Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


"Fading" Fåvang....


   Fading.... Engelsk for noe som er difust, eller blir noe som langsomt blir borte, og kan brukes om visuelle ting, lyd, osv... Det er andre måter å beskrive Fading på, men vi velger denne måten, og bruker den på denne siden som vil beskrive Fåvang i bilder og tekst, og handler om ting som er der i dag, men som på en eller annen måte går i forskjellig tempo mot sin siste dag. Kort sagt,- det meste på denne siden har sett sine beste dager.

Vi kjører forbi det hver dag, men de aller fleste ser det ikke, ei heller bryr seg om det. De aller fleste vil si at disse bildene er bilder av skrap. Javel, det er det sikkert også, men alt har en historie bak seg, og min mening er å gi disse gjenstandene en siste plass i rampelyset før de blir borte. Man må legge mye godvilje til som "publikum" for å si seg enig i dette. Jeg har eksprimentert mye med lyssetting/tidspunkt på disse bildene, for å prøve å lage det lille spesielle ut av noen av motivene.
Altså, disse bildene er ikke av pene ting som "alle" synes er "fine", men heller det motsatte, og det måtte sjølsagt en slik "potet" til som meg for å få det til slik...... Utvalg og presentasjoner vil gå 100% etter innfallsmetoden, så det er mulig at dere kan oppleve ting som "fading"......

Velbekomme.......

Tekst & Foto; olem-- 29 juli 2007


Bildeserien kan du se HER.


   Først ut i denne "Fading" serien er en byggning, en gårdsplass, og en bil i noen av hovedrollene. Men det som fikk meg til å lage denne lille artikkelen var en gammel betongtrapp.
En ikke hvilken som helst betongtrapp, men en trapp som de aller fleste av Fåvangs mannlige befolkning har gått både opp og ned minst en gang.
Mine damer og herrer; Trappa på sørsida av gamle Mobilstasjonen. !!!!   Denne tråppa her folkens, har sett det meste. Bortsett frå att det er i hovedsak den mannlige befolkning som har ferdes i denne bratte gamle betongtrappa som går langs søre veggen på Mobilstasjonen.

E gjorde me ein sving her en dag, og snudde neppå plassa nedafor gamle mobilstasjon. Itte eit menneskje, og itte ein bil, bortsett frå ein Chevrolet Pick Up som sto å venta på "time".

Plutseleg kom det strømman på gamle "bildo" i form tå det som ein gong va, men som i dag e berre minno......   Tråppa har blitt utslitt mange ganger og støpt opp på ny like mange.... før i tida gikk døm her gamlekaran. Han Håkon å`n Ola, n` Nils å`n Magnar, n`Kåre å`n Lauritz. Den gongen Hansen låg på andre sida tå tråppen, og det døm itte hadde på verkstedet, det feinn døm oppe på Mobil, stort sett....

Lurer på hvor mange av oss som har gått opp og ned denne trappa før eller etter en bilvask i vaskehallen. Eller den gang grava sto her. Her har det blitt bytta ut mange eksosanlegg og skifta mye olje opp gjennom åra. !!

Vi husker trappa som svart av fett og olje, glatt og stygg både sommer som vinter.

Nå heng røra på veggen å sløyng, ette mange harde tak, handtert tå svarte nevva i mange år. Måsså og gras veks i hjørnom, og ein Geitrams og ei Bjørk har fått fred til å slå rot i ei ein gong travel tråpp.....

Tråppa ha vorte trødd med tonge harme steg, og folk ha ti ho med eit eneste hopp.. Mye ha tråppa hørd, og mye ha ho tåla tå styggkjeft og sleiv. Folk ha spytta og renska snus, snepie med og utta filter ha vorte kvosta tå de bratta trinna .

Nå ligg ho her i fred å kvile, men ingen steille med tråppen våre lenger. Eille skulle gå ti tråppen, og eille tok ho for gitt.
Det va førr langt å gå rundt.

Ja slik kan vi oppsummere historien til en "simpel" ting som en gammel betongtrapp. I manges øyne en uvesentlig ting og noe uten verdi lenger. Men det er i slike ting historien fortsatt sitter i, og det kan være godt og sunt å ta for seg ting som ikke kan måles i penger en gang iblant også....   En liten rusletur rundt gamle Mobil og verkstedet ga oss fotomotiv som viser en del av historien til disse bygningene og arbeidet som er utført her. Et av de virkelig fine, (etter min mening da,- vel og merke....))) er bildet av denne gamle sekketralla laget i hardtre og jøynn. Sikkert ha ho trilla mjølsekke onnde krigen, og oss keinn berre fantasere om kemm tå kemmelkarom som ha sveitta bak denne tralla her.....

Garsjeporten som ho sto ved er frå den gamle bilgarasjen til Fåvang Ysteri og oppsatt i 1958 (?? med forbehold..))) som et dengang moderne anlegg for bil og verksted. Portene burde strengt tatt blitt freda som lokalhistorie i levende live. Men kjenner jeg oss rett, - ))) har de ingen verdi i penger, og dermed ikke verdt å ta vare på. Jada, logisk det gutt.... historien gjentar seg ..?

Bildeserien fra gamle Mobil og verkstedet er for en stor del slik som disse eksemplene viser. Saker og ting fra den moderne driften, nyere biler, samt min egen gamle bil, har stått statister for å vise stemningen og inntrykkene rundt gamle Mobil..... Nå skal det også sies at verkstedet hverken er nedlagt eller ute på dato, så ""hvis noget brister,- lim det med Carlsons klister"", eller ta turen innom Fåvang Bilverksted, for en hyggelig prat og service du sjelden ser maken til. Hentet fra en lignende reklameplakat funnet i minnet et sted... Uten videre sammenligning forøvrig.... sådetså....

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.