Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Fåvang før i tida, - Del 2 ...


   På våre eldre dager blir vi litt nostalgiske av oss, og vi finner glede i å se på gamle bilder fra bygda vår. Bilder som bla. er tatt på den tiden vi husker fra våre tråsykkeldager på 60 tallet men også senere, og mye tidligere.. Det finnes et stort antall vakre bilder fra Fåvang bygda rundt omkring, og vi vil lage en Nostalgi side her på nettet, med bilder fra Fåvang før i tida....
Denne siden er den andre i rekken av vår samling med bilder fra "gamle" Fåvang.   Før i tida ble det tatt mange bilder av bygda som ble utgitt som postkort. Det fine med disse bildene er at de er av god kvalitet, og motivene er svært godt komponert, og viser bla. historien til eks. bygninger, daglig arbeid, og veger. Bilder fra 60 - 50 tallet og tidligere er for mange historie i form av bilder slik de husker Fåvang sentrum, andre grender, eller på sætra.

   Om det er noen som har bilder fra Fåvang før i tida som jeg kan få lånt til fotokopiering, vennligst ta kontakt.

   Jeg har fått låne et antall bilder av Kåre Olav Solbakken, og de kommer på nett fortløpende.
   På topp kommer dette bildet som for meg er rosinen i pølsa. Bildet er tatt i 1927 da nye sætervegen til gopollen ble åpnet. Bildet skal være tatt på åpningsdagen. Bildet er tatt ved Heggerustsætra ved Fennatjønnet, og vi ser hvordan sætrene og kveene så ut før i tida..... Klassiker. !!


   Et klassisk bilde fra et ekte sætermiljø på Heggerustsætra en gang på 30 tallet. Et fredfylt bilde som viser oss hvordan dagliglivet kunne "se ut" en hvilken som helst sommerdag før i tida. Vi ser både klæsvasken på snora og gampen som beitr i blomsterenga. Legg merke til dn gamle trerullen for hest som står uttafor gjerdet....


   Et bilde tatt nord for Lundesætra en gang like etter krigen. Det som er spesiellt med dette bildet er mangelen på vegetasjon. En kombinasjon med intensiv vedhugst, store flokker beitende husdyr, og mulig(?) litt kjøligere klima skapte dette åpne fjellterenget på sætrene.


   Dette bildet er tatt på Krekkesætra på 30 tallet. Personene på bildet er godt kjent men vi overlater til leserene å finne utav det... Et klassisk bilde fra en tid som aldri vil komme igjen, og viser gjeitemelking som ungjentene måtte gjøre morgen og kveld. vi sier bare,- se på størrelsen på armen på budeia.. Folk som var vant til å ta et tak.


   Dette bildet er fra stedet som vi kjenner som "luksussvingen". Bildet er tatt etter at den nye sætervegen til Gopollen ble bygd for biltransport i 1927, og vi tipper bildet er tatt rundt 1930. Vi ser digre stabbesteiner som sto på rekke og rad langs alle bygdaveger på den tida. Fortsatt finnes noen få rader med stabbestein igjen...


   Et hærlig bilde fra gamle Losna stasjon. Tatt rundt 1930 (mulig før..) og viser stasjonen slik den var i sine velmaktsdager, - i gode gamle dager... . Sjekk trillebåra og mjølsekkene i forgrunnen her.... Det er nesten så vi venter at stasjonsmesteren kommer ut med blank skygglue og blåser i fløyta når gamledampen kommer inn i spor 1......


   Et av de fineste fotostedene mot Fåvang er fra Roåkervegen. Dette er riktignok et flyfoto, men nesten tilsvarende bilde kan taes fra Roåkervegen. Bildet er tatt antagelig en gang på 50 tallet.


   Et noe senere bilde fra samme område som under her.... Vi ser at en byggning er komme til, og fløtinga har lagt igjen tømmer i vika.


   Dette bildet er av de gamleste i samlingen, og viser Bjørgevolden slik det var i 1920. På den smale grusbelakte vegen ser vi i vegkanten Harley-Davidsonen til fotografen, Carl Normann


   Dette bildet er antagelig tatt sent på 50 tallet, eller først på 60 tallet. Vi ser at gamle "bruksstugua" står fortsatt, og at fyllinga til nyvegen (E6) enda ikke er på begynt. Bildet er nok tatt tidlig på sommeren, hvis vi ser på jordene på gardene. !!


   Dette bildet er igjen et spesiellt bilde for undertegnede. Vi kan erindre fra våre dager på tråsykkel etter bygdavegen (grundig beskrevet andre steder her på favang.com ) at vi sto å så på en kar som stoppa med bil, og tok bilder fra nedkjøringa til der min bestefar bodde. Det tyder på at det er dette bildet som ærverdige gamle Normann tog på slutten på 60 tallet. På bildet kan vi se følgende; "bruksstugua" er borte, E6 fyllinga er påbegynt, Brattland er planta igjenn, E6 er retta ut ved Steinkista og ved Spekkhussvingen. Folk orka ut for å hesja på den tida, og det tyder på sensommeren, skal vi tippe 69` ?


   Vi starter med det nyeste, og det som er et de artigste for meg. Bildet er tatt helt først på 90 tallet, og vi ser at Nordrums bygningen er brannskadet og under reparasjon. Det skulle antyde ca. sommeren 91 (?) Vi har gamle Mobil stasjonen, Hansen,- på ..Hansen, og Traktor med henger på Ysteri garda. Vi ser også gamle ysteribestyrer boligen bak Innkjøpslaget.... Men, i skyggen undet taket over Mobil pumpene står det en bil.
Og ikke hvilken som helst bil. Det er en Ford Transit 90 modell, og eieren, ja det må være Olem- Det... !!!!

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.