Velkommen til min hjemmeside...   

Untitled
  HOME
  ARKIV
  OLEM--  
  FÅVANG
  OM SIDA MI
  US TOUR 07
  US TOUR 05
  CHEVELLE 66
  NEIL YOUNG
  HEROES
  MINE BILDER
  GUESTBOOK


  James Arness
  Alias: Matt Dillon og Zeb Mcahan.

   Jeg synes vi trenger å ta vare på,- og ta våre gamle helter fram i lyset ... igjen. !!
Alle har jo en eller mange helter som har tatt boplass i oss. !!
Tidspunkt og årsak er så forskjellig, men finnes, det gjør de. !!
Kanskje finnes årsaken til at man er så Amerikanisert her et sted... man skal ikke undervurdere eksemplets makt. !!

James Arness, alias: Matt Dillon og Zeb Macahan blir min helt # 2/3 på min liste, - hvor det nok blir hardt å komme med på.
Vi får se hvem som får plass.

Historien går som følger:

   Vi som er litt gamle kan huske den tiden da folk IKKE hadde TV. Noen hadde TV, men det var langt mellom dem.
Da omsider vanlig folk fikk råd med eget TV var det på den tiden (og lenge enda..) bare statskanalen NRK som som ga oss bilder fra den store verden.

Hva kan vi huske. ? Dagrevyen med en snurrende globus, værmann i dress og pekestokk, litt barne TV, og (finske) fjernsynsteater. Spesielt om vintern var det sport. Skøyteløp med herrer i strikka fantomlue, hopprenn med herrer i strikka topplue med dusk, bare Lars Grini hadde hjelm, og 5 mil med herrer med strikka topplue, på skakke, og treski.
Og så da, - omsider: Gunsmoke. !! Eller Kruttrøyk direkte oversatt til NRK språk.

Det var så tøft. Så tøft at alle, - både de i før, og i skolealder skulle vere sheriff Matt Dillon. Mang en "duell" på bygda gikk i Matt Dillon`s favør.
Under mange juletre lå det en tid sheriffstjerner og colt i belte. Og cowboyhatt. Man kan erindre at praten på skolen mandag morgen dreide seg om Lørdagens episode i Kruttrøyk. Alle hadde sjølsagt sett den og alle syns det var kjempetøft. !!

Så gikk det som det alltid har gjort. Tiden går og ikke alt består. Heller ikke Gunsmoke og vår kjære Matt Dillon. Små snørrete gutter som synes Kruttrøyk var tøft på slutten av 60 tallet hadde "vokst" det av seg og hadde nå andre og mer spennende interesser. Noen hadde til og med bart... Mopeder foreksempel. Tempo, Corvette, Puck, Tiger, og andre frihetsmaskiner. Det var tidens tøffe ting. !! Jada..

Tiden går, og ingen prater lenger om Gunsmoke og Matt Dillon.

Tiden fortsetter å gå. Våre små helter med cowboyhatt og colt i beltet hadde vert innom militæret en tur (ikke alle..) og vare blitt store karer. Og fått seg bil. Amazon foreksempel, med B 20. !! Tiden hadde gjort Ronald Reagen til President i USA og NRK var fortsatt våre ene TV kanal.

Men så en dag.!!! NRK setter opp western serien: How the west was won. De hadde en eller annen Nynorsk oversetting på dette, men med vilje skal jeg hoppe over det..!!! I hovedrollen: James Arness. Vår gamle gode "Matt Dillon" ?? Yess... Vi skofta det som var den tida på kvelden for å se på Zeb Macahan i James Arness skikkelse. Gamle minner om Gunsmoke dukket opp når vi så vår gamle sheriff i ny drakt. Dvs. brun skinn dress med frynser. Han hadde langt grått krølla hår, og hette Zeb Macahan. Men det var den samme gode gamle helten. !! Bare litt gamlere.

Disse to figurene i western format gravde seg en plass i minnet/sinnet uten at det helt ble lagt merke til. Når man mange og tjue år senere funderer på tiden som er "gone forever" er James Arness, alias Matt Dillon og Zeb McCahan blant mine største helter, og fortjener denne beskjedne form for omtale. !!

Gunsmoke gikk på Amerikansk TV i hele 20 år, fra 1955 til 1975. Ikke så lenge på NRK, men lenge nok til at Matt Dillon, Doc, Kitty og Festus ble allemannseie i Norge. Vi ble godt kjent med folket i 1870 tallets Dodge City i Kansas, og det skulle ikke forundre meg om ikke flere skulle likt en repriserunde eller to, med Gunsmoke.

How the west was won, gikk over en kort periode på NRK først på 80 tallet, med hovedpersonen Zeb Macahan i en lederskikkelse i tiden da folkeforflyttingen vestover i Amerika startet for fullt. En av de aller beste skildringene fra denne epoken etter min mening, og James Arness i en absoulutt glimrende rolle.

Det meste finnes på internett, video, og dvd, så det er heldigvis lett å kjøpe litt "mimretid".James Arness, alias: Matt Dillon og Zeb Macahan
får plass på min liste: Mine Helter.

  

   Helt # 1:
Rip Kirby.

  

   Helt # 2/3:
James Arness, alias: Matt Dillon og Zeb Macahan

Sidene vises best i skjermoppløsning 1280 x 1024.