Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


US Trucks at 13 ....


   Ryktet spredte seg som ild i tørt gress. På Tretten skulle det samles Amerikanske lastebiler, og stedet var sjølsagt den etterhvert "klassiske" Shellstasjonen/Cafe`n til Mr. Bjerkestuen. En Trettling ved navn Bjørn Romsås var også delaktig i "treffet", og vi venta i spenning på at dagen skulle komme. !!Tekst & foto; Olem-- 16. september 2007.   Voksne menn blir som guttunger i løpet av få sekunder når de står "face to face" med fronten på en Kenworth eller Peterbilt, eller et av de andre hardtslående lastebilmerkene fra USA. Såkalte snutebiler er det vanligste, og gir bilene et meget spesiellt image, med sine lange panser, enorme griller, og enda mer enorme doble eksosrør bak sleeperen. Sett på tilbehør som lange rekker med lys og lamper i forskjellige fasonger, kromma lufthorn, enorme polerte felger, Sprek" lakk, og du har en klassisk amerikansk lastebil

Slike lastebiler skal ha en sleeper, for de er laget for å huse sjøføren når kontinentet skal turneres på kryss og tvers i uker av slengen. Slepperen er stor, og på de fleste av dem kan man stå oppreist inne i dem. alt av utsyr for et liv på landevegen finner man her inne. Hverdagen til en Amerikansk trucker er noe annerledes enn det vi er vant med her hjemme. 11 timer i døgnet er standard, og kjøring 6 dager i uka likeså. De har ikke skive, eller kort som vi får nå, - men en gammeldags loggobk, som skrives på ære og sammvitighet. Og det kan jo variere i grad, som vi vet ....

Vi som har vært i statene og sett disse doningene på vegen blir mektig imponert over den generelle standard som bilene befinner seg i. Mange kan beskrives som totalt strøkne, uansett vær og forhold, og det legges ned mange kroner og ære i holde vognene i polert stand. !! Undertegnede tar alltid turen innom et visst antall truckstop etter landevegen, og atmosfæren og miljøet der er ubeskrivelig.   Å få se en samling av amerikanske trucker i Norge, og bare et par mil hjemmefra kan derfor ikke gå oss forbi.

Med fotoapparat og "journalistmine" tok vi turen sørover i Chevellen, og synet som møtte oss når vi kom rundt svingen ved "kinninga" og så gamle Shellstasjonen var kollossalt.

En lang rekke med blanke rør og kromma griller sto lina opp og blinka i høstsola. !! Samtidig hadde eiere av US biler på Tretten kjent sin besøkelsestid, og mange fant vegen til Shellstasjonen.

Mange andre både fra nordover dalen og fra Lillehammerdistriktet var også å se.

Mr. Bjerkestuen som driver Shellstasjonen eller Burger 13, eller Cadillac Cafe, eller... kjært barn har mange navn,- smilte om kapp med sola, og hoppet rundt med videokamera det meste av tiden.

En gjeng innleide damer sto for burgergrilling og "drikke servering", og folk koste seg blant krom og grove rør hele dagen lang. !!


   Vi prata med eiere av mange av truckene og faktisk minst en av dem bruker sin Kenwort i yrkestransport. Øystein korsgård fra Hamar kjører til og fra Finnland/Sverige med sin "bulldog" verson av den amerikanske trucken. Dvs. en truck uten langt panser, men med flat front.

I mine øyne utrolig tøft/stilig, og det er imponernde at man "tør" ..(?) å bruke en slik vogn i daglig arbeid. Øystein forteller at bilen går problemfritt og han ser ingen grunn til kjøpe noe annet .... Hans Kenworth er noe spesiell på mange måter. Bla. har den hytte laget i samme type aluminium som på Boing flyene. det kan ha sin forklaring at Kenworth fabrikken lioger på nabotomta til boing utenfor Seatle. !!

Øystein hadde også vært i USA flere ganger, og har stått for import til Norge av både trucker og personbiler. Han har slekt i Sør Dakota, og besøker det området mye. Vi hadde begge to besøkt Iowa 80, i Iowa... den såkalte verdens største truckstop, og Øystein hadde også bodd i sin Kenworth en hel helg på den plassen ....

Det var som nevnt flere andre ikke-truckere tilstede, og en av dem fikk iallefall fotografen til å bråstoppe. !! Det var en "ny" Ford Mustang GT av årsmodell 2003, og eiere var Esso bensinstasjon-eieren fra Otta og utflytta Fåvanging,- Monica Løkken. Bildet over her viser bilen med Monica som "panserpike" .. ved hekken.... en aldeles utrolig tøff bil, som er helsvart, både ute og inne. Lyden må oppleves. !!!

En annen bil som fotografen tok en treningsøkt med fotoapparatet på/med, var Arild Austgardens Ford Tudor 34` . Nyimport fra USA i forrige uke, og er litt av en karamell. !! Vi skal lage en liten story på den bilen om noen få strakser....

Vi behøver vel ikke si flere ganger at vi koste oss blant disse bilene og et sted i forsamlingen hørte vi følgende påstand; "" ingen trenger blå piller i eske når man har en slik truck""..

Men bilder sier mer enn mange tusen ord, så versågod, her følger mine bilder fra " US Trucks at 13."
KLIKK HER.

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.