljesøl av ... Vi ser på bakken bla. redskapskasse, radiatorslange, og bremsevæske fra Mobil, (?) Verdt å merke seg er de klassiske garasjeportene med høye smale "vinduer". Typisk 60 tall, og med design inspirasjon fra Amerkianske garasjeporter. (Skal lure på om de samme portene står der den dag i dag ..?)
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Når vi fikk se dette bildet første gangen måtte vi gni oss i øynene både en og to ganger, og dra pusten enda flere ..... Dette bildet er så klassisk at det går nesten ikke går ann å tro det .... At både en Cougar GT 390 fra 68` og huset og kiosken til Helga Østvang skulle bli med på ett og samme bilde kan vi takke fotografen og bileieren for, - næmlig Ole Bjørn Myhre. !! Bilen er den samme som vi kan se et stykke ned på sida her, og den står altså i busslomma ved bautaen på "ysteri plena". Det som gleder oss nesten like mye som å se denne flotte bilen er det gamle huset og kiosken. Huset til Helga Østvang var det siste av de riktig gamle originale husene etter gata i Fåvang, ( med visse forbehold og rom for andre hus, som eks. kroa, som er gammel den også ...)) Men det var det siste som beholdt sitt ubehandlede ytre, og sto etterhvert som et spøkelseshus midt i sentrum, og etter datidens regnestykker, - helt uten verdi. Nå skal ingen komme her og si at; jamen, det var da bare et gammelt stygt hus... Vi skal huske på at slike "ting" er viktige brikker i Fåvangs gamle sjel. Husk det. Men huset er nå borte, og vi kan bare mimre over de dager da det sto langs E6 gjennom Fåvang sentrum. Like historisk var den gule gamle kiosken til Helga, hvor vi nok kjøpte vår første Kroneis, - til en krone. På den tida da vi var små, hadde "lokket" på Kroneisen bilder av biler, som eks. Anglia og Amazon kan vi huske ... Både kiosken og huset har CocaCola reklame i to varianter, pluss et til på nordsida som vi ikke ser (husker) hva er. Ellers er epletrea i hagen verdt å merke seg, og likeså er "Brekkom" skiltet. På tur nordover E6 ser vi en campinvogn på brua. Et av de fineste bildene til nå ... (Bildet er tatt ca. 75`)
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Det ble brent dekk rett som det var, og her blir gardsplassen oggafør "støperiet" røklagt. Denne gule Mustangen kom aldri så langt at den fikk skilter,( pga. div. omstendigheter, og ble etterhvert stående ved verkstedet vi ser bak røken ..... bildet kan være fra ca. våren 78` . I verkstedet i gamle støperiet var det mange av datidens Amcar eiere som hadde sine prosjekter. Alt under ledelse av salige Nils Skogen som innehadde en alldeles kollosal mengde kunnskap om biler.
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Vi skulle til å si at Deep Purple var innom Fåvang på 70` tallet, men denne gjengen er alle ekte Fåvanginger og viser på dette bildet så og si alt som Fåvang var på den tiden, Mobil, Mustang, langt hår, tøffe karer, telefon kiosk, bilverksted med kranbil.... osv. Et klassisk og fantastisk bilde som vi er umåtelig glade og stolte over å få legge ut til alles fornøyelse og store glede. !! Maken til tøffe bilde skal vi lete lenge etter, - - men vi har et par til som er på høyde ...... . Nå skal vi ikke røpe navn på personene, men Ole Bjørn Myhre er bileier og fotograf. Den som stiller med korekt navnliste på "Deep Purple" får kaffe og Mjølgamp på Hansen første Lørdag etter innlevert svar. Husk fult navn. !!
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Vi er kjempeglade for å kunne vise salige Jan Dahls legendariske DeSoto på denne siden. Fåvang har vel aldri hatt en så spesiell bil i sine gater som akkurat denne. ? Bildet er tatt ca. 75` og her står bilen på sørsida av Shell stasjonen, med verkstedet til "karan" bakafor. Vi ser E6 bak, og legg merke til de klassiske lyktestolpene på andre sida av vegen .... Denne DeSotoen befinner seg nå i Kongsvinger området i en strøken restaurert utgave. !!
Bildet er utlånt av Per Arne Kleven.   Vi drøyer 70 tallet helt opp til våren 1980. Fåvangs desidert styggeste byggning, -Samvirkelaget,- har "vårutstilling" og viser siste skrik i campingstoler og andre "ting" som var nytt det året. Hva nå det kunne bestå av .... ? Samvirkelaget var på denne tiden et slags kjøpesenter, og der fikk vi alt fra kaffe fra "kveinn" til Radio fra Tandberg. !! skiltet med "medisinutsalg" på veggen står vel på samme flekken ennå. ? Vi ser4 benken som ble brukt mye av bla. Torfinn og Thorvald.... Asfalten hadde ennå ikke gjort sitt inntog på parkeringa, og det var vel ca. 4 meter ut til en da, rolig E6. Men hovedatraksjonen på dette bildet er sjølsagt Gunner Berges Pontiac LeMans Cab. 70 mod. (?) Da som nå, en nydelig bil, og en av Pontiacs fineste modeller "ever".!!
Bildet er utlånt av Per Arne Kleven.   En godbit i mine øyne, og da mener jeg ikke bare dama i høyhæla sko og slengbukse. Bilen som vi tror er en 67` Riviera var Trønder eid, og var innom Mobil på veg til antagelig Mågåli treffet for Amcar i 75`. Godbitene som skal framheves her er bensinpumpa det står "special" på, - slike finnes ikke lenger. Vi ser også gamle Hansen, med den siste versonen av kiosken på hjørnet. Før i tida sto det en annen type, som hadde hellning utover i øverkant. På verandaen på Hansen sitter det to personer... noen som vet. ??
