Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


Tradisjoner. ?


   Dagens funderinger over nepesuppe, aldershjem, norsk mat tradisjon, ungdommens kunnskap om de 7 slag til Jul, og litt om det å bli gammel, en gang ....Tekst : Olem-- 1. desember 2007.Næpesuppe ...

   For en tid tilbake var jeg i egenskap av mitt yrke innom et aldershjem et sted i Dalen her.... Kokkene, - ja det var bare damer på kjøkkenet der, noe som ser ut til å holde stand i en ellers mannsdominert hverdag. De fleste aldershjem er bemannet (!!) med damer på kjøkkenet.

Dise kokkedamene var i gang med å lage et rett som luktet noe forferdelig .... æææ, stramt og underlig. På spørsmål om hva som putret i gryta var svaret at det var Nepesuppe. !! Næpesuppe ? det var noe vi aldri hadde hørt om før. Men damene på kjøkkenet kunne fortelle at det var en gammel matrett som folk der i distriktet spiste mye, iallefall før i tida da....

Javel, folk heromkring spiste Nepesuppe før i tida ja, og da skal de ha det når de blir gamle og sitter på aldershjem også. !! Men hva om de ikke egentlig likte Nepesuppe før i tida da. ?? Men åt Næpesuppe fordi det var det som var dagens rett i hjemmet, eller det eneste som var tilgjengelig i en smal og vond tid, eks. på 30 tallet. !!

Aldershjem har vel en tendens til å lage såkalte gamle matretter for at alle eldre folk spiser og liker gamel matretter. Ikke til å diskutere så mye på, men heller gratulere de kulturfremmende tiltak som kokkesjefene står i spissen for. Hadde det ikke vært for dem hadde gamle retter som eks. Nepesuppa gått ut på dato, og ingen visst hva var for noe, eller hadde peiling på å lage.

Men om noen liker Nepesuppe, det er et annet spørsmål. Om denne kulturen fortsetter på aldershjem vet vi ikke, men om den gjør det skal jeg lure på hva vi får servert om et visst antall år, når vår generasjon blir satt i system på et "hjem".

Om den fine tradisjonen med at "eldre" folk skal få retter som var vanlig på den tiden de var "unge", - hva skal vi få til middag da. ? Slik tempo og utvikling vår verden har nå for tida må vel de framtidige aldershjemkokker finne et sted i utviklingen de skal "sette strek".

Mat før i tida, - og nå ...

   Da vi gikk på skolen var det fortsatt snev av det gamle kostholdet med kneip og rauost og syltetøy, og kjøttkaker til middag med rau gele` til dessert søndager. Vi husker godt den tida da det var Hvalbiff å få kjøpt på Samvirkelaget også. Lørdag var det godteri med brus og søtsaker.

Men vi har opplevd litt av hvert opp gjennom tida, og både potetgull, pizza, "pommfri", kebab, og ikke minst den folkelige matretten Grandiosa har blitt mer vanlig enn kjøttkaker med potet og surkål. Snart spiser vi Grandiosa eller "big one" på Juleaften også ....

Dagens ferdigmatposer vi får kjøpt på alle lavminibilligpristilbudskjedebutikkene har de samme lettvinne tilbudene og så enkle er de å lage, og så fort går det å lage middag til 7 at du rekker ikke i fyre opp i ovnen en gang før maten er ferdig. Men ovn som går på lauvskog-ved fra vår gjengrodde kulturlandskap-grunneier-eide natur er snart ute på dato den også. Nå for tida er det varmepumpe som gjelder. Eller Pellets.

Før i tida var det noe som het husmorskole, og folkehøgskole også .... der fikk unge damer med ambisjoner om å gjøre det stort innen husmoryrket gå i lære hos druge damer som visste hvordan anrettningen skulle stilles opp. Husmorskolen gikk ut på dato den også, og en masse kunnskap om hvordan norsk tradisjonsmat ble laget forsvant med den. !!

Ta en tur langs klisjeen "Lindesnes til Nordkapp" og lev på mat fra Kafe`og Kro AS på hele turen langs vår moderne breie trafikksikre stammveg med eller uten mittrekkverk. Aaaaaa... Norsk mat i alle mulige varianter og som viser vårt lands langstrakte utvalg i tradisjonsrik matkultur.

..... Nei du. Norsk mat på Kro og Kafe` AS er egentlig simple greier. Vi regner med at du kommer til å spise deg gørrlei på biffsnadder, "pommfri" og "Berneessaus" og ellers de samme rosa rettene. Norge har mistet på en effektiv måte alle sine lokale mattradisjoner og gått inn for å servere mat på en slags wannabe fastfood lookalike diner. !! Gjennomført. !!

