Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


HOT ROD... Opel.


   Når vi hører ordet Hot Rod, tenker vi automatisk på en 32` Ford Roadster eller et par av dens slektninger. Men Hot Rod handler om å bygge noe av det man har, - av hva man har tilgjengelig !! Derfor er Henning Bruvangs Opel Kadett Caravan fra 1965 en ekte Norsk Hot Rod.Tekst & foto: olem-- 9. september 2007.


   Fåvang har alltid vært mer enn spesielt når det gjelder biler og bilkultur. ! Fra sent 60 tall har amerikanske biler rumlet rundt i gata, og sammen med andre "harry" biler og motorsykler var de en del av det såkalte bybildet, og gjorde Fåvang til et spesielt sted. !

Denne kulturen har satt sine spor på mange av oss innfødte Fåvanginger, og noe vi litt eldre herrer liker å se, så er det at ungdommen tar etter, og går sine egne nye veger når det gjelder sin bilinteresse.

Henning Bruvang er til tross sin unge alder en kar som allerede har stått som eier av en rekke biler. Den siste doningen til Henning får mange til å sperre opp øynene og snu seg når han passerer.....

Da denne Opel Kadett Caravan 1000 ble solgt ny i 1965 ante den nok ikke hva den skulle bli utsatt for over 40 år senere. Det gjorde nok ikke hverken bilens eier, eller noen andre i trafikken på den tiden heller.

Men, alt kan "forbedres", og en traurig gammmel Opel med slakk motor har vel alt å vinne.? Henning har ikke gjort jobben med ombygginga sjøl, men en kar på Gjøvik er den oppfinsomme mekanikeren bak denne "hot rodden" av en Opel.

Først ble en Opel Rekord 1900 sprint fra rundt 1970 borret opp til 2200 ccm, og påmontert 2 doble 44 Delorto forgassere, sammen med elektrisk besninpumpe, Golf radiator med 2 el. vifter, og et 2" eksosanlegg, gir dette en effekt på hele 147 hk.

I denne lille lette bilen er det mer enn nok, og for å gi bilen vegholdning man kunne stole på, så ble også understellet bytett ut mot mer kraftige saker.

Fra en Kadet B Rally ble så understell hentet, inkl. mororfester, og girkasse og bakaksel. Videre kom Koni justerbare støtdempere, og fjøringa ble ombygd fra blad til spiralfjær.

Kadetten ruller på 13" x 7,5" felger med 175 x 50/13 dekk. Interiøret er så og si originalt bortsett fra framseter, som er moderne "bøtteseter" av merket Sparco sprint.

Til slutt måtte bilen få ny lakk, og en original Opel farge fra 65`ble blandet til formålet. Vi sier perfekt Match, en farge som skriker HOT ROD, og gir den lille lave bilen en skikkelig fin prikk over den berømte I` en....

Alt arbeidet er skikeklig forseggjort, og ved visning hos Statesn Etat ble ikke en enste ting neddømt, og alle ombygginger, inkl. 1900 motor er godkjent og finnes som tekst i vognkortet. (ekte Vognkort finnes ikke lenger, men to bleike tynne kopier i A5 format....."forfatterens anmerkning"...)

Fra kaffebordet hos Hansen er mange bemerkninger på bilen kommet, når Henning kjører Fåvang runden, mellom Hydro og shell. Noen lurer på hvem som eier bilen, at den er "Tøff"... hva slags bil det er, - å slik som`en går.... osv...

Vi som har bilbasillen i blodet bare gliser lurt, og gleder oss over at noen finner på å gjøre slik med en gamel Opel, som desverre ikke når opp i originalverson. Dette er like mye Hot Rod som alle andre Amerikanske "ekte" Hot rodder, og sjølagt måtte en slik bil finne vegen til Fåvang.

Det skulle bare mangle....!!!!!Vi stilte opp Opel`n ved de gamle garasjeportene ved Fåvang bilverksted, for å gi bilen en tidsriktig bakgrunn...


Liten, lett, og lav.


Hvem skulle tro at en gammel Kadett kunne se slik ut.?
Litt trangt, men den store 1900 motoren passer uten inngrep i Kadettens motorrom. Bare radiatoren måtte tilpasses under frontplata. !


"" Med lillefingern festa i et sikkert grep om rattet,- tilbakelent i bøtteseter sitter dagens mann. "" Fritt etter Øystein Sunde. Kadettens interiør har fått beholde alle originale deler, bare noen ekstra nødvendige oppgraderinger er kommet til, som bøtteseter.....

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.