Bildet er utlånt av Kjell Finsrud.   Et meget flott bilde som viser en Mach1 i Ole Bjørn Myhres eie. Bildet er tatt på Shell plassen og vi kan se at det var før Vegverket hadde lagt E6 utenom sentrum. 8-kanten kro var heller ikke bygget. Dette er en bil vi husker godt, og var en bil som mange "sikla" på .....
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Et bilde fra midten av 70 tallet tatt på gardsplassen til Fåvang bilverksted. Verdt å legge merke til her er en sjelden tøff kar i moteriktig kledning og en noe eldre staut kar som i sin tid jobbet i mange år på Ysteriet. Sjelden er/var også Opel Rekord stasjonsvogna vi ser på bildet, samt en klassisk folkevognbuss. Bak garasjeportene bak på bildet regerte Ola Anseth i "smiua" med reparasjoner av alle slag. !!
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Her har vi en Mercury Cougar 68` eid av Ole Bjørn Myhre parkert i busslomma ved Ysteriet. Denne bilen var en 390 GT utgave av denne modellen, og var kun laget i 2800 eksemplarer av i alt 114 000 biler dette året. En meget sjelden bil med andre ord, noe eieren ikke var klar over den gang. Vi ser bilen har tidsriktige felger og dekk av "grov" størrelse. !! Ysteriet er i sin 70 talls drakt og det legendariske Tulipanbeddet er i full flor. I lokalene bak markisa var så vidt jeg vet Posten flyttet inn på den tiden. ?
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Dette bildet går inn som en solid klassiker fra Fåvang`s motorkultur fra 70 tallet. Vi ser en "kjent herre" svi gummi på en honda CB 750 i krysset på Fåvang, iført Fåvang Bunad; - boots, olabukse, kvit t-skjorte, og skinnjakke.. Det var ikke lenge imellom det luktet svidd på den tida. Mye klassisk på dette bildet. Vi nevner; Ysteriet var Fåvang Ysteri som vi ser av den gamle gode neonlys rekka på veggen og blomsterbeddet under... Innkjøpslaget var den gamle "Bua" som den vel fortsatt heter, og kan få sin egen historie en annen gang. Vi skal også huske på at da bildet ble tatt gikk E6 gjennom sentrum. Her er det innlagt en gåte i form av et hjørne på en bil, hvor fotografen sto. Umulig å sjå hva slags bil, men kanskje noen vet .? Ellers forundrer det meg at alle var så slanke på den tida ....
Bildet er utlånt av Per Arne Kleven.   En Chevrolet lastebil fra ca. midten av 60 tallet på plassen som senere ble bankplassen på Fåvang. Lastebilen var eid av to Fåvanginger som ikke hadde førerkort på lastebil og gikk i løpet av en sommer eller to utpå 70 tallet til div. fester med innleid sjøfør. Dette er som vi ser samme bil som på bildet under her, men fra en annen vinkel. Også her er det en innlagt gåte, i form av bilen vi ser framskjermen, lykta og støtfangeren på til høyre på bildet. Chevrolet lastebilen kan være en 64 modell, etter front og grill å dømme. (?).
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   En Chevrolet lastebil fra ca. midten av 60 tallet på plassen som senere ble bankplassen på Fåvang. E6 går fortsatt gjennom sentrum og trafikken er meget beskjeden sammenlignet med dagens .... Lastebilen var eid av to Fåvanginger som ikke hadde førerkort på lastebil og gikk i løpet av en sommer eller to utpå 70 tallet til div. fester med innleid sjøfør. Ellers kal vi merke oss baklykta på en Amazom nærmest, men mest av alt, - borte ved inngangen til Kroa står en Apache eller Crossmaster. Kroa var på sitt mest "stygge" og er kledd med plater og papp, og har tidsriktige "husmor vinduer". Interiøret var av det klassiske slaget, og her sto bla. et flipper spill av god gammel årgang.
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.   Til tross for et uklart bilde ser vi en av Fåvangs Ford Mustanger på 70 tallet framfor gode gamle Mobil stasjonen og Fåvang bilverksted. Vi ser igjen den gamle brusautomaten som senere ble festet til veggen med kjetting. Denne automaten hadde legendarisk kald brus ....
Bildet er utlånt av Per Arne kleven.   Bildet viser litt fra Shell stasjonen på slutten av 70 tallet. Mest interessant er gamle støperiet bakerst på garda, der det på den tiden var verksted og stor aktivitet. På bildet er det dekkreparasjon på en 74` Kawasaki Z900 eid av en Lillehammering. Har noen flere bilder fra Shell stasjonen så vennligst ta kontakt. !!!
Bildet er utlånt av Per Arne Kleven.   Reinspikka 70 tall og ølhandel hos Nustad på Tretten. Bilen er en Ford Mustang og vi ser at kassene er med både "hele og halve" flasker. !! Denne typen handel måtte på den tiden foregå i kommuner som ikke var så "streite" som vår egen ringebu kommune, som hadde stemt imot ølsalg. Bildet viser hvordan tiden var med hår og buksesleng. Klar klassiker. !! Da bildet kan oppfattes å være antireligiøst er personene på ølhandel "sladda" i fjeset, og skal ikke gå ann å kjenne igjen ...... vel, vel .....
Bildet er utlånt av Ole Bjørn Myhre.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.