Bensinstasjonpølsemedtilbehør. ???? Baguett med eggogbacon. ?? Macker`n. ? Pizzaslise. ? Bensinstasjonkaffemedbolle.? 2håndsburgerpå100gram-eller-200gram. ? Smågodtteposemedgrønnefigurer i. ?
Fri meg. !! Pyttipanne.? Fiskepinner.? Hamburgerpå1-2-3. ? Ferdigmiddag i Pose & Pakke. ??

Hvor skal dette ende henn. ?? Hvor blir det av den gode gamle middagen du en gang kom hjem til og som lukta godt helt fra du kom ut av bilen. Den gang kjøkkenets kvaliteter ble målt i smak og ikke i tid. !!!

Hjemmelaget sylte, morrpølse, stekte kjøttkaker, koteletter, hakkakjøtt, ribbe, flesk, steik, og syltelabber. Alt dette, og sikkert mer fikk vi fra en Gris før i tida. Dengang bygdas slakter turnerte fra fjøs til fjøs og fra hushold til hushold. Dengang "alle" hadde julegris i fjøset, og "mor" tok i bruk både sine kunnskaper fra husmorskolen og alt som hun lærte fra bestemor, en gang i tida....

På denne tida for 50 år sida var det både slakting og baking på gang i heimen, om den var ny eller gammel, eller stor eller liten. Før i tida kunne damene bake både lefse og flatbrød, og 7 slag til julens kaffeselskap. Husene ble vaska med grønnsåpe, klorin og glovarmt vann. Huset ble skrubba og pynta verdiene ble målt i renhetskvalitet, og ikke hvor fort gjort det ble gjort. Slik som nå for tida. Om det blir vaska hus, da ....???

I vår jakt på hurtige løsninger får vi mer tid, fritid. Men til hva. ?? Folk har aldri hatt det så travelt som nå for tida. Vi har så god tid for vi har det så lettvint, men har vi tid til å pleie de virkelige verdiene i livet. ?? Trolig vet ikke alle hva det er engang. !!

Kan dagens damer bake 7 slag til Jul. ?? Jada, noen kan, mens andre har hørt om de 7 slaga av en eller annen gammel dame på et aldershjem. På et eller annet tidspunkt har vi svikta i vårt jag etter en bedagelig hverdag. Vi jager etter mer penger, etter mer ting, etter finere og flottere ting, etter ferie i "syden", etter status og posisjoner.

Ta deg god tid ...

   Bare noen få tar seg tid til å oppleve vår fantastiske natur, og tar seg tid til å sette seg ned for å lytte og se. Bare her kan du (noen steder) finne roen, og kanskje deg sjøl. !!(`) Ta deg en tur på ski i morgen. Gå en tur innover der hvor skogen fortsatt ikke har hatt besøk av hogstmaskiner. Gå innover i djupsnøen til du svetter som en gris, til du peser så tunga henger ned på bringa....
Ha med deg varm drikke på termos, og litt å bite i. Sett deg attmed en furulegg og sjå på himmelen og hør på fuglene som etter noen minutter starter opp sitt vanlige liv, etter at du kom og forstyrret dem. Sitt til du blir kald og svetten fryser på skallen. Sitt til du har tenkt over hva F---.. er det jeg driver med. Sitt til du har følt og hørt roen og naturens enkle budskap. !!

Noen klarer å få tak i dette budskapet , andre klarer det ikke. Slik er det bare.

Tilbake til innledningen. Aldershjemmet et sted i Dalen, og Næpesuppa. !!
Skal vi tro på at morgendagens unge damer vil holde vår tradisjon i hevd, om ikke annet når vi en gang sitter i gangen på "hjemmet". Vil vi få servert tradisjonsrik mat til morgen, middag og kvelds. ? Vil vi kjenne oss igjen når matbrettet kommer. Hva vil det ligge på tallekken. ?? Vil vi glede oss til noen kommer å besøker oss. ? kommer det noen..... ???

Vi kommer kanskje ikke til å tenke over livet før vi er kommet til dets ende. !! Når vi sitter i stolen vår i gangen. !! Det er da vi ikke har mer tid, men skulle ønske oss mer.

... Tenk etter .............

Som vi sier på vår moderne talemåte; am i right, or am i wrong. ???
Til alle dagens unge damer som virkelig kan å bake de 7 slag, og vasker hus,- skylder jeg en liten unnskyldning. !!
STÅ PÅ. !!!

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.